Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Αλλάζοντας το γκρινιάρικο πλασματάκι μας!


    <p>Όταν το μικρούλι μας γκρινιάζει και κλαίει όλη την ώρα είναι πολύ κουραστικό και εξουθενωτικό για τη μανούλα. Η γκρίνια του οφείλεται σε πολλούς λόγους και πολλές φορές δε ξέρουμε τι να κάνουμε για να το αντιμετωπίσουμε.</p>

Αρχικά θα πρέπει να παρατηρήσουμε τη συμπεριφορά του και να εντοπίσουμε τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους γκρινιάζει. Πολλά παιδάκια γκρινιάζουν συνέχεια και με το παραμικρό και άλλα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και σε κάποιες περιόδους. Αναρωτηθείτε μήπως γκρινιάζει όταν θέλει κάτι από εσάς και δεν το παίρνει, όταν είναι κουρασμένο ή όταν είναι νευρικό για κάτι που δε μπορεί να καταφέρει. Πολλές φορές ένα παιδί μπορεί να έχει μια τέτοια αντίδραση αν έχει συμβεί μια αλλαγή στο οικογενειακό περιβάλλον που πιθανόν να έχει αναστατώσει τη ζωή του. Αν καταφέρετε να βρείτε τα πραγματικά αίτια θα διευκολυνθείτε πολύ στην αντιμετώπιση της γκρίνιας.

Ένα παιδάκι που γκρινιάζει με το παραμικρό και από την ώρα που γεννήθηκε θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι απλά θέμα χαραχτήρα. Υπάρχουν για παράδειγμα πολλά μωράκια που αναστατώνονται και διαμαρτύρονται με την πιο μικρή αλλαγή στο καθημερινό τους πρόγραμμα. Αυτά τα μωράκια συνήθως θέλουν να νιώθουν ασφάλεια μέσα από τη σταθερότητα και εμείς θα πρέπει να αποφεύγουμε τις αλλαγές όταν το ενοχλούν.

Ένας ακόμη πολύ σημαντικός λόγος για να γκρινιάζει το παιδάκι είναι πως ίσως μπορεί να αντιγράφει και να μιμείται τη δική σας συμπεριφορά. Τα παιδιά κάνουν αυτό που βλέπουν κι έτσι η γκρίνια μπορεί να είναι απλά μια προσπάθεια μίμησης. Αν έχετε κάποιο άτομο γκρινιάρικο στην οικογένεια πιθανόν να είναι πολύ μεγάλη επιρροή για μια τέτοια αντίδραση του παιδιού.

Όταν εκείνο γκρινιάζει αποφύγετε να χαρακτηρίζεται το ίδιο και δώστε έμφαση μόνο στην πράξη του. Για παράδειγμα αντί να του πείτε και να του υπενθυμίζεται συνέχεια πως είναι ανυπόφορο και γκρινιάρικο πείτε του καλύτερα ότι αν συνεχίζει να γκρινιάζει δε θα πάτε βόλτα γιατί αυτό που κάνει δεν είναι καθόλου σωστό. Οι χαρακτηρισμοί και οι εκρήξεις δε θα βοηθήσουν καθόλου την κατάσταση.

Αποφύγετε να το μαλώνετε, να το κοροϊδεύετε και να το υποτιμάτε μπροστά σε άλλους. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να το κάνετε νιώσει ανασφαλή και νευρικό αφού δεν έχει την αγάπη, τη συμπαράσταση και το σεβασμό σας και προφανώς θα κάνει πάλι το ίδιο από αντίδραση. Όταν νιώθει πως δε το σέβεστε δε θα σας σέβεται και το ίδιο.

Πολλές φορές ένα παράπονο ή δυσαρέσκεια ή ανησυχία εκφράζεται από το παιδί με τη γκρίνια. Προσπαθήστε να είστε πρόθυμοι να ακούσετε όλα όσα θέλει να σας πει και συζητήστε μαζί του διεξοδικά για να καταλάβετε τον λόγο για τον οποίο γκρινιάζει. Γνωρίζοντας ποιοι πραγματικά είναι οι λόγοι θα μπορέσετε να περιορίσετε τη δυσαρέσκεια και τα παραπονά του.

Τέλος, κάποιες φορές θα πρέπει απλά να αγνοείτε τελείως τη συμπεριφορά αυτή. Δεν είναι απαραίτητο να ασχολείστε συνέχεια με τις παράλογες απαιτήσεις του και την αδικαιολόγητη γκρίνια. Μην υποκύπτετε συνέχεια και μη του δίνετε οτιδήποτε θέλει απλά για να σταματήσει να γκρινιάζει. Το παμπόνηρο πλασματάκι σας θα κάνει σύμμαχο αυτή την αντίδραση γιατί ξέρει πως με αυτό τον τρόπο εσείς πάντα θα υποκύπτετε.

Όταν η γκρίνια του σας εξουθενώνει προσπαθήστε να ηρεμήσετε, να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να μη δείξετε σημάδια εκνευρισμού ή θυμού. Κάνοντας πως δεν του δίνουμε σημασία θα καταλάβει πως η γκρίνια τελικά δεν είναι το κατάλληλο μέσο να επικοινωνήσει μαζί μας και θα αρχίζει να υιοθετεί σταδιακά άλλους τρόπους συμπεριφοράς.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...