Είναι λάθος όμως να αγχώνεστε, να στεναχωριέστε και να το πιέζετε να φάει συνεχώς. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα φάει όταν πεινάσει! Καλύτερα να ηρεμήσετε και να κρατήσετε μια πιο χαλαρή στάση, γιατί δεν υπάρχει κάτι χειρότερο για το παιδάκι να σας βλέπει να μετράτε αγχωμένη τις μπουκιές του και να παρακαλάτε να τελειώσει όλο του το φαγητό. Μην το πιέζετε να φάει περισσότερο όταν σας δείχνει ότι χόρτασε και αφήστε το να σας ζητήσει μόνο του να φάει όταν πεινάσει.
Μαγικοί τρόποι για να πείσουμε το μικρούλι μας να τρώει αυτά που πρέπει και όσο πρέπει δυστυχώς δεν υπάρχουν. Υπάρχουν όμως πολλοί απλοί τρόποι που μπορούν να κάνουν το φαγητό πιο ελκυστικό και ενθαρρύνουν το παιδάκι σας να φάει περισσότερο.
- Αφήστε το να συμμετέχει στη μαγειρική μαζί σας και να σας βοηθήσει στην προετοιμασία πριν το φαγητό. Ζητήστε από τον μικρό βοηθό σας να σας δίνει τα υλικά που χρειάζεστε, να ανακατεύει, να βάλει τα πιρούνια και τις χαρτοπετσέτες στο τραπέζι.
- Δημιουργήστε ευχάριστη ατμόσφαιρα στο τραπέζι. Στρώστε ένα παιδικό τραπεζομάντιλο και αφήστε το να διαλέξει το δικό του σερβίτσιο με τους αγαπημένους του παιδικούς ήρωες.
- Δώστε του τι δυνατότητα και το δικαίωμα να επιλέξει και να σας πει τι θα προτιμούσε να φάει.
- Προσπαθήστε να ανεχτείτε τις ιδιοτροπίες του, ακόμα κι αν είναι παράλογες. Πολύ σύντομα θα τις ξεχάσει και θα τις εγκαταλείψει.
- Αν αποκλείει κάποια φαγητά και αρνείται πεισματικά να τα δοκιμάσει μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με κάτι άλλο. Κανένα φαγητό δεν είναι αναντικατάστατο. Μην προσπαθήσετε να το κοροϊδέψετε όμως ανακατεύοντας το φαγητό που απεχθάνεται με κάποιο που του αρέσει.
- Σερβίρετε μικρές μερίδες. Ένα γεμάτο πιάτο που κοντεύει να ξεχειλίσει δεν είναι καθόλου ελκυστικό για το παιδάκι. Είναι καλύτερα να ξεκινήσετε με μια μικρή ποσότητα και όταν το φάει να προσθέσετε κι άλλο.
- Μην χρησιμοποιείτε πολλά καρυκεύματα και ιδιαίτερες γεύσεις. Προτιμήστε να μαγειρεύετε απλά.
- Αποφύγετε να του δίνετε πολύ νερό πριν ή κατά τη διάρκεια του γεύματος γιατί θα γεμίσει το στομαχάκι του και θα νιώθει ότι έχει χορτάσει.
- Μην προσπαθήσετε να το δωροδοκήσετε για να τελειώσει το φαγητό του ή να το απειλήσετε με κάποια τιμωρία. Ποτέ μη χρησιμοποιήσετε εκφράσεις όπως "Αν τελειώσεις το φαγητό σου θα σου πάρω μετά παγωτό", "Αν δεν φας όλο το φαΐ σου δε θα πάμε βόλτα".
- Μην το πιέσετε και μην το κρατάτε στο τραπέζι με το ζόρι. Η όρεξη των παιδιών είναι πραγματικά περίεργη υπόθεση. Μπορεί μια μέρα να μην αγγίξει καθόλου το πιάτο του και την επόμενη να σας ζητήσει και δεύτερο πιάτο.
Recommended Comments
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο