Καθοδηγήστε το όμως και ενθαρρύνεται το με τέτοιο τρόπο ώστε να κάνει μόνο του τις εργασίες και να του δίνετε τη βοήθεια σας όταν χρειάζεται. Κομματιάστε το έργο που έχει να κάνει σε μικρά σκαλοπάτια έτσι ώστε το παιδί σας να μπορεί να τα ανέβει με περισσότερη ευκολία και επιτυχία. Σε κάθε σωστή κίνηση δείξτε τον ενθουσιασμό σας. Αν τυχόν αποτύχει ενθαρρύνεται το να προσπαθήσει πάλι και δώστε κάποιες συμβουλές για τη σωστή κατεύθυνση, ώστε το αποτέλεσμα να είναι επιτυχές.
2.Βοηθήστε το παιδί σας να αναπτύξει τη συνήθεια να τελειώνει τις εργασίες του και να δημιουργήσει μορφωτικές στάσεις. Ενθαρρύνεται το παιδί να αρχίζει και να ολοκληρώνει τις σχολικές του υποχρεώσεις στο σπίτι όσο το δυνατόν συντομότερο μπορούν να γίνουν. Δείξτε ενδιαφέρον για τις εργασίες του και συζητήστε για αυτές. Μπορείτε να το βοηθήσετε αν το κατευθύνεται προς τις λύσεις παρά αν εσείς οι ίδιοι λύσετε τα προβλήματα.
3.Βοηθήστε το παιδί να ερμηνεύει τα πράγματα με τον δικό του τρόπο. Δώστε του την ευκαιρία να εκφράζει τις ιδέες του με τη δική του γλώσσα. Αν κάνει λάθος ή ο συλλογισμός του είναι λανθασμένος με πολύ υπομονή εξηγήστε του το λάθος του ή προσπαθήστε να κάνετε το ίδιο το παιδί να σκεφτεί και να ανακαλύψει τι λάθος έχει κάνει.
4.Κάθε φορά που θα υπάρχει διαφωνία ή σύγκρουση σε ότι συζητάτε μεταξύ σας δείξτε του ποιο είναι το σωστό και όχι ποιος έχει δίκαιο.
5.Καλλιεργήστε στο παιδί την περιέργεια, τη δημιουργικότητα και την εμπιστοσύνη στον εαυτό του και στις ικανότητες του. Το άτομο που δημιουργεί έχει πλήρη συναίσθηση της αυθεντικής ευτυχίας. Κινητοποιήστε το σώμα του, εμψυχώστε την καρδιά του και ενεργοποιήστε το μυαλό του.
6.Βοηθήστε το παιδί σας να αποκτήσει συνήθειες που θα το οδηγούν αυτόματα σε επιθυμητές δραστηριότητες. Κάνοντας καταμερισμό του έργου του και της συμπεριφοράς που πρέπει να υιοθετήσει και διαρρυθμίζοντας κατάλληλα το περιβάλλον, κάθε προοδευτική κίνηση του παιδιού προς τον τελικό σκοπό έχει περισσότερες πιθανότητες να γίνεται με ευχαρίστηση και να οδηγεί στην επιτυχία. Όταν τα παιδιά κάνουν αυτό που τους ευχαριστεί δίνονται ολοκληρωτικά στο έργο τους.
7.Ενθαρρύνεται το παιδί σας να είναι δραστήριο, ενεργητικό και να ζει με ζωντάνια. Αυτό θα το πετύχετε αν φροντίζεται την υγεία του με σωστή και υγιεινή διατροφή, αν ζείτε όσο πιο πολύ μπορείτε κοντά στη φύση, αν δίνετε την ευκαιρία στο παιδί σας να συναναστρέφεται και να παίζει με άλλα παιδιά και αν εσείς οι ίδιοι είστε δραστήριοι και ενεργητικοί και φυσικά ζείτε ανάλογα με το παιδί σας.
8.Κάντε το παιδί σας θαρραλέο. Ανάλογα με το φύλο και την ηλικία του βοηθήστε το παιδί σας να ενεργεί με θάρρος. Τα λόγια σας, οι εκδηλώσεις σας, οι πράξεις σας και ο τρόπος ζωής σας να χαρακτηρίζεται από κατάφαση για ζωή. Προφυλάξτε το παιδί σας από αδικαιολόγητους φόβους και αποφύγετε να καλλιεργείτε την αγωνία και το φόβο με αυστηρές απειλές και επιβολή τιμωριών. Το ζητούμενο είναι η θαρραλέα συμπεριφορά που βασίζεται στη γνώση. Και σίγουρα δε πρέπει να συγχέετε το θάρρος με το θράσος της άγνοιας. Να θυμάστε ότι οι φόβοι είναι αποτέλεσμα μάθησης και ότι ο κυριότερος παράγοντας είστε εσείς. Με την προοδευτική εξοικείωση με τις ασθενέστερες μορφές της πηγής φόβου μπορεί βαθμιαία να ξεπεραστεί ο φόβος.
9.Βοηθήστε το παιδί σας να κατανοήσει ότι με το να κοιμάται, να τρώει σωστά, να μελετάει και να μαθαίνει είναι για δική του ευχαρίστηση και όχι για δική σας χάρη. Μπορείτε να καταλάβετε πόσα προβλήματα λύνονται με την υιοθέτηση αυτής της αρχής. Σκεφτείτε ακόμα πόσο αλλάζουν οι σχέσεις όταν καταλάβει το παιδί σας ότι δε μπορεί να σας εκμεταλλεύεται για να φάει, να κοιμηθεί ή για να διαβάσει.
10.Μην προσκολλιέστε στο παιδί σας εξαιτίας δικών σας προβλημάτων και μη θυσιάζετε το μέλλον του λόγω της δικής σας ευκολίας και ευχαρίστησης. Πολλές φορές όταν π.χ. ένας γονιός έχει προβλήματα υγείας ή δε τα πάει καλά με το σύντροφό του προσκολλιέται στο παιδί και προσπαθεί να ικανοποιήσει έμμεσα τις ανάγκες του.
Άλλες φορές προκειμένου κάποιοι γονείς να έχουν την ελευθερία τους και την άνεσή τους αφήνουν το παιδί να κάνει πράγματα που στην πραγματικότητα δεν εγκρίνουν ή άλλες φορές τα απαγορεύουν.
Θυμηθείτε π.χ. πως φέρεστε στο παιδί σας όταν είστε αγαπημένοι με τον ή την σύντροφό σας και πως φέρεστε όταν έχουν διαταραχθεί οι σχέσεις σας και το παιδί σας θέλει να δει ένα έργο στην τηλεόραση που δεν εγκρίνετε ή να πάει σε ένα πάρτι ή να αργήσει να γυρίσει το βράδυ στο σπίτι. Συγκρίνετε επίσης τη συμπεριφορά προς το παιδί σας όταν σας ζητάει να του ικανοποιήσετε μια επιθυμία ανεξάρτητα αν την κρίνετε λογική ή παράλογη και εσείς βιάζεστε να φύγετε να πάτε κάπου που επιθυμείτε πολύ. Σκεφτείτε ακόμα τη συμπεριφορά προς το παιδί σας μπροστά σε ξένους και όταν είστε μόνοι στο σπίτι.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει μόνο να έχουμε κριτήριο τι είναι στα αλήθεια καλό για το παιδί βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Recommended Comments
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο