Μετάβαση σε περιεχόμενο
vicky86
vicky86

Πόσο σημαντικά είναι τα παραμύθια για τα παιδιά;


    <p>Ποιος δεν έχει στις παιδικές του αναμνήσεις την εικόνα της μαμάς ή της γιαγιάς να του διαβάζει ένα παραμύθι…Τώρα που γίνατε κι εσείς γονείς θέλετε να προσφέρετε αυτή την όμορφη στιγμή και στο δικό σας παιδί. Θέλετε να μάθετε πώς βοηθά το παιδί το παραμύθι;</p>

Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα «Οι γονείς κάνουν τη διαφορά», «Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά», «Οι γονείς χωρίζουν» και «Παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση», κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.

Το περιεχόμενο των παραμυθιών βοηθά το παιδί να προσεγγίσει φόβους ή εσωτερικές συγκρούσεις και γενικά, συναισθήματα που το απασχολούν, να παρακολουθήσει ιστορίες με αναφορές σε θέματα, όπως εγκατάλειψη από τους γονείς, αδικίες, απώλεια κάπου αγαπημένου προσώπου, ζήλια για το αδερφάκι του, απογοητεύσεις, ενοχές.

Περιγράφουν καταστάσεις με αλληγορικό τρόπο. Αυτές οι ιστορίες δίνουν στα παιδιά πολλά στοιχεία για να κατανοήσουν τον κόσμο και τον ίδιο τον εαυτό τους. Κατά έναν τρόπο τα βοηθούν να μεγαλώσουν.

Τους εξηγούν ότι οι δυσκολίες είναι αναπόφευκτες, ενώ ταυτόχρονα τα βεβαιώνουν ότι μπορούν να τις υπερνικήσουν. Δηλαδή, τους δίνουν μηνύματα για την εμπιστοσύνη που πρέπει να έχουν στον εαυτό τους, για την ανάγκη να αναπτύσσουν πρωτοβουλίες…

Μέσα από τα παραμύθια, τα παιδιά αντλούν πολύτιμα στοιχεία και μαθαίνουν να αναγνωρίζουν και να κατανοούν έννοιες αρκετά πολύπλοκες, όπως το καλό και το κακό.

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι τα παιδιά πρέπει να παλέψουν με μια σειρά από συναισθήματα, που πολλές φορές είναι αντικρουόμενα, για να μπορέσουν να μεγαλώσουν και το παραμύθι συντελεί σε αυτό.

news.gr




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...