Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Ο ύπνος του μωρού - Μέρος 2ο


    <p><strong><span style="font-family:Verdana;"><span style="color:#333333;">Δεν θέλω να κοιμηθώ! Είπα, δεν θέλω!</span></span></strong></p>

Μπορεί να είναι κουρασμένο, μπορεί να μάτια του να κλείνουν όμως αυτό...εκεί! Μια άρνηση , σε ότι και να του λέτε. Η απάντηση είναι η ίδια, όταν προσπαθείτε να το βάλετε για ύπνο : "δεν θέλω να κοιμηθώ, δεν θέλω!!!"

Μάθετε από μικρή ηλικία στο παιδί σας να ξεχωρίζει την μέρα από την νύχτα. Δοκιμάστε να ακολουθείτε μια συγκεκριμένη ρουτίνα στο καθημερινό του πρόγραμμα, διότι είναι κάτι που το θέλει, το περιμένει.

Δημιουργείστε μια ήρεμη και ευχάριστη ατμόσφαιρα πριν τον ύπνο του. Κάντε του ένα ζεστό μπανάκι, πλύντε του τα δοντάκια, φορέστε τις πυτζαμούλες του (θα τις βγάζετε το πρωί μόλις ξυπνά, έτσι ώστε να γίνουν το σύμβολο του ύπνου, και να το βοηθήσουν να συνειδητοποιήσει την μέρα με την νύχτα), διαβάστε του ένα παραμυθάκι (εννοείται χωρίς τέρατα και δράκους), συζητήστε μαζί του για το πως πέρασε την μέρα του, πείτε "καληνύχτα" στον μπαμπά , πάρτε την κουκλίτσα ή το αρκουδάκι του αγκαλιά, και βάλτε του τρυφερά στο κρεβατάκι του.

Επειδή το παιδί σε αυτή την ηλικία τα περνάει όλα από το μυαλουδάκι του σε ένα μεγεθυντικό φακό, όταν έρθει η ώρα να σας αποχωριστεί αντιδρά. Φοβάται και αρνείται να το εγκαταλείψετε. Καθησυχάστε το, καθίστε κοντά του, και προσπαθήστε να το κάνετε να νιώσει ασφαλή. Τρίψτε του την πλατούλα, σιγομουρμουρίστε ένα τραγουδάκι, και δεν θα αργήσει να κλείσει τα ματάκια του και να αφεθεί στην αγκαλιά του Μορφέα...

Εφιάλτες

Στην ηλικία αυτή, το παιδί δεν μπορεί να ξεχωρίσει την αλήθεια από το ψέμα, το όνειρο από την πραγματικότητα, το φανταστικό από το πραγματικό. Προσπαθήστε τα οπτικά του ερεθίσματα να μην περιέχουν δράκους, τέρατα , εξωγήινους και περίεργα και τρομαχτικά πλάσματα, γιατί αυτά θα είναι απρόσκλητοι επισκέπτες στον ύπνο του, που θα το τρομάζουν και θα φοβάται με συνέπεια να ξυπνάει με κλάματα.

Το παιδάκι αισθάνεται ευάλωτο, αδύναμο , απροστάτευτο. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια, έχει την μανούλα του που πρέπει να ξέρει ότι είναι για αυτό πάντα εκεί δίπλα του, και έτσι δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Το παιδί στην ηλικία αυτή με την αυξημένη φαντασία του , που δεν έχει ακόμα πλαισιωθεί από την κοινή λογική, χρειάζεται την δική σας βοήθεια ώστε να συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει τίποτε απειλητικό γύρω του, δεν κινδυνεύει από τίποτα και από κανέναν.

Φοβίες

Οι φοβίες του παιδιού στην ηλικία αυτή, δεν σχετίζονται με τα όνειρα. Εμφανίζονται λίγο πριν τα πάρει ο ύπνος και διαρκούν για περίπου μισή ώρα αφότου κοιμηθεί. Το παιδί σας μεγαλώνοντας γίνεται πιο έξυπνο, παύει να λειτουργεί με το ένστικτο και τα αντανακλαστικά του, και η νοημοσύνη του αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς.

Ο κόσμος αρχίζει να γίνεται γύρω του απειλητικός και δεν έχει ακόμη την λογική να ξεχωρίσει κάποια πράγματα αφού η φαντασία του οργιάζει. Οτιδήποτε πέφτει στην αντίληψή του περνά από ένα μεγεθυντικό φακό, και αυτό έχει ως συνέπεια το μικρό του μυαλουδάκι να φαντάζεται και να πλάθει ιστορίες που δεν έχουν, φυσικά, καμία απολύτων λογική!

Εσείς, το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να το βοηθήσετε να αντιμετωπίσει οτιδήποτε το τρομάζει, και να κάνετε να καταλάβει όσο γίνεται ότι οι φόβοι που νιώθει είναι παράλογοι και δεν έχει να φοβάται τίποτε.

Μην είστε εσείς η αιτία του κακού δημιουργώντας εσείς οι ίδιες τον φόβο στον παιδί σας, λέγοντάς του φράσεις όπως "αν δεν φας όλο σου το φαγητό θα σε δώσω στον κύριο" ή "αν δεν είσαι κακό παιδί, θα φωνάξω τον κακό λύκο να σε φάει". Προς Θεού!




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...