Η δυσκολία της απομνημόνευσης πληροφοριών, ονομάτων, ημερομηνιών κα. αντανακλά την ανεπάρκεια της μνημονικής διαδικασίας σε αυτούς τους μαθητές.
Το χαρακτηριστικό πρόβλημα: "Έχω διαβάσει όλο το απόγευμα το μάθημα και την επόμενη μέρα θυμάμαι ελάχιστα ή τίποτα" είναι συνηθισμένο γεγονός και οφείλεται στο ότι η μνήμη δεν μπορεί να αποθηκεύσει και να ανακαλέσει τις πληροφορίες τη δεδομένη στιγμή. Ειδικά οι γλωσσικές πληροφορίες είναι ιδιαίτερα δύσκολο να απομνημονευτούν σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.
Οι ασκήσεις - παιχνίδια που γίνονται σε αυτόν τον τομέα της ενίσχυσης της μνήμης βρίσκονται σε πληθώρα. Ένα από αυτά είναι και το "Πόσα ρίξαμε μέσα"; Εκπαιδεύει την παρατήρηση, την αποθήκευση και την ανάκληση από την μνήμη εργασίας.
Υλικά: ένα αδιαφανές κουτί (σακούλα, μπολ, μαξιλαροθήκη κτλ.), μικρά έγχρωμα αντικείμενα (τουβλάκια, lego, μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, τσαλακωμένα σε μπαλάκια χρωματιστά χαρτιά, κουμπιά κτλ.)
Παιχνίδι: Χωρίζουμε τα αντικείμενα σε χρώματα. Έπειτα τοποθετούμε το αδιαφανές κουτί λίγο μακρύτερα απο το παιδί, αλλά απέναντι του, και το προτρέπουμε να πετά μέσα αντικείμενα σύμφωνα με τις οδηγίες μας: "Πέτα μέσα 2 κόκκινα, 3 μπλε και πάλι 2 κόκκινα". Σκοπός είναι να θυμάται την οδηγία και πόσα αντικείμενά από κάθε χρώμα πετάξαμε μέσα στο κουτί πχ. "Πόσα κόκκινα υπάρχουν μέσα τελικά";
Βασικά tips: Μπορεί να παιχτεί από το παιδί αλλά γίνεται πιο ενδιαφέρον όταν παίζεται και με περισσότερα παιδιά ή ομάδες. Θα νικήσει όποια θυμηθεί πόσα αντικείμενα από κάθε χρώμα βρίσκονται μέσα στο κουτί.
Απευθύνεται: Σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες/Δυσλεξία που πρέπει να εξασκήσουν την δυνατότητα συγκέντρωσης και μνήμης αλλά λειτουργεί σαν ένα διασκεδαστικό παιχνίδι μνήμης για όλα τα παιδιά. Γίνεται από γονείς, εκπαιδευτικούς, ειδικούς θεραπευτές.
Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
Recommended Comments
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο