Παρακολουθώντας επί οκτώ μερόνυχτα 676 υγιή παιδιά, ηλικίας 8-11 ετών, ανακάλυψαν πως όσο λιγότερο κοιμόντουσαν ή όσο πιο ακατάστατο ήταν το πρόγραμμα του ύπνου τους, τόσο περισσότερα ροφήματα και τρόφιμα με ζάχαρη κατανάλωναν και τόσο περισσότερες θερμίδες.
Στην πραγματικότητα, για κάθε ώρα λιγότερη που κοιμόντουσαν τα παιδιά, αυξανόταν κατά 32% η πρόσληψη θερμίδων από αναψυκτικά με ζάχαρη και κατά 15% από γλυκά, ενώ η συνολική πρόσληψη θερμίδων μέσα στην ημέρα ήταν κατά 3% υψηλότερη.
Τα ευρήματα αυτά ίσχυαν ακόμα και όταν έλαβαν υπ’ όψιν το σωματικό βάρος και το επίπεδο της σωματικής δραστηριότητας των παιδιών, είπαν οι ερευνητές στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας, που πραγματοποιείται στο Λίβερπουλ.
Όπως εξήγησαν οι δρες Γιόνας Σάλινγκ Κγέλντσεν και Μαντς Φίιλ Γιορθ, από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, οι διακυμάνσεις στο πρόγραμμα του ύπνου επίσης σχετίζονταν με κακή διατροφή.
Στην πραγματικότητα, κάθε διακύμανση της τάξεως των 30 λεπτών (πιο νωρίς ή πιο αργά, σε καθημερινή βάση) σχετιζόταν με αύξηση των ροφημάτων και τροφίμων με ζάχαρη κατά 18%.
Ανάλογες αυξήσεις παρατηρήθηκαν και στα παιδιά των οποίων οι γονείς ανέφεραν πως έκαναν ταραγμένο ύπνο.
«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ο λίγος ύπνος, το ακατάστατο ωράριο ύπνου και τα προβλήματα στη διάρκεια του ύπνου οδηγούν τα παιδιά στην κακή διατροφή, για λόγους οι οποίοι δεν έχουν ακόμα εξακριβωθεί», επισήμαναν οι ερευνητές.
Πηγή : Web Only
Recommended Comments
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο