Μετάβαση σε περιεχόμενο
vicky86
vicky86

Πρωινό ξύπνημα: Κάντε το παιχνίδι!

Ένα συνηθισμένο πρόβλημα που ακολουθεί την επιστροφή στο σχολείο είναι πως θα ξυπνάει με ευκολία το πρωί. Το παιδάκι σας μάλλον έχει συνηθίσει την ανέμελη και ξέγνοιαστη ρουτίνα του καλοκαιριού και τώρα πάλι πρέπει να συνηθίσει και να μπει στο καθημερινό σχολικό πρόγραμμα. Πως μπορούμε να κάνουμε το πρωινό βασανιστήριο πιο εύκολο; 

Καλός βραδινός ύπνος!

Ένα παιδί θα πρέπει να κοιμάται 8 με 10 ώρες το βράδυ. Όταν κοιμάται αρκετά μπορεί να ξυπνάει ξεκούραστο. Για παράδειγμα αν πρέπει να ξυπνήσει στις 7 το πρωί θα πρέπει ήδη στις 9 να είναι στο κρεβάτι του. Έτσι προσπαθήστε να οργανώσετε το καθημερινό πρόγραμμα του κατάλληλα και μη το αφήνετε να ξενυχτάει χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγο. Ο ύπνος είναι πολύτιμος για να λειτουργεί σωστά και να ανταπεξέρχεται στο επιβαρυμένο σχολικό του πρόγραμμα. Μια δραστηριότητα πριν τον ύπνο μπορεί να το κρατήσει σε υπερένταση. Για αυτό φροντίστε την ώρα αυτή να κάνετε κάτι που θα το χαλαρώσει, όπως ένα ζεστό μπάνιο ή να του διαβάσετε ένα παραμύθι. 

Λάβετε υπόψη το χαρακτήρα του παιδιού!

Μερικά μπομπιράκια σηκώνονται ευχάριστα και εύκολα και μάλιστα μπορεί να ξυπνούν και νωρίτερα από τη μαμά γιατί ανυπομονούν να πάνε στο σχολείο και να συναντήσουν τους φίλους τους. Άλλα παιδάκια αρνούνται να πάνε σχολείο και με δυσκολία βγαίνουν από το πάπλωμα. Γι'αυτό σκεφτείτε πως είναι η κατάσταση σύμφωνα με τα δεδομένα του παιδιού και βρείτε τρόπους να αλλάξετε το κλίμα κάνοντας το πιο ευχάριστο. Προσαρμόζεται εύκολα στις αλλαγές και συγκεκριμένα στις αλλαγές μιας καθημερινής ρουτίνας; Πόση ώρα χρειάζεται να ετοιμαστεί; Γκρινιάζει με τον τρόπο που το ξυπνάτε; 

Μην αναφέρετε το σχολείο ως απειλή!

Είναι λάθος να του τονίζετε πως η αλλαγή οφείλεται στο σχολείο. Για παράδειγμα μη χρησιμοποιείτε φράσεις όπως "Πρέπει να κοιμηθείς γιατί αύριο έχεις σχολείο". Αυτόματα περνάει στο μυαλουδάκι του ότι το σχολείο φταίει που δεν μπορεί πλέον να παίξει το βράδυ και πρέπει να κοιμηθεί. Έτσι το σχολείο φαίνεται σαν απειλή που του προκαλεί φόβο και του στερεί όμορφα πράγματα. Επίσης πολύ σημαντικό είναι να συζητάτε τα προβλήματα που δημιουργούνται στο σχολικό του περιβάλλον και κάθε μέρα να το αφήνετε να σας διηγηθεί τη μέρα του. Μπορεί κάποιο γεγονός να το κάνει απρόθυμο να πάει στο σχολείο. Αν το ξέρετε και εσείς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε!

Αποφύγετε τη βιασύνη!

Μην αφήνετε ελάχιστο χρονικό περιθώριο να ετοιμαστεί. Καλό είναι να το ξυπνάτε μια ώρα νωρίτερα. Να σηκώνεται ήρεμα και να έχει χρόνο χωρίς άγχος να φάει και να ντυθεί. Το μόνο που χρειάζεται είναι συνέπεια και ένας σωστός προγραμματισμός σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε παιδιού. Επίσης φροντίστε να έχετε τακτοποιημένη την τσάντα του από το βράδυ για να μην τρέχετε πανικόβλητοι το πρωί σε περίπτωση που ξεχάσατε κάτι!

Μην ανοίγετε την τηλεόραση το πρωί!

Η τηλεόραση είναι πειρασμός και μπορεί πολύ εύκολα να μας αποσπάσει την προσοχή. Είναι ένας πολύ σημαντικός λόγος για αργοπορία και καθυστέρηση από τις πρωινές ετοιμασίες.

Μην το πιέζεται με το πρωινό γεύμα!

Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας γιατί δίνει στο παιδί ενέργεια και το βοηθάει να αποδώσει καλύτερα στο σχολείο και στις καθημερινές του δραστηριότητες. Μερικά παιδάκια όμως αρνούνται πεισματικά να φάνε το πρωί και αυτό αποτελεί μεγάλο βάσανο για τους γονείς. Σε αυτή την περίπτωση μην το παρακαλάτε να φάει αυτό που θέλετε εσείς αλλά βρείτε ευχάριστους τρόπους να μη φεύγει από το σπίτι νηστικό και σιγά σιγά να το πείσετε να τρώει. Δώστε το καλό παράδειγμα κάνοντας κι εσείς το ίδιο, αφήστε το να συμμετέχει στην προετοιμασία του πρωινού και κάντε τα γεύματα πιο ευχάριστα και χαρούμενα για να το προσελκύσουν. Για παράδειγμα χρησιμοποιείστε σερβίτσια με τα αγαπημένα του καρτούν και προσαρμόστε το πρωινό του σύμφωνα με τις διατροφικές του προτιμήσεις. 

Όλα είναι θέμα συνήθειας!

Φροντίστε να κάνετε τις διαδικασίες του πρωινού ξυπνήματος με την ίδια σειρά κάθε μέρα. Για παράδειγμα πλύσιμο, ντύσιμο. πρωινό, βούρτσισμα δοντιών. Έτσι το παιδάκι θα συνηθίσει σε μια ρουτίνα και δεν θα αποδιοργανώνεται. 

 

 

 

 

 

 

Επεξεργάστηκε από vicky86




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...