Ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι και για έναν ενήλικα να αποσπάσει τη προσοχή του από την οθόνη, ακόμα και αν το πρόγραμμα δεν έχει τίποτα ενδιαφέρον, και να ασχοληθεί με κάτι άλλο.
Πως δημιουργείτε στο παιδί όμως η κακή συνήθεια να βλέπει πολύ τηλεόραση? Είναι πιθανό πως εμείς οι ίδιοι παρακολουθούμε πολύ και το παιδί μας μιμείται. Ένας άλλος λόγος είναι πως πολλές φορές ενθαρρύνουμε εμείς οι ίδιοι αυτή τη συνήθεια όταν βλέπουμε ότι το παιδί είναι ήσυχο παρακολουθώντας κάτι και αυτό εξυπηρετεί κι εμάς. Πολλές φορές ακόμα χρησιμοποιούμε την τηλεόραση ως μέσο επιβράβευσης για κάποιο πράγμα που θέλουμε να πετύχουμε από το παιδί, κάνοντας έτσι την παρακολούθηση της τηλεόρασης κάτι σπουδαίο, μια αμοιβή.
Επομένως, τα παιδιά που παρακολουθούν πολύ τηλεόραση δε φταίνε. Το φταίξιμο είναι δικό μας που χρησιμοποιούμε αυτό το μέσο για τα κρατάμε ήσυχα και δε συμμετέχουμε με τρόπο πιο δραστήριο και ουσιαστικό στα παιχνίδια τους και τα ενδιαφέροντα τους.
Το μεγαλύτερο ελάττωμα της τηλεόρασης είναι ότι δε δίνει την ευκαιρία στο παιδί να επέμβει ενεργητικά στο περιβάλλον, μα το συνηθίζει να δέχεται τον κόσμο παθητικά από τις πληροφορίες. Παρά το ελάττωμα αυτό, αν η τηλεόραση χρησιμοποιηθεί σωστά και όχι σαν μέσο για να μας απαλλάσσει από το παιδί, αντιπροσωπεύει ένα καλό μέσο πληροφοριών και ερεθισμάτων.
Το σημαντικό είναι να διαλέγουμε τα προγράμματα που μπορεί να παρακολουθήσει και να ορίσουμε τις ώρες που θα τα βλέπει, σύμφωνα πάντα με την ηλικία και την προσωπικότητα του παιδιού μας. Τα παιδιά κατά τη σχολική ηλικία μπορούν να παρακολουθούν και προγράμματα για ενήλικες, αν και είναι καλύτερα να αποφεύγονται ταινίες και σκηνές που μπορούν να τα ταράξουν. Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία αγαπούν και δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση σε ταινίες δράσης με λίγο κίνδυνο και αγωνία. Μέσα σε επιτρεπόμενα όρια είναι σωστό να σεβόμαστε τις προτιμήσεις του, αφήνοντάς το να παρακολουθήσει αυτό που του αρέσει.
Για να περιορίσετε τις αρνητικές συνέπειες της τηλεόρασης θυμηθείτε:
● Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αμερικανικής Παιδιατρικής Εταιρίας τα παιδιά κάτω των δυο ετών θα πρέπει να αποφεύγουν την τηλεόραση καθώς αυτή επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών.
● Η ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι στα μεγαλύτερα παιδιά ο χρόνος έκθεσης τους σε οθόνη (τηλεόραση, υπολογιστής κτλ) δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις δύο ώρες στο σύνολο.
● Αποφύγετε να τοποθετήσετε την τηλεόραση σε παιδικό δωμάτιο καθώς με αυτό τον τρόπο υπάρχει ο κίνδυνος να «χάσετε» τον έλεγχο».
● Ελέγχετε πάντα την ποιότητα των προγραμμάτων που παρακολουθεί το παιδί σας (μια έξυπνη λύση είναι να αφιερώσετε χρόνο κάποια στιγμή και να τα δείτε μαζί) και συμβουλευτείτε την ειδική σήμανση.
● Προτείνετε κι εσείς προγράμματα που θα μπορούσε το παιδί σας να παρακολουθήσει.
● Περιορίστε στο μικρότερο δυνατό τον χρόνο της τηλεόρασης.
● Συζητήστε πάντα ότι σας μεταφέρει το παιδί από την εμπειρία του με την τηλεόραση, και φροντίστε να του/της ξεχωρίσετε το πραγματικό από το φανταστικό.
Recommended Comments
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο