Και ποιος δεν έχει κοντοσταθεί για να δει αν η μαμά τελικά θα ενδώσει και θα του αγοράσει αυτό που θέλει; Αυτή και πολλές παρόμοιες σκηνές εκτυλίσσονται σε εστιατόρια, μαγαζιά, φιλικά σπίτια, στην παιδική χαρά, στο ίδιο το σπίτι του παιδιού.
Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις οι γονείς υποκύπτουν στις επιθυμίες του παιδιού τους και εκείνο μαθαίνει να εκμεταλεύεται την αδυναμία τους αυτή. Γιατί όμως, όσο δύσκολο κι αν είναι θα πρέπει να λέμε "όχι" στα αγγελούδια μας;
Πώς να μη κακομάθετε το παιδί σας; Βάλτε όρια και κανόνες χωρίς να αισθάνεστε τύψεις και ενοχές.
• Προσπαθήστε να μην υποκύπτετε πάντα στις απαιτήσεις τους.
• Συζητήστε για τις διαφημίσεις που παρακολουθείτε μαζί στην τηλεόραση. Εξηγήστε του τον σκοπό που έχει μια διαφήμιση, ότι πχ παρουσιάζει ένα προϊόν με τον καλύτερο τρόπο για να πείσει έναν καταναλωτή να το αγοράσει και μιλήστε για το αν πραγματικά χρειάζεται αυτό το προϊόν που του κέρδισε το ενδιαφέρον.
• Επισκεφτείτε παρέα το σουπερ μάρκετ! Κάντε μια λίστα με τα ψώνια που χρειάζεστε και παροτρύνεται το να σας βοηθήσει να τοποθετήσετε τα προϊόντα στο καρότσι! Εξηγήστε του με ποιον τρόπο επιλέγετε τα προϊόντα που αγοράζετε, πείτε του πόσα χρήματα μπορείτε να διαθέσετε και ότι μέχρι να φτάσατε στο ταμείο δε πρέπει να υπερβείτε αυτό το ποσό.
• Στην περίπτωση που επίμονα σας παρακαλάει να αγοράσει αυτό που θέλει μην βιαστείτε να το απορρίψετε αμέσως αλλά δώστε του πρώτα εναλλακτικές προτάσεις.
• Ακόμα και αν έχετε αποφασίσει ότι δε θα του χαλάσετε το χατήρι μη πείτε αμέσως το "Ναι".
Σίγουρα οι περισσότεροι γονείς βρίσκονται καθημερινά σε αυτήν την δύσκολη θέση και υποχωρούν μπροστά στο κλάμα του παιδιού για να μη το στεναχωρήσουν. Ποιες είναι οι δικές σας αδυναμίες μπροστά στις επιθυμίες του; Έχετε βρει τρόπους να τις αντιμετωπίσετε ή τουλάχιστον να τις περιορίσετε; Πώς αντιδρούν τα παιδάκια σας στα "όχι" που αναγκάζεστε να πείτε μερικές φορές;
Recommended Comments
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο