Όλες αυτές τις νύχτες που μένετε στο πλευρό του άυπνη προσπαθώντας να το ηρεμήσετε θα λέγαμε πως είναι ένα από τα κυριότερα βάσανα της νέας μητέρας.
Πώς όμως μπορείτε να καταπολεμήσετε το κακό;
- Κάποιες μητέρες προτιμούν να κοιμάται το παιδάκι τους σε ένα κρεβάτι δίπλα από το δικό τους. Αν έχετε ακολουθήσει αυτή την τακτική σίγουρα θα αναρωτιέστε αν μάθει ποτέ να καταφέρει να αρχίσει να κοιμάται μόνο του. Έρευνες έχουν δείξει πως τα παιδάκια που έχουν συνηθίσει να κοιμούνται με αυτό τον τρόπο μετά τα 2-3 χρόνια επιστρέφουν οικειοθελώς στο κρεβατάκι τους. Και αυτό γίνεται μέσα σε μια μεταβατική περίοδο που κοιμούνται μερικές φορές μόνα τους και άλλες φορές επιζητούν να κοιμηθούν μαζί με τους γονείς.
Η τακτική αυτή έχει και πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Η θετική πλευρά είναι ότι γλιτώνετε από τα βασανιστικούς περιπάτους κατά τη διάρκεια της νύχτας για να δείτε τι τρέχει με το μικρούλη σας όταν ξυπνάει, το δέσιμο είναι μεγαλύτερο γιατί το παιδάκι νιώθει ασφάλεια και ενισχύεται η φυσική επαφή και ο μπαμπάς έχει τη δυνατότητα και την ευκαιρία να ασχοληθεί περισσότερο με την ανατροφή του παιδιού.
Από την άλλη όμως πλευρά περιορίζεται πολύ ο χρόνος που μπορείτε να μείνετε μόνοι εσείς και ο σύντροφός σας και ο ύπνος είναι λίγο βασανιστικός καθώς το μωράκι σας σας ταλαιπωρεί και σας ξυπνά κατά διαστήματα στην προσπάθεια του να βολευτεί. Κουνά χέρια, πόδια, σας κλωτσάει και τελικά εσείς κάνετε πολύ άστατο ύπνο.
- Ένας άλλος τρόπος που δοκιμάζουν μερικές μαμάδες είναι να προσπαθούν να προσαρμόζουν το παιδάκι τους σταδιακά στο θέμα του ύπνου. Το παιδάκι σιγά σιγά καταλαβαίνει και προσαρμόζεται στις καινούργιες συνθήκες. Είναι μια πολύ καλή στρατηγική γιατί η απότομη αλλαγή δεν θα σας βοηθήσει καθόλου. Αν έχει συνηθίσει να κοιμάται με κάποιον συγκεκριμένο τρόπο σταδιακά προσαρμόστε το σε κάτι άλλο και θα δείτε ότι θα αρχίσει να το αποδέχεται.
- Αν ξυπνά κατά τη διάρκεια της νύχτας και απαιτεί να πάτε κοντά του όσο δύσκολο κι αν σας είναι θα πρέπει να προσπαθήσετε να μειώσετε τις εμφανίσεις σας στο πλευρό του. Ένας τρόπος είναι να του μιλήσετε χωρίς να σηκωθείτε από το κρεβάτι και να το καθησυχάσετε ότι είστε εκεί και ότι δεν υπάρχει λόγος να μη κοιμάται. Αυτή η τεχνική είναι εύκολη στα λόγια αλλά μπορεί να σας φανεί ακατόρθωτη στην πράξη γιατί σίγουρα η πρώτη αντίδραση του θα είναι έντονα και σπαρακτικά κλάματα.
Και αυτό είναι λογικό γιατί είναι κάτι πρωτόγνωρο για εκείνο αλλά με τον καιρό θα αναγκαστεί να βρει μόνο του τρόπους που θα το κάνουν να κοιμάται. Αν το καταφέρετε και δεν εγκαταλείψετε την προσπάθεια με τις αντιδράσεις από την πλευρά του που ίσως σας πτοήσουν είστε σε έναν πολύ καλό δρόμο για να συνηθίσετε σε μια συγκεκριμένη ρουτίνα ύπνου. Αυτή η μέση λύση ικανοποιεί τις συναισθηματικές ανάγκες τόσο τις δικές σας όσο και του παιδιού σας.
- Κάθε φορά που το μωράκι σας κλαίει, πηγαίνετε με ηρεμία στο δωμάτιο του, καθησυχάστε το μιλώντας του γλυκά, σιγουρευτείτε ότι όλα είναι εντάξει και επιστρέψτε στο δωμάτιο σας. Σε καμιά περίπτωση μην αφήσετε το παιδάκι σας να κλαίει σπαρακτικά μόνο του.
Οι αιτίες που το παιδάκι σας δεν κοιμάται το βράδυ είναι πολλές. Μπορεί να νιώθει φόβο, μπορεί να πονάει, να πεινάει, να είναι στενοχωρημένο, αγχωμένο κτλ. Να θυμάστε ότι οι συνήθειες του ύπνου του επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από όσα συμβαίνουν στην καθημερινότητα του και ευτυχώς όλα τα προβλήματα που παρουσιάζονται είναι παροδικά. Το πιο σημαντικό από όλα είναι όποια στρατηγική κι αν ακολουθήσετε το μικρούλη σας να αποκτήσει εμπιστοσύνη, ηρεμία και να νιώσει ασφάλεια.
Recommended Comments
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο