Η θεωρία, όμως, πάντοτε δεν συμβαδίζει με την πράξη, και εσείς το ξέρετε πιο καλά από τον καθένα! Πάντα, ο ύπνος του παιδιού , οι ώρες που θα κοιμάται και οι ώρες που δεν θα κοιμάται, θα αμφιταλατεύονται.
Ένα παιδάκι μπορεί να κοιμάται 8 ώρες και να του αρκούν , άλλο παιδάκι χρειάζεται τουλάχιστον 13 ώρες για να "χορτάσει" ύπνο, ενώ άλλα δεν φαίνεται να συμπαθούν ιδιαίτερα τον Μορφέα...
Τα κυριότερα , πάντως, προβλήματα ύπνου σε ένα παιδάκι, είναι τα εξής:
Ξύπνημα για φαγητό!
Μερικά παιδάκια, ξυπνάνε στην μέση της νύχτας, για...να φάνε! Αυτό, βέβαια, είναι κάτι που μάθατε εσείς στο παιδί σας, και έτσι η κοιλίτσα του έχει συνηθίσει να ξυπνά το μωρό σας, και αυτό κατά συνέπεια εσάς...
Πρέπει να γνωρίζετε ότι από την ηλικία των 3-4 μηνών το παιδί δεν έχει ανάγκη να φάει το βράδυ (εκτός αν το έχει συστήσει ο γιατρός σας). Αν εσείς εξακολουθείτε να το ταΐζετε το παιδί θα αντιμετωπίσει μελλοντικά πρόβλημα με το βάρος του και επιπλέον η τερηδόνα θα καταστρέψει τα δοντάκια του.
Δοκιμάστε να περιορίσετε τα νυχτερινά γεύματα και σιγά-σιγά να τα καταργήσετε. Έτσι το μωράκι δεν θα ξυπνάει και θα συνηθίσει να κοιμάται χωρίς διακοπή όλο το βράδυ.
Υπνος με ...διακοπές
Μερικά μωράκια, είτε με αιτία ή χωρίς, ξυπνάνε κατά την διάρκεια της νύχτας. Το πρόβλημα που προκύπτει , όμως, είναι ότι δεν ξανακοιμούνται αμέσως χωρίς την δική σας συνδρομή. Μην πετάγεστε από τον ύπνο σας και τρέχετε αμέσως να δείτε τι συμβαίνει. Περιμένετε λίγο και αν επιμένει ελέγξτε τι είναι αυτό που το ενοχλεί.
Μήπως είναι αδιάθετο; Μήπως έχει λερωθεί;μήπως απλά θέλει να νιώσει ασφάλεια; Kαθησυχάστε το , χαϊδέψτε το τρυφερά, και μιλώντας του σιγανά προσπαθήστε να το ηρεμήσετε. Αποφύγετε να το πάρετε αγκαλιά, να ανάψετε το φως και να το ξεσηκώσετε.
Μόλις τα πράγματα ηρεμήσουν , απομακρυνθείτε σιγά-σιγά.
Recommended Comments
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο