Όλοι μας θέλουμε να μάθουμε στο παιδάκι μας να μοιράζεται τα πράγματα του. Ωστόσο αυτό δεν είναι και πολύ εύκολο εγχείρημα, ειδικά όταν είναι το μοναδικό παιδί και δεν έχει συνηθίσει να μοιράζεται τα πράγματα του ούτε καν με το αδερφάκι του.
Μια καλή δοκιμασία είναι όταν μας επισκέπτονται φίλοι στο σπίτι και το παιδάκι μας συνήθως αρνείται πεισματικά να μοιραστεί τα παιχνίδια του.
Ασφαλή Φύλαξη
Μια καλή ιδέα είναι, σε περίπτωση που περιμένετε καλεσμένους στο σπίτι, να φυλάξετε κάπου τα αγαπημένα του παιχνίδια. Επιλέξτε ένα μέρος στο οποίο θα έχει εύκολη πρόσβαση, όπως για παράδειγμα σε ένα ντουλάπι του δωματίου του για να μπορεί ανά πάσα στιγμή να ελέγχει ότι βρίσκονται στη θέση τους.
Φροντίστε να γνωρίζουν οι καλεσμένοι σας ότι η πρόσβαση στο συγκεκριμένο ντουλάπι είναι απαγορευτική και ότι μπορούν να παίξουν με όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια! Εφόσον φύγουν οι καλεσμένοι, επιβραβεύστε το παιδί σας που μοιράστηκε με τα άλλα παιδάκια τα υπόλοιπα παιχνίδια και ήταν αρκετά ώριμο που πρόσεξε τα πράγματα του.
Σύμφωνα με τον δικό του τρόπο
Αφήστε το παιδάκι σας να λειτουργήσει με τον δικό του τρόπο χωρίς πιέσεις και γρήγορες απαιτήσεις. Κάποιοι κανόνες όμως σύμφωνα με τα δικά μας όρια θα έκαναν τα πράγματα πολύ πιο εύκολα.
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήσετε το παιδί σας να πιστέψει ότι μπορεί να έχει πάντα αυτό που θέλει.
Συμβιβασμός
Αντί να λέμε "Όχι" ή "Δεν πρέπει να το κάνεις αυτό" είναι πολύ καλύτερο να πούμε "Μπορείς να τα καταφέρεις με λίγη προσπάθεια και λίγο χρόνο" ή "Τι θα έλεγες να το βάλουμε στο πρόγραμμα και να το προσπαθήσουμε από την επόμενη εβδομάδα;"
Αν προσεγγίσετε το παιδάκι σας θετικά είναι πολύ πιο εύκολο να αποφύγετε το ξέσπασμά του και τελικά να σας ακούσει.
Έξυπνες κινήσεις
Σίγουρα όλοι έχουμε πει στο παιδάκι μας τη φράση "Βιάσου, έχουμε ήδη αργήσει"
Ο γρήγορος τρόπος δεν είναι πάντα και ο έξυπνος τρόπος. Μπορεί να οδηγήσει σε περιττό άγχος γιατί η αντίδραση αυτή από την πλευρά σας, αντικατοπτρίζεται στο παιδάκι ως ξέσπασμα.
Οπλιστείτε με υπομονή
Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι κάθε έργο που διενεργούν τα παιδάκια γίνεται σε «μισή ταχύτητα» από αυτή που περιμένουμε. Ως εκ τούτου είναι πιθανό να χρειάζονται διπλάσιο χρόνο.
Σε όλη αυτή τη διαδικασία δεν πρέπει να μη ξεχνάμε εμείς οι γονείς ότι πολλές φορές η εγωιστική ή η υποχωρητική συμπεριφορά είναι μίμηση της δικής μας στάσης απέναντι στα πράγματα και τους ανθρώπους.
Δώστε παραδείγματα
Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να παραθέσετε στο παιδάκι σας παραδείγματα από τη δικιά σας ζωή. Τα παιδιά λατρεύουν να ακούν τι συνηθίζατε να κάνετε όσο ήσασταν παιδί. Όταν τους πείτε ότι αγαπούσατε να μοιράζετε πράγματα και τα παιχνίδια σας με άλλα παιδάκια , θα πράξουν κι εκείνα το ίδιο.
Δώστε το καλό παράδειγμα μοιράζοντας τα πράγματά σας και βοηθώντας άλλους ανθρώπους.
Βλέποντας το παιδάκι σας ότι βοηθάτε άλλους ανθρώπους και με την πρώτη ευκαιρία δίνετε πράγματα που δεν χρειάζεστε σε άλλους που τα έχουν ανάγκη, είναι σίγουρο πως θα ακολουθήσει τα βήματα σας.
Recommended Comments
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο