Μετάβαση σε περιεχόμενο
vicky86
vicky86

Πόσο νερό πρέπει να καταναλώνει ένα παιδί καθημερινά;


    <p>Όλοι γνωρίζουμε πως το νερό είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για τη ζωή και συμβάλει στη σωστή ανάπτυξη του παιδιού. Οι ευεργετικές ιδιότητες που χαρίζει είναι πολλές και πολύ μεγάλης σημασίας.</p>

Κρατάει σταθερή τη θερμοκρασία του σώματος, συμβάλει στη σύνθεση διάφορων χημικών ουσιών, βοηθάει στη διάσπαση των προτείνων, διευκολύνει την πέψη και την λειτουργία του εντέρου και αποβάλει από τον οργανισμό του παιδιού τις διάφορες τοξίνες.

Είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε τον οργανισμό του παιδιού καλά ενυδατωμένο.

Πόσο νερό όμως πρέπει να καταναλώνει ένα παιδί κατά τη διάρκεια της ημέρας;

Η ποσότητα εξαρτάται από το φύλλο, την ηλικία και το βάρος του παιδιού. Επιπλέον η θερμοκρασία, η υγρασία του περιβάλλοντος και η σωματική δραστηριότητα κάθε παιδιού ανάλογα με το πόσο έντονη είναι ή όχι επηρεάζουν τις ανάγκες για την καθημερινή κατανάλωση νερού.

Τους πρώτους 6 μήνες της ζωής το μωράκι καλύπτει τις ανάγκες του για νερό με την κατανάλωση γάλακτος. Στην ηλικία αυτή η ανάγκη για νερό είναι περίπου 150ml/kg βάρος σώματος. Ένα μωράκι 9 μηνών χρειάζεται 140 ml/kg βάρος σώματος και ένα παιδί ηλικίας ενός έτους πρέπει να προσλαμβάνει περίπου 130 ml/kg βάρος σώματος.

Πέρα από την κατανάλωση του νερού στην καθαρή του μορφή τα παιδάκια παίρνουν αρκετή ποσότητα νερού και από τα φαγητά και ιδιαίτερα από τα φρούτα και τα λαχανικά που αποτελούνται 90% από νερό. Όσο μεγαλώνει το παιδί τόσο πιο αυξημένες είναι οι ανάγκες του για νερό.

Συγκεκριμένα στην ηλικία των 4-8 ετών χρειάζονται 1,3 λίτρα νερό σε καθημερινή βάση. Για τα παιδάκια των 9-13 ετών 2 λίτρα είναι αρκετά. Τέλος τα παιδιά που είναι 14-18 ετών χρειάζεται να πίνουν 2,3 λίτρα.

Όπως αναφέραμε οι ανάγκες αυτές καλύπτονται συνολικά και από την κατανάλωση φαγητού και από άλλα ροφήματα όπως τσάι και χυμούς.

Να θυμάστε πως ένα καλά ενυδατωμένο παιδάκι είναι ένα υγιές παιδί. Πρέπει λοιπόν να του υπενθυμίζουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας ότι πρέπει να πίνει νερό και να φροντίζουμε να μη παραλείπουμε να κουβαλάει μαζί του ένα μπουκαλάκι στο παιχνίδι, στο σχολείο και στο διάβασμα.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...