Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Το παιδάκι μου λέει κακά λόγια !


    <p>Ποια μανούλα δεν έχει νιώσει αμήχανα όταν το παιδάκι επαναλάβει στα καλά καθούμενα μια απαγορευμένη λέξη που έτυχε να ακούσει;</p>

Τις λέξεις αυτές στην πραγματικότητα δεν τις καταλαβαίνει αλλά διαισθάνεται ότι έχουν παράξενες και απαγορευμένες σημασίες που τραβούν το ενδιαφέρον του.

Το φαινόμενο αυτό γίνεται πιο έντονο και εκδηλώνεται γενικά με την έναρξη του σχολείου. Καμιά φορά όμως μπορεί να παρουσιαστεί και νωρίτερα, όταν το παιδάκι έρθει σε επαφή με διάφορα άτομα και έχει έτσι την ευκαιρία να πλουτίσει το απαγορευμένο λεξιλόγιο

Πολλοί γονείς θα θέλανε να προλάβουν και να διορθώσουν το φαινόμενο αυτό. Το να προλάβουμε το γεγονός είναι αδύνατο τη στιγμή που το παιδί ζει μέσα σε μια γυάλα αλλά έρχεται σε επαφή και επηρεάζεται από πάρα πολλούς παράγοντες και συνθήκες. Αντίθετα, η προσπάθεια να διορθώσουμε ή να ελαττώσουμε τη συχνότητα εμφάνισης του φαινομένου είναι αρκετά εφικτή.

Αν αντιδράμε στα κακά λογάκια του παιδιού με ανυπομονησία και γέλια, δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να αυξήσουμε τη συχνότητα του φαινομένου. Με τον τρόπο αυτό δίνουμε στο παιδί ένα όργανο επιθετικότητας που στρέφεται σε εμάς και σίγουρα θα το χρησιμοποιεί για να μας κάνει να θυμώσουμε!

Τα παιδιά συνήθως χρησιμοποιούν τα κακά λογάκια για να προκαλούν την προσοχή μας, για να αστειεύονται, για να ξεσπούν την οργή τους ή σαν μέσο για να παριστάνουν τους σημαντικούς και να αισθάνονται ότι έκαναν κάτι σπουδαίο, κάποιο κατόρθωμα.

Τι πρέπει να κάνουμε;

Αν εμείς απαντάμε και δίνουμε μεγάλη σημασία σε αυτή τη συμπεριφορά, δείχνοντας είτε ότι διασκεδάζουμε είτε ότι θυμώνουμε, το παιδί θα καταφεύγει συχνά στις αισχρολογίες για να μας κάνει να το προσέξουμε. Το καλύτερο που πρέπει να κάνουμε είναι να μη δίνουμε καμιά σημασία σε αυτές τις εκδηλώσεις, αγνοώντας τες και εξηγώντας του σε κάποια άλλη στιγμή ότι να λέει τέτοια λόγια είναι τελείως άχρηστο και ότι υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για να εκφράζει τα αισθήματα και τα συναισθήματα του.

Συχνά η υπερευαισθησία των γονιών είναι υπεύθυνη για το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούν τα παιδάκια οι έφηβοι συνήθως εκδηλώνουν την άρνησή τους στους ενήλικους χρησιμοποιώντας ένα μέσο ικανό για να ταράξει γονείς και δασκάλους.

Στην ηλικία που τα παιδιά αρχίζουν να δημιουργούν ομάδες, γύρω στα 8 με 10 χρόνια, τα κακά λόγια αποτελούν συχνά την αργκό της ομάδας. Για το λόγο αυτό ένα παιδί που θέλει να αποδείξει ότι είναι μέλος της ομάδας, είναι σημαντικό να μιλάει όπως και τα υπόλοιπα παιδιά. Αν οι γονείς καταλαβαίνουν αυτή την ανάγκη του παιδιού, του να ανήκει σε μια ομάδα, και δεν δίνουν σημασία στον τρόπο που εκφράζεται, το παιδάκι μπορεί να ξεπεράσει πολύ εύκολα αυτή τη φάση.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...