Ίσως είναι λέξεις και φράσεις που ακούγαμε από τη δική μας μανούλα και τότε λέγαμε "αποκλείεται να τις πω στο δικό μου παιδί". Οι "απαγορευμένες φράσεις" τις περισσότερες φορές είναι αντίκτυπο των νεύρων που προκαλεί η κούραση και η καθημερινή μας ρουτίνα. Μερικές από αυτές μπορεί να πληγώσουν το παιδί χωρίς να το καταλάβουμε και μάλιστα όταν δεν τις χρησιμοποιούμε στο σωστό χρόνο.
Εντοπίσαμε τις σημαντικότερες λάθος εκφράσεις:
"Με κούρασες με τις ερωτήσεις"
Το παιδί ανακαλύπτει και μαθαίνει τον κόσμο μέσα από τις ερωτήσεις. Είναι από τα σημαντικότερα εργαλεία της ανάπτυξης του. Και ο καλύτερος δάσκαλος είστε εσείς. Σας βομβαρδίζει καθημερινά με χιλιάδες ερωτήσεις άλλες φορές σημαντικές και άλλες ασήμαντες και ανούσιες. Όπως και να έχει όμως, όσο κουραστικό κι αν είναι αυτό, πρέπει πάντα σε κάθε ερώτηση να του δείχνουμε την προσοχή μας και να του δίνουμε απαντήσεις.
"Σε λιγάκι"
Ίσως από τις πιο αγαπημένες εκφράσεις των γονιών για να αποφύγουν κάτι που τους ζητάει το παιδί με την ελπίδα ότι θα το ξεχάσει. Το παιδί αντιλαμβάνεται ότι δεν έχετε διάθεση να ασχοληθείτε μαζί του και με τις συνεχείς ματαιώσεις στεναχωριέται, προβληματίζεται και απογοητεύεται. Σας θέλει δίπλα του και η αναβολή είναι μια μικρή απόρριψη γιατί πολλές φορές αυτό το "σε λίγο" γίνεται ποτέ.
"Ναι αλλά..."
Στα παιδιά θα πρέπει να απαντάμε με σαφήνεια. Η σωστές απαντήσεις είναι το "ναι" και το "όχι". Ένα ναι με υπονοούμενα και απαγορεύσεις μπερδεύει το παιδί.
"Γιατί έτσι θέλω εγώ"
Μια πολύ τρομακτική απάντηση για το παιδί σε μια απαγόρευση. Η απάντηση αυτή πληγώνει γιατί δείχνει ότι δεν το υπολογίζετε, πεισμώνει γιατί δεν μπορεί να καταλάβει το λόγο που του απαγορεύετε να κάνει αυτό που θέλει και τρομάζει γιατί δείχνετε πως μόνο εσείς έχετε τον έλεγχο να αποφασίζετε για εκείνο.
"Θα το κάνω εγώ"
Αυτή η φράση δείχνει στο παιδί ότι δεν του έχετε εμπιστοσύνη να καταφέρει κάτι μόνο του ή ότι αυτό που κάνει δεν το κάνει καλά και απλά δε μπορεί. Τέτοιες αντιδράσεις κάνουν το παιδί άβουλο, διστακτικό και φοβισμένο. Αν δεν το ενθαρρύνετε εσείς δε θα μπορεί να παίρνει ποτέ πρωτοβουλίες για τον εαυτό του.
"Αν το κάνεις η μαμά θα κλαίει"
Μια φράση απειλή που πληγώνει το παιδί. Το παιδί αισθάνεται ότι ακόμα και άθελα του μπορεί να γίνει ο λόγος που θα στεναχωρηθείτε. Ουσιαστικά με τη φράση αυτή του δημιουργείτε ενοχές και στην ιδέα ότι θα σας στεναχωρήσει νιώθει τύψεις. Τα παιδιά δεν πρέπει να λυπούνται και να προβληματίζονται για τους γονείς και σε καμιά περίπτωση να μη νιώθουν ότι μπορεί να φταίνε που ο μπαμπάς ή η μαμά στεναχωριέται.
"Όταν κλαις είσαι κακό παιδί"
Το κλάμα είναι ένας τρόπος ξεσπάσματος από μια συναισθηματική φόρτιση που βιώνει το παιδί. Αν το κάνουμε να πιστέψει ότι με το κλάμα γίνεται κακό ίσως να καταπιέζει και να προσπαθεί να κρύψει το συναίσθημα του όταν του συμβαίνει κάτι. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να καταλάβουμε για ποιο λόγο κλαίει και να το ενθαρρύνουμε να μας μιλήσει.
Recommended Comments
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο