Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Το νηπιαγωγείο. Συμβουλές για την ομαλή προσαρμογή του παιδιού!


    <p>Σκοπός του νηπιαγωγείου είναι <strong>να αποτελέσει ένα ευχάριστο ξεκίνημα της κοινωνικής και εξωοικογενειακής εμπειρίας.</strong></p>

Η αστική δομή θέτει σήμερα μεγάλους περιορισμούς στις δυνατότητες της κοινωνικής ζωής. Για τα παιδάκια που δε πηγαίνουν σχολείο έχει γίνει δύσκολο να βρουν ένα χώρο για να παίζουν και να συναντούν τους φίλους τους.

Το νηπιαγωγείο προσφέρει τη δυνατότητα στο παιδί να παίζει με άλλα παιδάκια της ηλικίας του. Με τα παιχνίδια μαζί τους μαθαίνει ότι υπάρχουν κι άλλα παιδιά που έχουν παρορμήσεις και επιθυμίες ίδιες με τις δικές του. Μαθαίνει να σέβεται, να συνεργάζεται, να μοιράζεται και να δημιουργεί κοινωνικές σχέσεις.

Το νηπιαγωγείο προσφέρει εμπειρίες και δραστηριότητες που στο σπίτι δεν έχει, όπως να φωνάξει, να τρέξει, να πηδήξει, να προμηθευτεί υλικά που στο σπίτι δεν υπάρχουν και να τα χρησιμοποιήσει στα παιχνίδια του. Μερικές τέτοιες δραστηριότητες είναι να κάνει κατασκευές με γιγαντιαίους κύβους, να ζωγραφίζει με κιμωλία, με χρώματα, να παίξει με λάσπη, να δουλέψει με πριόνι και σφυρί, να σκαρφαλώσει πάνω σε σιδερόβεργες.

Με τόσα πράγματα για απασχόληση το παιδί μπορεί να μαθαίνει και να αναπτύσσει την περιέργεια του και την ανεξαρτησία του. Επιπλέον στο νηπιαγωγείο το παιδί ανακαλύπτει ότι μπορεί να ζήσει ήρεμο ακόμα και χωρίς τη συνεχή παρουσία της μητέρας. Το να πάει το παιδάκι στο σχολείο για πρώτη φορά είναι μια πολύ καλή εμπειρία αλλά ταυτόχρονα το νέο ξεκίνημα το τρομάζει αρκετά.

Ορισμένες φορές αυτή η εμπειρία είναι δύσκολη και για τους γονείς που μπορεί να αισθανθούν ότι χάνουν το παιδί, που γίνεται πιο ανεξάρτητο.

Πολλοί γονείς έχουν την τάση να μεγαλοποιούν το ότι τα παιδιά θα πάνε στο σχολείο με αποτέλεσμα η προοπτική αυτή να τρομάξει το παιδί αποτελεσματικά.

Η καλύτερη βοήθεια που οι γονείς μπορούν να δώσουν στην πρώτη επαφή του παιδιού με το σχολείο είναι να μην δείχνουν ταραγμένοι στην ιδέα ότι θα το μοιραστούν με άλλους ενήλικες και να του εμπνεύσουν τη σιγουριά και την συμπαράσταση τους.

Πρέπει να δείχνετε ότι είστε πολύ χαρούμενη που θα πάει στο σχολείο, ότι έχετε εμπιστοσύνη να το αφήσετε εκεί και ότι είστε σίγουρη ότι θα περάσει πολύ καλά. Μην έχετε απολογητικό ύφος, μην αφήσετε να φανεί κάποια νευρικότητα και μη δείξετε ενοχές γιατί το μικρό παμπόνηρο πλασματάκι σας θα το καταλάβει και θα το εκμεταλλευτεί αμέσως.

Αν η μητέρα στην αρχή παραμένει για λίγο με το παιδί στο σχολείο, παίζοντας μαζί του, αυτό θα μπορέσει προοδευτικά να αισθανθεί άνετα στην καινούργια του κατάσταση που πολύ σύντομα θα του γίνει οικεία.

Ορισμένες μητέρες χωρίς να θέλουν να το ομολογήσουν είναι ικανοποιημένες και κολακεύονται όταν το παιδί κλαίει και αρπάζεται από τη φούστα τους την πρώτη μέρα στο σχολείο. Δεν υπάρχει φυσικά λόγος να θορυβηθείτε αν το παιδί σας συμπεριφέρεται έτσι αλλά δεν είναι απαραίτητο παρ'όλα αυτά να ενθαρρυνθεί μια τέτοια συμπεριφορά.

Ο καλύτερος τρόπος για να το βοηθήσετε στην αντιμετώπιση αυτής της εμπειρίας είναι να το αποχαιρετήσετε με γαλήνη και σιγουριά παρά με φωνές λέγοντάς και σε καμιά περίπτωση μην το εγκαταλείψετε αν δεν θέλει με τίποτα να σας αποχωριστεί.

Πρέπει λοιπόν να σεβαστείτε το ρυθμό προσαρμογής του παιδιού. Αν χρειαστεί να παραμείνετε μαζί του στο σχολείο τις πρώτες μέρες φροντίστε να είστε σχετικά αόρατη. Ακόμα και αν ζητήσει τη γνώμη σας προσπαθήστε να μην παρεμβαίνετε και να μην του δείχνετε πως είστε εκεί για να το προστατεύεται συνεχώς.

Μην προσπαθήσετε να φύγετε κάποια στιγμή που το παιδάκι θα είναι χαρούμενο και απασχολημένο με κάτι και δεν σας βλέπει. Αν σας χάσει ξαφνικά θα αισθανθεί προδομένο.

Ο αποχωρισμός πρέπει να γίνει σταδιακά. Μια καλή δικαιολογία είναι να του πείτε πως πρέπει να πάτε να ψωνίσετε στο σούπερ μάρκετ, στο φούρνο, στο μανάβη. Κάτι συνηθισμένο δηλαδή για να μην αισθανθεί ότι μπορεί να χάσει κάτι σπουδαίο.

Αποχαιρετήστε το σύντομα και γλυκά, διαβεβαιώστε το για την αγάπη σας και υποσχεθείτε του πως σε λίγες ώρες θα γυρίσετε.

Προσπαθήστε να μην αργήσετε ποτέ να το πάρετε. Αν γίνει κάτι τέτοιο και μείνει τελευταίο ενώ όλα τα άλλα παιδάκια έχουν φύγει θα νιώσει ότι το ξεχάσατε και το εγκαταλείψετε.

Τέλος, ποτέ μην κάνετε το λάθος να αρχίσετε τις διάφορες ανταμοιβές και δωροδοκίες για να το πείσετε να πηγαίνει στο σχολείο.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...