Μετάβαση σε περιεχόμενο
vicky86
vicky86

Το κολάζ ως εργαλείο οπτικής διάκρισης και φωνημικής επίγνωσης!


    <p><span style="font-size:14px;">Πόσα Δυσλεξικά παιδιά δεν μπερδεύουν το /τσ/ με το /στ/;</span></p>

Έχουμε τονίσει πολλές φορές πόσο σημαντικό είναι να εντάσσουμε ενεργά στη μάθηση τα παιδιά με Δυσλεξία και Μαθησιακές δυσκολίες. Είναι κοινά αποδεκτό ότι όσο πιο πολύ εμπλέκουμε το Δυσλεξικό παιδί να παράξει μόνο του το αποτέλεσμα της γνώσης που του μεταδίδουμε τόσο μεγαλύτερη είναι και η επιτυχία να κατακτήσει τη γνώση αυτή.

Μια άσκηση που πετυχαίνει το παραπάνω σκοπό, χρησιμοποιεί τη τέχνη του κολάζ για να εκπαιδεύσει τα παιδιά στη φωνημική επίγνωση και οπτική διάκριση! Εκτός απο τις 5+1 Ασκήσεις Δυσλεξίας για το /τσ/ θα δείξουμε άλλη μια άσκηση ως εργαλείο για τη διάκριση μεταξύ του δίψηφου συμφώνου /τσ/ και του διπλού συμφωνικού συμπλέγματος /στ/.

Υλικά: διάφορα περιοδικά, ψαλίδι, κόλλα, χαρτί Α4

Άσκηση: Γράφετε διάσπαρτα σε μια σελίδα λέξεις που περιέχουν /τσ/ και /στ/ αφήνοντας κενό στο αντίστοιχο σημείο. Το παιδί πρέπει να αναζητήσει μέσα απο περιοδικά τα γράμματα /τ/ και /σ/, να τα κόψει και να τα κολλήσει στη σωστή σειρά καλύπτοντας το κενό μέρος των λέξεων.

Διάκριση /τσ/ και /στ/

rIcblhh.jpg

Με το κολάζ ξεμπερδεύουμε το /τσ/ και /στ/!

Με αυτό το τρόπο το παιδί με Δυσλεξία εκπαιδεύεται: στην Οπτική διάκριση κατά τη διαδικασία αναζήτησης του ζητούμενου γράμματος μέσα απο το περιοδικό, στην λεπτή κινητικότητα και στην φωνημική ενημερότητα. Το γεγονός ότι έρχεται σε επαφή με διαφορετικές γραμματοσειρές συμβάλει ακόμα πιο πολύ στην οπτική διαφοροποίηση ενώ το ενδιαφέρον διατηρείται υψηλό σε όλη τη διάρκεια της άσκησης.

Tip: Ενθαρρύνετε το παιδί να χρησιμοποιήσει γράμματα διαφόρων χρωμάτων και μεγεθών για ένα πιο ευφάνταστο αποτέλεσμα!

Άσπα Μητρακάκη

Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος

ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας

email: amitrakaki@gmail.com

http://dyslexiaathome.blogspot.gr/2014/12/blog-post.html




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...