Μετάβαση σε περιεχόμενο
vicky86
vicky86

Παίξτε με τα παιδιά σας!


    <p><span style="font-size:14px;">Το παιχνίδι για τα παιδιά δεν είναι απλά μια διαδικασία για να περνάει δημιουργικά ή ήσυχα τον χρόνο του.</span></p>

Όπως και η σημασία του να παίζει ο γονιός με το παιδί δεν είναι μόνο για να το προσέχει. Είναι πολλά περισσότερα. Το παιχνίδι δεν είναι απλά για διασκέδαση, αλλά βοηθά τα παιδιά να μάθουν τα πάντα για τον κόσμο που τους περιτριγυρίζει.

Παίζοντας, τα παιδιά εξερευνούν το περιβάλλον τους μέσω των αισθήσεών τους και αναπτύσσουν παρατηρητικές ικανότητες. Μαθαίνουν να συνεργάζονται, να συντονίζονται και αναπτύσσουν σημαντικές ικανότητες και ταλέντα, τα οποία είναι απαραίτητα για την ενήλικη ζωή τους. Η σημασία του παιχνιδιού δεν τελειώνει εδώ. Ναι, το παιχνίδι είναι διασκεδαστικό για τα παιδιά και είναι βασικό για την σωστή ανάπτυξή τους, παράλληλα όμως, ανοίγει και μια πόρτα επικοινωνίας με το παιδί σε ένα βαθύτερο επίπεδο. Το να είστε παρόντες κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού είναι πολύ σημαντικό και δεν εννοούμε να είστε από πάνω του και να το ελέγχετε, αλλά να το παρατηρείτε και να συμμετέχετε σε αυτό, όποτε χρειάζεται.

Δυστυχώς, όμως, ο χρόνος δεν είναι με το μέρος των γονιών και συνήθως το να παίξουν με τα παιδιά πηγαίνει σαν τελευταία προτεραιότητα. Είναι λογικό αυτό, εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι γονείς δουλεύουν, έχουν να μαγειρέψουν, να πλύνουν, να σιδερώσουν, να κάνουν μπάνιο τα παιδιά, να καθαρίσουν το σπίτι, να βοηθήσουν τα παιδιά να διαβάσουν τα μαθήματα τους, να τα βάλουν για ύπνο, κτλ. Όμως, η επικοινωνία μέσα από το παιχνίδι είναι σημαντική και μπορεί να γίνει εύκολη, αρκεί να το βάλετε σαν κύρια προτεραιότητα. Πρέπει να βρείτε χρόνο, ακόμη και αν αυτό σημαίνει πως πρέπει να σηκώνεστε μισή ώρα νωρίτερα ή να κοιμάστε μία ώρα αργότερα γιατί απλά έχετε μεταθέσει ορισμένες υποχρεώσεις για μετά που θα κοιμηθούν τα παιδιά, αρκεί να βρείτε λίγο χρόνο προκειμένου να επικοινωνήσετε με το παιδί σας μέσα από το παιχνίδι.

Το δέσιμο με το παιδί σας γίνεται πιο ισχυρό αρκεί να του δίνετε την πλήρη προσοχή σας. Δεν είναι αρκετό, π.χ. όταν είστε στο πάρκο, να το σπρώχνετε στην κούνια ενώ μιλάτε στο κινητό σας. Αντί να το πάτε στην παραλία και να πίνετε τον καφέ σας, καλό θα ήταν να το βοηθήσετε να φτιάξει ένα κάστρο στην άμμο. Αντί να κάνετε δουλειές στο σπίτι, αφήστε έστω κάποιες για μετά και καθίστε μαζί του όσο παίζει.

Η επικοινωνία έρχεται μέσα από τις δικές σας αντιδράσεις. Ακούστε τα λοιπόν όσο παίζουν και θα εκπλαγείτε από την τεράστια φαντασία τους. Μιλήστε μαζί τους, κάντε τους ερωτήσεις, βάλτε τον εαυτό σας στο παιχνίδι και παίξτε με τους δικούς τους κανόνες και όχι με τους δικούς σας. Παρακολουθείστε τα όσο παίζουν, παρατηρήστε τις ικανότητες που αναπτύσσουν και δεν είχατε προσέξει ποτέ, και αποτελέστε το καλό παράδειγμα για τα παιδιά σας.

Προσπαθήστε να εφαρμόσετε τα παραπάνω, έστω για δέκα λεπτά την ημέρα, και θα δείτε τεράστιες αλλαγές!

Γράφει η Σούλα Αντουλινάκη δασκάλα Προσχολικής Αγωγής Δραστηριοτήτων Δημιουργίας και Έκφρασης.
Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...