Μετάβαση σε περιεχόμενο
vicky86
vicky86

7 λόγοι που τα παραμύθια είναι σημαντικά για τα παιδιά


    <p>Οι παιδοψυχολόγοι διαβεβαιώνουν ότι τα παραμύθια είναι απαραίτητα στη διαδικασία ανάπτυξης του παιδιού για πολλούς λόγους.</p>

Μερικοί από αυτούς είναι:

1. Τα παραμύθια μαθαίνουν στα παιδιά πως να διαχειριστούν ένα πρόβλημα.

Ακόμη και ως ενήλικες, μαθαίνουμε από τους χαρακτήρες που υπάρχουν στις ιστορίες ή στα παραμύθια. Τα παιδιά πολλές φορές ταυτίζουν τη ζωή, τα όνειρα, τις αγωνίες και το χαρακτήρα τους με των πρωταγωνιστών. Έτσι μαθαίνουν τρόπους να διαχειρίζονται και τη ζωή τους.

"Τα παραμύθια δεν λένε στα παιδιά ότι υπάρχουν δράκοι. Τα παιδιά γνωρίζουν ήδη ότι υπάρχουν δράκοι. Τα παραμύθια λένε στα παιδιά ότι υπάρχει τρόπος να σκοτωθεί ο δράκος." G.K. Chesterton

2. Τα παραμύθια τονώνουν τη συναισθηματική αντοχή των παιδιών.

Τα παραμύθια προβάλλουν πραγματικά γεγονότα της ζωής σε ένα φανταστικό σενάριο όπου τις περισσότερες φορές νικάει το καλό. Τα παιδιά πρέπει να ανακαλύψουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον ότι τα άσχημα πράγματα μπορούν να συμβούν σε όλους μας. Κι επειδή και στην πραγματική ζωή κανείς δεν είναι αμέτοχος στις ατυχίες και στα προβλήματα, καλό είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά να αναπτύξουν το ψυχικό σθένος να υπομένουν το κακό και να μη τα παρατάνε ή απογοητεύονται μπροστά σε μια δυσκολία.

3. Τα παραμύθια διδάσκουν κάποιες αξίες που είναι διαχρονικές.

Πολλά παραμύθια όπως η Σταχτοπούτα υπάρχουν σε πολλές παραλλαγές ανάλογα με την κουλτούρα και τον πολιτισμό. Το νόημα όμως κάθε παραμυθιού είναι κοινό για όλους. Μέσα από το παραμύθι όλοι περιμένουμε να νικήσει το καλό το κακό... και στο τέλος έτσι γίνεται.

4. Τα παραμύθια μαθαίνουν στα παιδιά να αναγνωρίζουν και να ακολουθούν τη δομή μιας ιστορίας.

Κάθε παραμύθι αποτελεί μια ιστορία με όλα τα βασικά στοιχεία, τόπο, χρόνο, χαρακτήρες, πλοκή (δράση, κορύφωση, και ανάλυση). Το παιδί μαθαίνει από μικρή ηλικία να κατανοεί τους κανόνες της αφήγησης, να αντιλαμβάνεται μια ιστορία, αλλά και να προβλέπει τη συνέχεια.

5. Τα παραμύθια αναπτύσσουν τη φαντασία του παιδιού.

Η φαντασία είναι ένα κύριο χαρακτηριστικό της παιδικής ηλικίας που κινητοποιεί τη δημιουργικότητα και την πνευματική ανάπτυξη του παιδιού. Όπως είχε πει ο Αϊνστάιν «όταν εξετάσω τις μεθόδους της σκέψης μου, διαπιστώνω ότι το δώρο της φαντασίας ήταν κάτι πολύ πιο σημαντικό από την ικανότητα αφαιρετικής θετικής σκέψης».

6. Τα παραμύθια βοηθούν το παιδί να αγαπήσει το διάβασμα.

Έρχονται σε επαφή με λέξεις και έννοιες που πιθανόν δεν έχουν ξανασυναντήσει και εμπλουτίζουν με τον πιο ευχάριστο τρόπο το λεξιλόγιο τους.

7. Τα παραμύθια δίνουν την ευκαιρία στους γονείς να διδάξουν δεξιότητες κριτικής σκέψης

Μετά το τέλος του παραμυθιού συζητήστε με το παιδί σας για το νόημα της ιστορίας, αφήστε το να σας κάνει ερωτήσεις και παίρνοντας παράδειγμα τον ήρωα του παραμυθιού συζητήστε μαζί του τις αξίες που θέλετε να του διδάξετε.
Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...