Μετάβαση σε περιεχόμενο
vicky86
vicky86

Πως μπορώ να μη κακομάθω το παιδί μου;


    <p>Αν και είναι σχεδόν αδύνατο να κακομάθουμε ένα παιδί από το πρώτο έτος της ζωής, ήδη από τους πρώτους μήνες μπορούμε να συμπεριφερόμαστε κατά τέτοιο τρόπο που να το κάνουμε αργότερα ένα ιδιότροπο παιδί.</p>

Το ιδιότροπο παιδί στηρίζετε στους γονείς, είναι ανίκανο να αποδεχθεί την άρνηση, εξαρτάται από τη μητέρα και τον πατέρα και δεν μπορεί να αποκτήσει αυτονομία. Αυτό μπορεί να το κάνει γιατί εμείς ως γονείς είμαστε στο έλεος των ιδιοτροπιών του, ή γιατί το προσέχουμε πολύ λίγο.

Είναι σχεδόν αδύνατο να κακομάθουμε ένα παιδί από το πρώτο έτος της ηλικίας του, εκτός εάν δεν το αφήνουμε ποτέ μόνο του και καθόμαστε πάντα κοντά του υπερβάλλοντας στη φυσιολογική του ανάγκη για φροντίδα, τόσο που στη συνέχεια να το κάνουμε να απαιτεί ασταμάτητα αυτή την προσοχή με προσφυγή στα καπρίτσια, στα κλάματα και στις φωνές. Η αντίθετα αν δεν του δείχνουμε την απαραίτητη φροντίδα και δεν ασχολούμαστε μαζί του παρά μόνο για να το ταΐσουμε και να το αλλάξουμε.

Στο σύνολο των περιπτώσεων, το παιδί δεν γίνεται ιδιότροπο εάν στη διάρκεια της ημέρας δέχεται μια αξιόλογη στοργή, προσοχή, διαθεσιμότητα, αλλά εάν το αφήσουμε μόνο για μερικές ώρες.

Είναι καθήκον των γονέων να βρουν το σωστό τρόπο και να τροποποιούν την κύρια συμπεριφορά του σε σχέση με την ηλικία του. Εάν ένα νεογνό κλαίει επειδή πονάει, το κρατάμε στα χέρια και το νανουρίζουμε μέχρι να του περάσει ο πόνος. Εάν ένα παιδί τριών χρονών γρατζουνισθεί, του δείχνουμε κατανόηση και κάνουμε ότι είναι δυνατό για να αισθανθεί καλύτερα, αλλά μειώνουμε στο ελάχιστο τη σοβαρότητα του ατυχήματος, προτρέποντάς το να ενδιαφερθεί για κάτι άλλο και μη δίνοντας μεγάλη προσοχή στα δάκρυά του.

Ένα από αυτά που πρέπει να αναφερθούν για να μη γίνει το παιδάκι κακομαθημένο και ιδιότροπο, είναι να το προσέχουμε κυρίως όταν είναι χαρούμενο και όλα πηγαίνουν καλά, με τέτοιο τρόπο που να μην αισθάνεται την ανάγκη να δώσει σημασία σε οποιοδήποτε αρνητικό γεγονός με κλάματα και καπρίτσια για να αποσπάσει την προσοχή και τα χάδια των γονέων. Εάν το κάνουμε να πιστέψει ότι οι γονείς έχουν χρόνο γι' αυτό μόνο όταν κλαίει, τότε το παιδί γίνεται κλαψιάρικο και κακομαθημένο. Ακόμα και όταν παίζει το παιδί ήρεμο και ήσυχο, πρέπει να το προσέχουμε και να ενδιαφερόμαστε για αυτό που κάνει.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...