Αυτή είναι μια πολύ συνηθισμένη φράση στις συνεδρίες αντιμετώπισης μαθησιακών δυσκολιών από τα παιδιά με δυσκολίες γραφής.
Το να εμπλέξουμε το παιδί μας ή τον μαθητής μας από τη προσχολική του ηλικία σε εμπειρίες γραφής είναι σημαντικό αλλά και απαραίτητο για την ομαλή ανάπτυξη του. Η ικανότητα "να γράφω" σημαίνει ότι μπορώ να μεταφέρω όλο τον ορατό κόσμο στο χαρτί.
Η σχέση του παιδιού με τη γραφή δείχνει πολλές φορές και το μαθησιακό του προφίλ αργότερα με την εισαγωγή του στην εγγράμματη παιδεία. Η πολυπλοκότητα της γραφικής δεξιότητας φαίνεται αν αναφέρουμε κάποιες προϋποθέσεις όπως: συντονισμός χεριού-ματιού, σωστή θέση σώματος, λαβή μολυβιού, λεπτή κινητικότητα, μυικός τόνος, συνείδηση των άνω άκρων κτλ.
Έτσι μέσα από τα παιχνίδια γραφής μπορούμε:
α) να διακρίνουμε τυχόν δυσκολίες και
β) να προσφέρουμε ευκαιρίες εξάσκησης όλων των μηχανισμών που λαμβάνουν μέρος για να είναι η γραφή μια επιτυχημένη λειτουργία. Στα παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες που εμφανίζουν δυσκολίες στη γραφή πχ. Δυσγραφία, κακογραφία κτλ. γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη για παιχνίδια-ασκήσεις γραφής με διάφορους εναλλακτικούς τρόπους.
Μια τέτοια άσκηση γραφής-Δυσγραφίας είναι η "Ακολούθησε με το πινέλο σου"!
Υλικά: υγρή κόλλα (απλή κόλλα UHU), χαρτόνια, νερομπογιές, πινέλα (διάφορα μεγέθη)
Παιχνίδι-Άσκηση: Σε ένα μεγάλο τετράγωνο κομμάτι χαρτόνι, μπορεί να είναι και διπλό, κάνουμε με την κόλλα διάφορα σχήματα (όπως στην εικόνα).
Παραδείγματα σχημάτων που θα σχεδιάσετε θα είναι γεωμετρικά σχήματα, γραμμές, γράμματα:
Οριζόντιες και κάθετες γραμμές
Ημικύκλιο, κύκλο, τετράγωνο πχ. ήλιος, σύννεφο
Οβάλ
Κύματα
Ελατήρια (UUUUUUU)
Κορυφές ( VVVVVVVV, ΛΛΛΛΛΛΛΛΛ)
Σπίτι με σχηματισμό αρχικά ενός τετραγώνου και έπειτα μιας κορυφής.
Τρίγωνο
Γράμματα
Το όνομα του
Λουλούδια απλής μορφής
Αστέρι
Αφήνουμε να στεγνώσουν τα σχήματα. Έπειτα ζητάμε και ενθαρρύνουμε το παιδί να περάσει με το πινέλο του, το οποίο βουτά σε όποιο χρώμα θέλει, από πάνω όλα τα σχήματα που έχουμε φτιάξει. Προτρέπουμε να χρησιμοποιήσει όλα τα μεγέθη από τα πινέλα. Επίσης μπορούμε να ζητήσουμε να γεμίσει με χρώμα τα σχήματα πχ. τον κύκλο αφού αυτό θα βοηθήσει και στην δεξιότητα να χρωματίζει σε πλαίσιο χωρίς να "φεύγει" από τις γραμμές.
Η διάρκεια χρειάζεται να είναι σύμφωνη με την ηλικία του παιδιού, την διάθεση και τους ρυθμούς του. Καλό είναι το κάθε χαρτόνι να μην είναι φορτωμένο με σχήματα. Δεν είναι απαραίτητο να εξαντληθούν όλα τα σχήματα μια φορά. Δίνετε την επανάληψη της εμπειρίας και της εξάσκησης ως παιχνίδι σε διαφορετικές στιγμές.
Όπως σε όλα τα παιχνίδια γραφής οι τομείς που εξασκούνται είναι πολλοί και ενδεικτικά θα αναφερθούν:
ο συντονισμός χεριού-ματιού
η αναγνώριση μορφών, σχημάτων
η συνειδητοποίηση του μεγέθους
η ενδυνάμωση στους μικρούς μύες της παλάμης
η αίσθηση της συνέχειας
η δυνατότητα κατεύθυνσης
ο προσανατολισμός στο χώρο
η οργάνωση εκτέλεσης μια κινητικής δραστηριότητας
η εξάσκηση στην συγκέντρωση και προσοχή
η ολοκλήρωση της κίνησης
Βασικά tips: Τα σχήματα μπορούν να διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και του σκοπού της άσκησης. Αν πρόκειται για ενίσχυση παιδιού με Δυσγραφία τα σχήματα θα γίνονται ανάλογα με τους τομείς που χρειάζεται εξάσκηση. Μπορείτε να κάνετε και εναλλαγές ή να εμπλουτίσετε το παιχνίδι πχ. ζητήστε πρώτα να περάσει το παιδί με το χέρι του τα σχήματα και με κλειστά μάτια να μαντέψει το σχήμα κα. Δεν ξεχνάμε ότι η γραφή είναι πάνω απ' όλα μια πράξη διάθεσης.
Απευθύνεται: Σε παιδιά προσχολικής ηλικίας από 2,5 ετών και ιδιαίτερα σε παιδιά με ελλείμματα στη λεπτή κινητικότητα και παιδιά σχολικής ηλικίας με Δυσγραφία και δυσκολίες γραφής. Μπορεί να γίνει από γονείς, εκπαιδευτικούς και θεραπευτές.
Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας
Recommended Comments
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο