Μετάβαση σε περιεχόμενο
vicky86
vicky86

Οι 5 δεξιότητες που αναπτύσσουν τα παιδιά μέσω της τέχνης

    Τα παιδιά ασχολούνται από πολύ μικρή ηλικία με τις τέχνες.

Ζωγραφίζουν, τραγουδούν, χορεύουν και το διασκεδάζουν με την ψυχή τους. Η τέχνη είναι ένας τρόπος έκφρασης για τα παιδιά, που έχειτεράστια θετική επίδραση στην ανάπτυξή τους, αφού διεγείρει τη δημιουργικότητά τους, χτίζει την αυτοπεποίθηση και καλλιεργεί τις διάφορες δεξιότητές τους.

Οι 5 δεξιότητες που αναπτύσσουν τα παιδιά μέσω της τέχνης είναι οι εξής:

Κοινωνικότητα: Με το να μοιράζονται υλικά και να συνεργάζονται για να φτιάξουν μια κατασκευή, τα παιδιά μαθαίνουν να περιμένουν τη σειρά τους, να διαπραγματεύονται και να δουλεύουν σε ομάδα.

Γνωστική ανάπτυξη: Από την αρχή που ανακαλύπτουν τις αισθήσεις τους (πχ την αίσθηση του μαρκαδόρου που γλιστράει στο χαρτί, τη μυρωδιά της μπογιάς), το να παίρνουν αποφάσεις (πχ τι να ζωγραφίσουν, τι χρώματα θα χρησιμοποιήσουν), το να λύνουν προβλήματα (πχ πώς να κολλήσουν 2 υλικά σε μια χειροτεχνία), η τέχνη μαθαίνει στα παιδιά να σκέφτονται και να προβληματίζονται.

Έκφραση: Η τέχνη είναι μια μορφή γλώσσας. Πριν ακόμα αρχίσουν να γράφουν και να επικοινωνούν λεκτικά, τα παιδιά μπορούν να πουν τις ιστορίες τους και να εκφράσουν τι σκέφτονται και αισθάνονται απλά ζωγραφίζοντας στο χαρτί.

Κινητική ανάπτυξη: Οι μικρές κινήσεις των δακτύλων, των χεριών και των καρπών που κάνουν ώστε να κρατήσουν το μαρκαδόρο ή το πινέλο και να ζωγραφίσουν ή για να παίξουν με πλαστελίνη, βοηθούν στην ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων των νεαρών παιδιών, ενώ οι μεγάλες κινήσεις που κάνουν για να ζωγραφίσουν σε μεγάλη επιφάνεια, όπως σε ένα μεγάλο χαρτί στο πάτωμα, αναπτύσσουν τους μύες τους.

Εφευρετικότητα: Όταν τα παιδιά ενθαρρύνονται να δοκιμάσουν και να τολμήσουν να προσπαθήσουν καινούρια πράγματα σε μια δημιουργική διαδικασία, αναπτύσσουν την αίσθηση της καινοτομίας, που είναι τεράστιας σημασίας στην ζωή και την εργασία.

Πηγή: iPaideia.gr




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...