Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Όταν τα παιδάκια κλέβουν...


    <p><strong>Το μικρό παιδάκι δεν μπορεί να καταλάβει ότι είναι κακό να αφαιρεί κάτι που ανήκει σε κάποιον άλλον,</strong> αφού δεν έχει αναπτύξει ακόμα την αίσθηση της ιδιοκτησίας και της κατοχής.</p>

Όταν παίρνει ένα αντικείμενο που δεν είναι δικό του το κάνει από άγνοια και το λάθος του δεν πρέπει να αποτελεί ευκαιρία για αποδοκιμασία και τιμωρία.

Γύρω στα 6 χρόνια το παιδί έχει αντίθετα αναπτύξει το αίσθημα της ιδιοκτησίας και καταλαβαίνει ότι δεν πρέπει να παίρνει τα αντικείμενα που ανήκουν στους άλλους. Συχνά οι μικροκλεψιές σε αυτή την ηλικία προέρχονται από την αντίδραση για την ανεπαρκή ικανοποίηση της απαίτησης για αποδοχή. Η τιμωρία δε θα εμποδίσει το παιδάκι να επαναλάβει αυτή την πράξη. Η εκτίμηση του καλού και του κακού είναι ακόμα υποτυπώδης και έχει ανάγκη να του επισημαίνει ο ενήλικας ότι αυτό που έκανε είναι λάθος και να του δείχνει εμπιστοσύνη χωρίς να το ενοχοποιεί.

Θα είναι καλό να το προτρέψουμε να να επιστρέψει το ίδιο προσωπικά αυτό που πήρε, διδάσκοντας το έτσι ότι δεν είναι καλό να παίρνει κρυφά πράγματα που ανήκουν σε άλλους.

Το παιδί που κλέβει προφανώς έχει την ανάγκη να ικανοποιήσει μια ανεκπλήρωτη επιθυμία. Σε μια οικογένεια στην οποία οι γονείς προσπαθούν να εμφυσήσουν το πνεύμα της οικονομίας στο παιδί και δεν το αφήνουν να ξοδεύει χρήματα για να ικανοποιεί κάποια μικρή του επιθυμία, προκειμένου να αποκτήσει κάτι που θέλει η στέρηση αυτή μπορεί να το οδηγήσει στην κλεψιά.

Πολλά παιδιά περνάνε μια περίοδο στην οποία κλέβουν αντικείμενα από τα καταστήματα πάνω από όλα σαν χειρονομία θράσους και πρόκλησης ανεξάρτητα από την αξία και τη σημασία που έχει για εκείνα το αντικείμενο.

Οποιοσδήποτε και αν είναι ο λόγος αυτών των κλεψιών είναι ανάγκη να λέμε στο παιδί ότι αυτές οι χειρονομίες είναι απαγορευμένες και τελείως λάθος, χωρίς βέβαια να δραματοποιούμε υπερβολικά την κατάσταση.

Η αίσθηση της τιμιότητας και τα αισθήματα που συμβάλλουν στο να κάνουν ένα άτομο τίμιο δημιουργούνται μόνο με τα χρόνια και την πείρα. Το παιδί μαθαίνει να είναι τίμιο από τη στιγμή που μαθαίνει να αναγνωρίζει αυτή την ποιότητα μαζί με εκείνους που αγαπάει και θαυμάζει.

Το παιδί δεν είναι ακόμα ένα άτομο ολοκληρωμένο και οι γονείς δε πρέπει να το μεταχειρίζονται σαν να έχει ήδη ωριμάσει. Πρέπει να στέκονται στο πλευρό του, να καταλαβαίνουν τα λάθη του και να το κάνουν να καταλαβαίνει ότι παρά τα λάθη του θα γίνει ένα πρόσωπο άξιο εκτίμησης και σεβασμού.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...