Μετάβαση σε περιεχόμενο
vicky86
vicky86

Τι μπορούμε να κάνουμε όταν το παιδί λέει ψέματα;


    <p>Σίγουρα όλοι έχουμε καταλάβει ότι το παιδάκι μας μερικές φορές μας έχει πει ψέματα και συνήθως δε το παραδέχεται και το αρνείται ακόμα και αν του το αποδείξουμε.</p>

Τι όμως το οδηγεί σε αυτή τη συμπεριφορά;

Η συνήθεια για ψέματα μπορεί να είναι αποτέλεσμα τις επίδρασης πολλών και διάφορων παραγόντων. Ένα παιδάκι μπορεί να καταφύγει στο ψέμα για να αποφύγει μια κατάσταση για την οποία δε βρίσκει μια παραδεκτή διέξοδο ή για να ξεφύγει από μια κατάσταση που φοβάται και το φέρνει σε δύσκολη θέση.

Το ψέμα τις περισσότερες φορές αποτελεί ένα σύστημα άμυνας ενάντια στην ανασφάλεια ή ένα μέσο ανταμοιβής σε ένα αίσθημα κατωτερότητας. Στη μυθομανία για παράδειγμα το παιδί επωμίζεται ένα ρόλο που θεωρεί θετικό και η παραποίηση της πραγματικότητας το βοηθάει να αντιμετωπίσει μια κατάσταση όπως την έχει φανταστεί στο μυαλουδάκι του.

Συχνά οι εμείς οι γονείς σκεπτόμαστε πως το καλύτερο όταν παρατηρήσουμε μια τέτοια συμπεριφορά στο παιδί είναι να το τιμωρήσουμε. Αντίθετα όμως θα πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα αυτό το γεγονός και να αναρωτηθούμε μήπως το παιδί δεν καταφεύγει σε αυτές τις συμπεριφορές για να αξιοποιεί, αλλά για να αποφεύγει τις συνέπειες των πράξεών του. Αυτό δηλώνει ότι δεν είναι καθόλου σίγουρο για τον εαυτό του και χρειάζεται κυρίως τη δική μας βοήθεια.

Για παράδειγμα ένα παιδί μπορεί να καταφεύγει στα ψέματα αν οι γονείς απαιτούν από εκείνο σχολικούς βαθμούς πιο υψηλούς από αυτούς που μπορεί να έχει και επιδιώκουν συνέχεια αποτελέσματα μεγαλύτερα από τις δυνατότητες του.

Το παιδί δε πρέπει να νιώθει ότι υπερασπίζεται από τους γονείς, αλλά έχει ανάγκη να αισθάνεται ότι το εκτιμούν και το αγαπούν αληθινά. Συγκεκριμένα δεν έχει ανάγκη να χρησιμοποιεί την υπεράσπιση των γονιών του για να διασώζει την αυτοεκτίμηση του, αλλά πρέπει να είναι ικανό να δέχεται τις αποτυχίες του και να τις αντιμετωπίζει.

Αρκετοί γονείς ενισχύουν χωρίς να το ξέρουν αυτές τις προσπάθειες του παιδιού τους, παρατηρόντας τα ψέματα του και προσπαθώντας να το "πιάσουν στα πράσα". Το γεγονός ότι προσέχουμε αυτή τη συμπεριφορά συνήθως ωθεί το παιδί να την επαναλάβει. Η αντίθετη αντιμετώπιση, δηλαδή παρατηρώντας αν λέει την αλήθεια και αδιαφορώντας για τα ψέματα του οδηγεί στην ελάττωση της συνήθειας του παιδιού να καταφεύγει στα ψέματα.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...