Αυτό σημαίνει ότι κάθε αντικείμενο μπορεί να ανήκει σε πολλές κατηγορίες όπως αργότερα και ο αριθμός πχ. 2 είναι ζυγός, είναι μικρότερος απο το 5, μεγαλύτερος απο το 1, είναι πριν απο το 3 και μετά απο το 1 κτλ. Με αυτό τον τρόπο ομαδοποιώντας και επανομαδοποιώντας θα προκύψει να κάνουν και άλλες χρήσιμες προμαθηματικές πράξεις όπως: συγκρίσεις, να βάλουν σε σειρά κάποια αντικείμενα κα.
Η ταξινόμηση των απλών αντικειμένων στην αρχή είναι η ίδια διαδικασία όταν θα πρέπει αργότερα το παιδί να κατηγοριοποιήσει γλωσσικές πληροφορίες σε κανόνες γραμματικής πχ. η λέξη παιδί είναι ουσιαστικό, ουδέτερο, ενικός, τελειώνει σε /-ι/ κτλ.
Υλικά: πολλά διαφορετικά αντικείμενα (μπλούζα, χαρτόνι, χαρτί, πετσέτα, τουβλάκι, μπολ, πιάτο, κουβέρτα, σεντόνι κα), φακό ή δυνατό φυσικό φως
Δραστηριότητα: Παίρνουμε ένα, ένα από τα αντικείμενα και κοιτάμε μαζί με το παιδί αν περνά το φως του φακού ή του ήλιου μέσα από αυτά. Χωρίζουμε σε κατηγορίες ανάλογα με το αν περνάει ή όχι το φως απο μέσα τους. Ενθαρρύνουμε το παιδί να δοκιμάσει καθένα απο τα υλικά. Μπορεί επίσης για να εμπλουτιστεί το παιχνίδι, να χρωματίσει το παιδί χαρτιά και να περνάει το φως απο μέσα για να δει πως το φως "βάφεται" κάθε φορά το αντίστοιχο χρώμα. Η διάρκεια και σε αυτή την δραστηριότητα δεν χρειάζεται να υπερβαίνει το ενδιαφέρον του παιδιού.
Λεξιλόγιο: διαχωρίζω, ταξινομώ, μέλος, ομάδα, ομαδοποιώ, κατηγορία, όμοια, διαφορετικά, χαρακτηριστικό, στοιχείο κα
Απευθύνεται: Σε όλα τα παιδιά από 3 ετών για ανάπτυξη της προμαθηματικής έννοιας της ταξινόμησης και σε παιδιά με Δυσαριθμησία, Δυσλεξία και άλλες μαθησιακές δυσκολίες που χρειάζεται να κατανοήσουν την έννοια της κατηγοριοποίησης.
Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
Recommended Comments
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο