Δευτέρα πρωί και μήπως ξεκίνησε στραβά η εβδομάδα; Ένας μεγάλος πρωινός «πονοκέφαλος» για τους γονείς είναι η επίμονη άρνηση του παιδιού να πάει σχολείο, ειδικά όταν οι ίδιοι βιάζονται να φύγουν για τη δουλειά τους!
Όπως αναφέρει η Δρ. Ίλια Θεοτοκά, κλινική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, «η άρνηση του παιδιού να πάει στο σχολείο συχνά ανησυχεί τους γονείς μήπως κάνουν κάτι λάθος. Προκειμένου να κατανοήσουν αυτή την άρνηση θα πρέπει να ερευνήσουν τα αίτια που κρύβονται πίσω από την στάση του μαθητή.
Ενδεχομένως το παιδί θέλει να αποφύγει κάτι που θα το στρεσάρει, θα το αγχώσει, θα το στεναχωρήσει ή θα το κάνει να νιώσει άβολα. Ίσως θέλει να αποφύγει τις κοινωνικές επαφές ή τη δημόσια έκθεση / αξιολόγηση.
Ένας άλλος πιθανός λόγος είναι ότι προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή των γονιών του, ή μπορεί απλά να θέλει να κάνει πράγματα που του αρέσουν μέσα στο σπίτι και να πάρει ικανοποίηση μέσα από αυτά, όπως πχ. να δει τηλεόραση, να παίξει παιχνίδια κλπ.»
Τι πρέπει όμως να κάνουν οι γονείς;
Η κ. Θεοτοκά συμβουλεύει:
• Μιλήστε στο δάσκαλο του παιδιού σας για το πρόβλημα. Ο δάσκαλος μπορεί να σκεφτεί κάποιους πιθανούς λόγους μέσα ή έξω από την τάξη, που να επηρεάζουν το παιδί, ή μπορεί και να σας διαβεβαιώσει ότι όταν το παιδί είναι στο σχολείο όλα πάνε καλά.
• Διατηρείστε την ψυχραιμία σας και περάστε σταθερά και ήρεμα μηνύματα στο παιδί ότι το σχολείο δεν το διαπραγματευόμαστε, πρέπει οπωσδήποτε να πηγαίνει.
• Συμβουλευτείτε ψυχολόγο και συζητείστε μαζί του ό,τι σας απασχολεί σε σχέση με το παιδί σας. Μαζί με τον ψυχολόγο μπορεί να ανακαλύψετε τα πιθανά αίτια αυτής της συμπεριφοράς που δεν τα είχατε σκεφτεί και να επιλύσετε τελικά το πρόβλημα. Το όφελος της επίσκεψης στον ψυχολόγο είναι ότι θα διερευνηθεί πιθανό άγχος ή δυσθυμία που μπορεί να έχει το παιδί για κάποιους λόγους.
• Ίσως, θα πρέπει να αλλάξετε κάποιες προτεραιότητες, αν για παράδειγμα, θέλει να πάει αχτένιστο, ή χωρίς την τσάντα του, ας πάει έτσι. Προτεραιότητα έχει να πάει σχολείο.
• Κάντε ένα είδος συμβολαίου με το παιδί σας προτείνοντας κάποιες ανταμοιβές, αν πάει και κάποιους περιορισμούς αν δεν πάει.
• Συζητείστε μαζί του τι το αγχώνει και προτείνετε λύσεις.
• Επιτρέψτε του να σας πάρει τηλέφωνο όταν το έχει ανάγκη.
• Επιτρέψτε του να πάρει κάποια αντικείμενα μαζί του, που το κάνουν να νιώθει ασφάλεια.
• Προσπαθήστε το πρωί να υπάρχει ρουτίνα δραστηριοτήτων.
• Συζητείστε με το σχολείο, προκειμένου να μειώσουν τις προσδοκίες τους για κάποιο διάστημα.
Recommended Comments
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο