Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Ο παιδικός σταθμός


    <p>Για μια μητέρα που εργάζεται ή που για άλλους λόγους δεν μπορεί να ασχοληθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας με το παιδάκι της, μια λύση μπορεί να αποτελέσει ο παιδικός σταθμός.</p>

Οι παιδικοί σταθμοί δεν είναι κρατικά σχολεία, ούτε προβλέπονται από επίσημους σχολικούς κανονισμούς και πολύ περισσότερο δεν υπάρχει δεν υπάρχει ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης για τα παιδιά μέχρι τριών ετών. Υπάρχουν αντίθετα, παιδικοί σταθμοί που διοικούνται από τοπικές αρχές (δήμοι- κοινότητες) ή από ιδιώτες ή από μεγάλες εταιρείες.

Οι γονείς που σκέπτονται να βάλουν το παιδί τους στο περιβάλλον ενός παιδικού σταθμού πρέπει να λάβουν υπόψη τους την ποιότητα εκείνου που έχουν στη διάθεσή τους και έπειτα να σκεφτούν ποιες άλλες επιλογές και εναλλακτικές λύσεις μπορούν να υπάρχουν (γιαγιάδες, γείτονες, μπέιμπι-σίτερ).

Το παιδί τα πρώτα χρόνια δεν έχει ανάγκη μόνο από φυσικές φροντίδες, που σε ένα παιδικό σταθμό εξασφαλίζονται από ειδικευμένο προσωπικό, αλλά από πολύ πιο ουσιαστική φροντίδα.

Η εκλογή του παιδικού σταθμού ή μιας άλλης εναλλακτικής λύσης είναι πολύ σημαντική για τη μετέπειτα ανάπτυξή του. Για το λόγο αυτό πριν πάρετε μια απόφαση πρέπει να το σκεφτείτε με μεγάλη προσοχή, να επισκεφτείτε και να μελετήσετε το περιβάλλον και να εξετάσετε αν το παιδί σας μπορεί να προσαρμοστεί σε αυτό και πάνω από όλα να νιώθει όμορφα και άνετα.

Το πέρασμα από το οικογενειακό περιβάλλον στο σχολείο είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία για το παιδάκι σας και φυσικά η δική σας συμβολή για να προσαρμοστεί σε αυτό είναι απαραίτητη. Σιγά σιγά θα πρέπει να σας αποχωριστεί για κάποιες ώρες την ημέρα και θα έρχεται σε καθημερινή επαφή με ανθρώπους που δεν γνωρίζει και με άλλα παιδάκια. Στην αρχή όλα αυτά θα το φοβίσουν και θα του δημιουργήσουν άγχος και ανασφάλεια, αλλά πολύ γρήγορα θα προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και θα ενταχθεί στο νέο κοινωνικό περιβάλλον.

Σημάδια που δείχνουν αν το παιδάκι σας είναι έτοιμο για το μεγάλο βήμα!

- Αν δεν επικεντρώνει συνέχεια το ενδιαφέρον του σε εσάς και είναι θετικό να καθίσει για μικρά χρονικά διαστήματα με κάποιον από το περιβάλλον σας που γνωρίζετε και εμπιστεύεστε χωρίς τη δική σας παρουσία.

- Αν μπορεί να επικοινωνήσει με άλλους ενήλικες χωρίς τη δική σας παρέμβαση και προτροπή.

- Αν δείχνει ενδιαφέρον όταν παίζουν τα άλλα παιδάκια και θέλει να συμμετέχει στο παιχνίδι μαζί τους.

Προετοιμασία

- Ποτέ μη δείξετε στο παιδάκι σας ότι με την επιλογή σας να το στείλετε στον παιδικό σταθμό το απορρίπτεται ή το διώχνεται μακρυά σας.

- Προσπαθήστε να του συμπαρασταθείτε όσο μπορείτε και όσο χρειάζεται τον πρώτο καιρό στην νέα του εμπειρία.

- Μην προσπαθείτε να το προετοιμάσετε με λόγια. Ο παιδικός σταθμός είναι είναι κάτι τελείως καινούργιο που δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα άλλο στη ζωή του. Για το λόγο αυτό, όσο κι αν προσπαθήσετε να εξηγήσετε τι θα του συμβεί εκεί που θα πάει και να προσπαθήσετε να του περιγράψετε το περιβάλλον δεν πρόκειται να καταλάβει. Παρόλα αυτά όμως μια κουβεντούλα μπορεί να του δώσει μια ιδέα.

- Ένας πολύ καλός τρόπος είναι να επισκεφτείτε μαζί το καινούργιο του περιβάλλον για να πάρει μια πρώτη γεύση από αυτό που πρόκειται να μπει στην καθημερινότητά του. Γνωρίστε του τη νέα του δασκάλα, τα άλλα παιδάκια, δείξτε του τα παιχνίδια και τις δραστηριότητες εκεί και αφήστε το να εξοικειωθεί με το χώρο. Αυτή η επίσκεψη είναι καλό να γίνει πριν ξεκινήσει κανονικά τον παιδικό σταθμό, περίπου ένα μήνα νωρίτερα.

- Στη συνέχεια προσπαθήστε να του υπενθυμίζετε όλα όσα είδατε εκεί με ερωτήσεις όπως "Θυμάσαι πως λένε τη δασκάλα σου;", "Θυμάσαι εκείνο το ωραίο παιχνίδι που είδαμε στο σχολείο;"και φροντίστε να απαντάτε πάντα στις ερωτήσεις και τις απορίες του.

- Τέλος, κάντε του σαφές ότι θα είστε πάντα δίπλα του, χρησιμοποιώντας όταν μιλάτε το πρώτο πληθυντικό πρόσωπο. "Θα πάμε σχολείο", "Θα ζωγραφίσουμε με τα άλλα παιδάκια", "Θα παίξουμε με τα παιχνίδια". Με αυτό τον τρόπο θα νιώσει ασφάλεια και μεγάλη σιγουριά!




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...