Μετάβαση σε περιεχόμενο
vicky86
vicky86

Λάθη απροσεξίας! Τρεις τρόποι για τις μαθησιακές δυσκολίες


    <p><span style="font-size:14px;">"Μα καλά που το έχεις το μυαλό σου; Δεν βλέπεις αυτό που γράφει απο πάνω; Γιατί δεν προσέχεις και απαντάς αλλού;"</span></p>

Είναι πάρα πολύ συνηθισμένο ένα παιδί με Δυσλεξία, Διάσπαση προσοχής ή άλλες ειδικές μαθησιακές δυσκολίες να "κάθεται πάνω" από μια εκφώνηση άσκησης και να μην κάνει τίποτα. Επίσης είναι πολύ συνηθισμένο να κάνει την απόπειρα να την επιλύσει αλλά να κάνει λάθη απροσεξίας πχ. να γράφει την απάντηση σε άλλη σειρά, σε άλλη στήλη κτλ.

Πως μπορούμε να οργανώσουμε τη σκέψη του; Πως μπορούμε να του διδάξουμε μια στρατηγική να ξεμπερδεύεται και να κάνει συστηματική δουλειά;

Εδώ θα παρουσιαστεί ένα πλάνο στρατηγικής που αναπτύξαμε με ένα παιδί Γ' Δημοτικού όπου σε μια άσκηση πολύ απλή στην επίλυση της αποτύγχανε κατά επανάληψη να γράψει τα στοιχεία στη σωστή στήλη. Τρεις τρόποι δοκιμάστηκαν και διδάχτηκαν.

1ος τρόπος: Τα αρχικά γράμματα

8NF5fIG.jpg

Δοκιμάσαμε να γράψουμε πάνω απο τις στήλες τα αρχικά γράμματα των κατηγοριών για να μην χρειάζεται να διαβάζει κάθε φορά όλη τη λέξη. Έτσι έγινε: Α=άνθρωποι, Ζ=ζώα, Π=πράγματα

2ος τρόπος: Εικονογράφηση

MFYYB8z.jpg

Σε αυτή τη περίπτωση κάναμε ένα μικρό σκίτσο που δηλώνει το περιεχόμενο κάθε στήλης ώστε να παραπέμπει αυτόματα στη σωστή κατηγορία. Η εικόνα πάντα αποτελεί ένα βασικό εργαλείο παρέμβασης που πρέπει να χρησιμοποιείται συχνά αφού τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες σκέφτονται με εικόνες.

3ος τρόπος: Χρωματισμός

7yQircI.jpg

Εδώ η κάθε στήλη είχε το χρώμα της και αντίστοιχα χρωματίσαμε τις λέξεις που έπρεπε να τοποθετηθούν. Με αυτό το τρόπο κωδικοποιείται το χρώμα και τη στιγμή της τοποθέτησης το παιδί εστιάζει μόνο στο χρώμα και όχι στη σημασία της λέξης. Αυτό το βοηθάει να εστιάσει τη προσοχή του μόνο στο προσανατολισμό στο χώρο του χαρτιού.

Απευθύνεται: Σε παιδιά σχολικής ηλικίας με μαθησιακές δυσκολίες που επαναλαμβάνουν λάθη στη τοποθέτηση στο χώρο της σελίδας του τετραδίου. Μπορούν να εφαρμοστούν από γονείς, εκπαιδευτικούς και θεραπευτές.

Άσπα Μητρακάκη

Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος

ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας

email: amitrakaki@gmail.com

http://dyslexiaathome.blogspot.gr/2014/02/blog-post_26.html




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...