Γενιές και γενιές ανατράφηκαν μ’ αυτή τη λογική, μέχρι να διαπιστωθεί ότι μπορούμε κι εμείς να βοηθήσουμε έτσι ώστε να γίνουμε ψηλότεροι (ή να κάνουμε τα παιδιά μας ψηλότερα). Την κληρονομικότητα και το φύλο, βέβαια, δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε τελείως, ωστόσο η μελέτη που δημοσιεύτηκε στην αμερικάνικη ιατρική επιθεώρηση Public Health Nutrition υποστηρίζει ότι ακολουθώντας τέσσερα «βήματα» μπορούμε να δώσουμε περισσότερους πόντους ύψους στο παιδί μας. Ποια είναι αυτά;
Ύπνος. Κι όχι μόνο πολύς, αλλά και… ποιοτικός. Η έκκριση της αυξητικής ορμόνης γίνεται συγκεκριμένη βραδινή ώρα κι όταν ο οργανισμός του παιδιού είναι τελείως χαλαρός. Κάθε παιδί χρειάζεται τουλάχιστον 10 ώρες ύπνου και να πηγαίνει στο κρεβάτι του όσο το δυνατόν πιο νωρίς, κατά τεκμήριο πριν τις 9 μ.μ.
Άσκηση. Ειδικά αυτή που έχει να κάνει με διατατικές ασκήσεις, που επιμηκύνουν τα οστά και ενδυναμώνουν το μυοσκελετικό σύστημα. Για τις μικρές ηλικίες η κολύμβηση και το τρέξιμο είναι ό,τι καλύτερο. Όχι εκγύμναση με βάρη, ειδικά σε μικρές ηλικίες.
Διατροφή. Πλούσια σε λαχανικά, φρούτα και γαλακτοκομικά. Οι ουσίες που ευνοούν την ανάπτυξη είναι οι βιταμίνες C και D, οι πρωτεϊνες, το ασβέστιο, ο ψευδάργυρος και το β-καροτένιο.
Παρακολούθηση. Όσο κι αν είμαστε σίγουροι ότι το παιδί είναι υγιές και αναπτύσσεται κανονικά, οφείλουμε να ελέγχουμε συχνά την υγεία του με επισκέψεις σε γιατρούς. Αν διαπιστώσουμε νωρίς κάποια πάθηση που μπορεί να επιβραδύνει ή και να σταματήσει τελείως την ανάπτυξη, μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε έγκαιρα σε μικρή ηλικία, ώστε να φτάσει το παιδί μας στο μέγιστο δυνατό ύψος.
Recommended Comments
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο