1. Αποφύγετε τις τεράστιες μερίδες και μην του παραγεμίζετε το πιάτο γιατί θα το αγχώσετε. Είναι καλύτερο να φάει την επιθυμητή ποσότητα φαγητού σε δύο δόσεις.
2. Δώστε του την ευκαιρία να ασχοληθεί με κάποιο άθλημα που του αρέσει. Η άσκηση θα του ανοίξει την όρεξη. Η κολύμβηση και μπάνιο στη θάλασσα είναι ιδανικές προτάσεις τώρα το καλοκαίρι.
3. Μην πέσετε στην παγίδα να του προσφέρετε γλυκά ή junk food με το σκεπτικό ότι θα φάει πιο εύκολα τα συγκεκριμένα φαγητά.
4. Αν δεν τρώει εύκολα φρούτα μπορείτε να τα βάλετε στο ζελέ ή να φτιάξετε μια φρουτοσαλάτα για να το δελεάσετε.
5. Φάτε μαζί του ή καθίστε στο ίδιο τραπέζι την ώρα που τρώει. Αν είναι μόνο του μπορεί να βαρεθεί και να σηκωθεί από το τραπέζι προτού ολοκληρώσει το φαγητό του.
6. Αποφύγετε υποσχέσεις του τύπου "φάε για να σου δώσω μετά γλυκό ή να σου πάρω παιχνίδι". Αυτή η τακτική, μπορεί στην αρχή να έχει αποτέλεσμα, όμως θα σας δυσκολέψει αργότερα, αφού μπορεί να αρνείται να φάει μέχρι να του περάσει αυτό που έχει στο μυαλό του.
7. Προσπαθήστε να μην το πιέζετε να φάει όταν δεν θέλει. Η τακτική αυτή μπορεί να οδηγήσει σύμφωνα με έρευνες σε παχυσαρκία.
8. Αν ανησυχείτε ότι δεν τρώει τις ποσότητες φαγητού που πρέπει να τρώει για την ηλικία του, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.
9. Φροντίστε να είναι ελκυστικό σε εμφάνιση το πιάτο του ώστε να του κινήσει το ενδιαφέρον.
10. Δέκα έως 15 λεπτά πριν από το φαγητό, πείτε στο παιδί σας ότι πλησιάζει η ώρα να φάει. Τα παιδιά μπορεί να είναι τόσο κουρασμένα ή ενθουσιασμένα από το παιχνίδι που δεν έχουν το νου τους στο φαγητό. Αφήστε του λοιπόν το περιθώριο να ηρεμήσει και να ετοιμαστεί για το φαγητό.
11. Καθιερώστε μια ρουτίνα. Τα παιδιά θέλουν την ασφάλεια που τους παρέχει ένα σταθερό πρόγραμμα και θέλουν να γνωρίζουν τι ακριβώς πρέπει να περιμένουν. Καθιερώστε τις ίδιες θέσεις στο τραπέζι, τις ίδιες ώρες φαγητού κτλ.
12. Μην αφήνετε το παιδί σας να ασχολείται με άλλα πράγματα κατά τη διάρκεια του φαγητού. Καλό είναι δηλαδή να μην διαβάζει, βλέπει τηλεόραση ή παίζει ηλεκτρονικό την ώρα που τρώει.
13. Εξηγήστε στο παιδί σας πόσο καλό είναι να τρώτε μαζί.
14. Κάντε την ώρα του γεύματος ευχάριστη, ίσως με μια ωραία συζήτηση. Έτσι αυξάνετε τις πιθανότητες το παιδί σας να ανυπομονεί να τρώει με τα άλλα μέλη της οικογένειας.
15. Προσπαθήστε να αποφύγετε τις συμβουλές και τις νουθεσίες κατά τη διάρκεια του φαγητού.
Recommended Comments
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο