Μετάβαση σε περιεχόμενο
vicky86
vicky86

Μιλήστε στο παιδί για τους κινδύνους


    <p>Όλοι οι γονείς έχουν μεγάλο άγχος για τους κινδύνους που παραμονεύουν και για ότι αφορά την ασφάλεια του παιδιού.</p>

Τα παιδάκια συνήθως δε νιώθουν τον κίνδυνο λόγω της άγνοιάς τους και τις περισσότερες φορές προκαλούν ατυχήματα λόγω της ανωριμότητας της μικρής ηλικίας, της περιέργειας και της τάσης που έχουν για εξερεύνηση. Όταν αρχίζει να μεγαλώνει καλό είναι να αρχίσετε να του μιλάτε και να του γνωρίσετε τους κινδύνους που το απειλούν για να ενισχύσετε της άμυνες αυτοπροστασίας του. Μπορείτε να ξεκινήσετε με λέξεις όπως "Πρόσεχε", "Μη", "Όχι","Ποτέ","Είναι επικίνδυνο".

Κάτι πολύ σημαντικό είναι να του εξηγήσετε για ποιο λόγο ένα αντικείμενο μπορεί να γίνει επικίνδυνο. Αν για παράδειγμα χρησιμοποιήσετε ένα ψαλίδι, μαχαίρι ή κάποιο άλλο αιχμηρό αντικείμενο εξηγήστε στο παιδάκι πως μπορεί να κοπεί πανεύκολα και να τραυματιστεί.

Εξίσου επικίνδυνα είναι και τα αντικείμενα που καίνε. Μάθετε στο παιδάκι πως είναι κάτι όταν καίει. Αφήστε το για παράδειγμα να ακουμπήσει ελάχιστα την κούπα με το ζεστό γαλατάκι του για να συνειδητοποιήσει και να καταλάβει τον κίνδυνο.

Δείξτε μεγάλη αυστηρότητα στις πρίζες και τις ηλεκτρικές συσκευές. Όταν προσπαθήσει να ακουμπήσει τη πρίζα ή να παίξει με τα καλώδια να το αποτρέπετε αυστηρά.

Ακόμη μάθετε στο παιδί να μη σκαρφαλώνει και να μη σκύβει από το παράθυρο ή στα κάγκελα του μπαλκονιού. Εξηγήστε του πως πρέπει να κάθετε στην καρέκλα όταν τρώει. Όσο για την ώρα που κάνει το μπανάκι του θα του λέτε ξανά και ξανά ότι δε πρέπει να χοροπηδάει και να κουνιέται γιατί μπορεί πολύ εύκολα να γλιστρήσει και να χτυπήσει.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δείξετε και για τις σκάλες. Εξηγήστε του πόσο επικίνδυνες είναι και μάθετε του να τις ανεβαίνει και να κατεβαίνει πολύ προσεκτικά κρατώντας το χέρι σας ή το κάγκελο.

Εξηγήστε στο παιδάκι ότι δε πρέπει να τρώει ή να πίνει τίποτα από αγνώστους, παρά μόνο από εσάς και κάποιον άλλον ενήλικα που γνωρίζει καλά.

Πολλές φορές στα παιδάκια αρέσει να κρύβονται. Εξηγήστε του πως δε πρέπει να το κάνει γιατί υπάρχουν πολλά επικίνδυνα σημεία στο σπίτι που μπορεί να εγκλωβιστεί όπως για παράδειγμα η ντουλάπα.

Δυστυχώς σε κάθε σπίτι υπάρχουν πολλά αντικείμενα που μπορεί να μετατραπούν πολύ εύκολα σε ύπουλους εχθρούς για την ασφάλεια του παιδιού μας και να γίνουν παγίδες θανάτου. Μερικά από αυτά είναι: νομίσματα, βελόνες, καρφίτσες, κουμπάκια, αναπτήρες, σπίρτα, κεράκια, τασάκια, μπαταρίες, σκουλαρίκια, κολιέ, δαχτυλίδια, αρώματα, καλλυντικά, ξηροί καρποί, οινοπνευματώδη ποτά, κασέτες, κορδόνια και κορδέλες, απορρυπαντικά, φάρμακα, μπαούλα για τα παιχνίδια, πλαστικές σακούλες, τραπεζομάντιλα που κρέμονται.

Φροντίστε όσο μπορείτε να τα φυλάσετε αυτά τα αντικείμενα σε ένα μέρος που το παιδί δε μπορεί να έχει πρόσβαση και να κάνετε τα πάντα για να γίνει το σπίτι σας όσο το δυνατόν ασφαλέστερο. Μια μικρή αμέλεια από τη μεριά μας μπορεί να φέρει άσχημα αποτελέσματα, για αυτό πρέπει πάντα να είμαστε και εμείς οι ίδιοι προσεκτικοί.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...