Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Αλήθεια πως γίνεται η διάγνωση για την Δυσλεξία και άλλες ειδικές μαθησιακές δυσκολίες;


    <p>Η διάγνωση ενός παιδιού με Δυσλεξία είναι μια υπόθεση που αναφέρεται σε έναν ολοκληρωμένο αξιολογικό έλεγχο του ίδιου του παιδιού και του περιβάλλοντος του.</p>

Με αυτόν τον τρόπο μέσα από τεστ, ερωτηματολόγια και ένα πλήρες ιστορικό θα μπορέσουν να αποκλειστούν άλλοι παράγοντες οι οποίοι θα μπορούσαν να αποτελούν αιτίες για την σχολική υποεπίδοση του παιδιού.

Για να διαγνωστεί ένα παιδί με Δυσλεξία θα πρέπει:

1. Να έχει εισαχθεί στην εγγράμματη παιδεία εφόσον η δυσλεξία αποτελεί μια ειδική μαθησιακή δυσκολία που αφορά πχ. στην ανάγνωση, στην ορθογραφία, στην αποστήθιση κτλ.

2. Να φοιτά συστηματικά και σε καθημερινή βάση στο σχολείο για να αποφευχθεί η ελλιπής εκπαίδευση να γίνει επιβαρυντικός παράγοντας στην επίδοση των σχολικών του δεξιοτήτων.

3. Να εξεταστεί αν η χαμηλή σχολική του επίδοση επιβαρύνεται από ένα δυσλειτουργικό οικογενειακό περιβάλλον οπότε υπεισέρχονται και άλλοι ψυχολογικοί παράγοντες.

4. Με ειδικά τεστ νοημοσύνης να μετρηθούν λεκτικές και μη λεκτικές ικανότητες του παιδιού. Ο βαθμός της νοητικής ανάπτυξης είναι απαραίτητος εφόσον είναι ενδεικτικό ότι ένας μέσος ή ανώτερος δείκτης νοημοσύνης σε σχέση με την χαμηλή επίδοση του στο σχολείο υποδεικνύει την πιθανή ύπαρξη ειδικών μαθησιακών δυσκολιών.

5. Να μην αποδίδονται οι δυσκολίες μάθησης του παιδιού σε δυσλειτουργία των αισθητηριακών του οργάνων για αυτό και ζητείται να γίνουν εξετάσεις για τον έλεγχο της όρασης και της ακοής.

6. Με ειδικά τεστ θα αξιολογηθούν διάφορες δεξιότητες όπως πχ. ανάγνωση, γραφή, ορθογραφία κτλ. και θα ελεγχθεί η ακουστική και η οπτική διάκριση, η ομιλία κ.α.

Πολλά περισσότερα θέματα που έχουν σχέση με τις ειδικές μαθησιακές δυσκολίες εδώ.

Άσπα Μητρακάκη

Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος

ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας

http://dyslexiaathome.blogspot.gr/2012/01/blog-post_04.html
Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...