Η τερηδόνα είναι μια αρρώστια που εξελίσσεται και καταστρέφει προοδευτικά από έξω προς τα μέσα το δόντι και καταλήγει στο σχηματισμό μιας κοιλότητας. Αυτή η αρρώστια δε θεραπεύεται αυθόρμητα ποτέ και προκαλεί μολύνσεις είτε τοπικές (αποστήματα, κοκκιώματα) είτε σε απόσταση σε οποιοδήποτε όργανο με τη μετάδοση των βακτηριδίων με την κυκλοφορία του αίματος.
Στη βάση αυτής της πάθησης υπάρχουν δύο παράγοντες που είναι στενά συνδεδεμένοι μεταξύ τους. Η ζάχαρη και ειδικά βακτηρίδια που δρουν πάνω στη ζάχαρη που εναποτίθεται στο δόντι και τη μετασχηματίζουν σε γαλακτικό οξύ, μια ουσία με μεγάλη δύναμη να προκαλεί τερηδόνα.
Η μοναδική αληθινή άμυνα κατά της τερηδόνας είναι η προφύλαξη που βασίζεται στη διατροφή, στην υγιεινή του στόματος και στη θεραπεία με φθόριο.
Διατροφή
Προσπαθούμε να περιορίσουμε τις τερηδονογόνες τροφές από το διαιτολόγιο του, καθώς είναι δύσκολο να τις αποκλείσουμε εντελώς. Πολύ τερηδονογόνες τροφές είναι οι σοκολάτες, οι καραμέλες, τα γλυκά, η ζάχαρη, το μέλι, τα παγωτά, τα γλυκά φρούτα, τα ζαχαρωτά, τα μπισκότα και οι μαρμελάδες. Λιγότερο τερηδονογόνες είναι οι τσίχλες, οι μπανάνες, τα γλυκά ποτά (η ζάχαρη που περιέχεται σε αυτά είναι διαλυμένη και φεύγει γρήγορα μακριά από τα δόντια) και καθόλου τερηδονογόνες τροφές είναι το τυρί, το βούτυρο, τα αυγά, τα καρύδια, το κρέας, τα φρέσκα φρούτα (περιέχουν φρουκτόζη που είναι ένα σάκχαρο όχι τερηδονογόνο, και δεν περιέχουν σακχαρόζη που είναι ο κύριος υπεύθυνος για την δημιουργία τερηδόνας),το γάλα και τα φρέσκα χόρτα.
Υγιεινή του στόματος
Πρέπει να γίνεται για να απομακρύνει τα υπολείμματα των τροφών που στέκονται στη στοματική κοιλότητα μεταξύ των δοντιών και μπορεί να ζυμωθούν από τα βακτήρια. Η καθαριότητα πρέπει να γίνεται αμέσως μετά τα γεύματα και πρέπει να είναι σχολαστική. Ένα δόντι τέλεια καθαρό σπάνια προσβάλλεται από τερηδόνα. Η υγιεινή πρέπει να γίνεται με μια μαλακή μικρή οδοντόβουρτσα, κινούμενη με κάθετες κινήσεις. Πρέπει να χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμα με φθόριο και τέλος να ξεπλένεται πολύ καλά το στόμα πολλές φορές.
Τερηδόνα από κούνια
Τα δοντάκια του παιδιού μπορούν να εμφανίσουν τερηδόνα μόλις από την πρώτη εμφάνιση τους στο στοματάκι του. Για το λόγο αυτό:
- Μόλις το βρέφος εμφανίσει τα πρώτα του δόντια προσπαθήστε να σταματήσετε το νυκτερινό γεύμα (11μμ-6πμ). Αν ξυπνά ακόμη το αντικαθιστούμε σταδιακά με σκέτο νερό. Επιβάλλεται να κόψουμε αυτή τη συνήθεια αν σκεφτούμε μόνο ότι ένα μωράκι που αποκοιμιέται με το μπιμπερό στο στόμα, τα υπολείμματα του γάλακτος θα παραμείνουν στο στόμα του για τουλάχιστον 5-6 ώρες ή ώσπου να ξυπνήσει το πρωί.
- Μόλις το παιδί σας γιορτάσει τα πρώτα του γενέθλια, κόψτε του το μπιμπερό και εκπαιδεύσετε το να πίνει υγρά από το ποτήρι.
- Αποφεύγουμε να δίνουμε φρουτοχυμό ή άλλο ρόφημα με ζάχαρη τη νύχτα ή πριν τον βραδινό ύπνο. Καλύτερα να δίνονται στη διάρκεια της μέρας ή νωρίς το απόγευμα ώστε να έχει το στόμα την ευκαιρία να «ξεπλυθεί» καλά με νερό και σάλιο τις επόμενες ώρες.
- Αποφεύγουμε την προσθήκη ζάχαρης στα ροφήματα και το γάλα του μωρού.
- Μη βουτάτε την πιπίλα και τα σκληρά αντικείμενα που κρατά το βρέφος σας και βάζει στο στόμα του για να ανακουφίζεται από την οδοντοφυΐα σε μέλι ή σε μαρμελάδα.Πρόκειται για μια παραδοσιακή αλλά ξεπερασμένη συνήθεια που δεν κάνει με κανέναν τρόπο καλό στο μωρό μας.
- Πηγαίνουμε τακτικά στον οδοντίατρο και ελέγχουμε τα δόντια μας για τερηδόνα προτού γεννήσουμε, ώστε να εξουδετερώσουμε ή να μειώσουμε τα μικρόβια που την προκαλούν στο στόμα μας.
- Φροντίζουμε να μην χρησιμοποιούμε κοινά κουτάλια, πιρούνια, ποτήρια και να μη βάζουμε την πιπίλα του μωρού στο στόμα μας. Τώρα, με την έξαρση των εποχιακών ιώσεων έχουμε παραπάνω λόγους να είμαστε έξτρα προσεκτικές στην υγιεινή!
- Καθαρίζουμε καθημερινά τα πρώτα δόντια του μωρού με μια υγρή γάζα και αργότερα με πολύ μαλακή παιδική οδοντόβουρτσα χωρίς να χρησιμοποιούμε οδοντόκρεμα.
- Όταν ο οδοντίατρος μας συστήσει οδοντόκρεμα επιλέγουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του, όπως π.χ. για το αν πρέπει ή όχι να περιέχει φθόριο και χρησιμοποιούμε μικρή ποσότητα (σαν ένα μικρό μπαλάκι αρακά) γιατί τα πρώτα χρόνια το παιδί καταπίνει αρκετή απ’ την οδοντόκρεμά του!
- Μην αμελείτε να επισκέπτεστε μαζί τον οδοντογιατρό σας τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο.
Recommended Comments
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο