Μετάβαση σε περιεχόμενο
vicky86
vicky86

Η ασφάλεια του παιδιού στο αυτοκίνητο! Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς


    <p><strong>Όλα τα παιδάκια ενθουσιάζονται και ξετρελένονται για μια βολτούλα με το αυτοκίνητο!</strong></p>

Το παράθυρο μοιάζει με κινηματογραφική οθόνη γεμάτη από εικόνες, χρώματα και κίνηση και εκείνο ενθουσιάζεται με τη συνεχή εναλλαγή παραστάσεων.

Σε κάθε μετακίνηση μας όμως πρέπει να δώσουμε πολύ μεγάλη προσοχή ακόμα και στην πιο μικρή λεπτομέρεια. Πριν να βάλετε το κλειδί στη μηχανή και να ξεκινήσετε πρέπει να πάρετε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για να ταξιδέψετε με ασφάλεια παρέα με το μικρούλι σας, ακόμα και αν η απόσταση της διαδρομής είναι πολύ σύντομη.

Ποτέ μην επιτρέψετε στο παιδάκι να αλωνίζει μόνο του στα πίσω καθίσματα και γενικά μην το αφήνετε να μετακινείτε. Επίσης, αποφύγετε να το κρατάει κάποιος στην αγκαλιά του. Η αγκαλίτσα μπορεί να αποβεί μοιραία σε περίπτωση σύγκρουσης γιατί το βάρος του παιδιού γίνεται 30 φορές μεγαλύτερο. Δεν μπορείτε να το προστατέψετε ακόμα και αν περάσετε τη ζώνη ασφαλείας καθώς το έχετε στην αγκαλιά σας.

Ο πιο αποτελεσματικός και ασφαλής τρόπος για να προστατέψετε το παιδάκι σας από τυχόν κινδύνους και τραυματισμούς, είναι το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου. Η λύση αυτή περιορίζει τον κίνδυνο τραυματισμού του παιδιού κατά 70%.

Μην τοποθετείτε το παιδικό κάθισμα μπροστά όταν στο κάθισμα του συνοδηγού υπάρχει αερόσακος ασφαλείας και βεβαιωθείτε ότι η ζώνη ασφαλείας είναι τοποθετημένη χαμηλά στα πόδια του παιδιού για να αποφευχθούν τραυματισμοί στο υπογάστριο σε περίπτωση ατυχήματος. Ακόμα επειδή συνήθως τα μεταλλικά μέρη της ζώνης υπερθερμαίνονται με τη ζέστη φροντίστε να ελέγξετε πρώτα εσείς με το χέρι σας αν καίνε για να μην προκαλέσουν κάποιο έγκαυμα στο δερματάκι του.

Το πιο σημαντικό από όλα είναι εσείς οι ίδιοι να οδηγείτε με μεγάλη προσοχή, να τηρείτε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και να δίνεται το καλό παράδειγμα φορώντας ζώνη ασφαλείας.

Τι πρέπει να προσέξετε για μια ασφαλή μετακίνηση!

- Οι πόρτες πρέπει να είναι πάντα κλειδωμένες όταν το παιδί βρίσκεται μέσα, ακόμα και αν το αυτοκίνητο είναι παρκαρισμένο.

- Στις πίσω πόρτες βάλτε ειδικές ασφάλειες για να μην ανοίγουν από μέσα.

- Εξηγήστε στο παιδί ότι δε πρέπει να βγάζει ποτέ τα χεράκια και το κεφαλάκι του έξω από το παράθυρο, να ανοίγει την πόρτα από την πλευρά του πεζοδρομίου, να σας περιμένει να το βγάλετε από το αμάξι και να προσέχει να μη κλείσει τα δαχτυλάκια του στην πόρτα.

- Ενώ οδηγείτε μη βάζετε δυνατά το ραδιόφωνο γιατί αν το παιδάκι χρειαστεί κάτι την ώρα που οδηγείτε, πιθανόν αν μην το ακούσετε. Ωστόσο τίποτα δεν πρέπει να αποσπά την προσοχή σας από την οδήγηση. Ο καλύτερος τρόπος είναι να σταματήσετε το αμάξι σε ένα ασφαλές σημείο και να βοηθήσετε το μικρούλι σας.

- Το φαρμακείο του αυτοκινήτου για τις πρώτες βοήθειες θα πρέπει να βρίσκεται πάντα μέσα στο πορτ-μπαγκάζ και να φροντίζετε να ελέγχετε τακτικά το περιεχόμενό του για να αντικαταστήσετε όποιο είδους φάρμακο έχει λήξει.

- Μη βάζετε μέσα στο σαλόνι του αυτοκινήτου ή στο πίσω ράφι αιχμηρά και βαριά αντικείμενα. Με ένα απότομο φρενάρισμα μπορεί να πέσουν και να τραυματίσουν το παιδί.

- Στις μακρινές αποστάσεις δώστε στο παιδάκι ένα αντικείμενο που θα τραβήξει την προσοχή του και θα το απασχολήσει κατά τη διάρκεια της διαδρομής και σταματάτε κάθε 2 ώρες για να ξεκουραστεί και να ξεμουδιάσει. Μην αφήνετε το παιδί να παίζει με παιχνίδια που περιορίζουν την ορατότητά σας, όπως τα μπαλόνια.

- Μην αφήνετε ποτέ μόνο του το παιδί μέσα στο αυτοκίνητο.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...