Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Δεν σταματάει να μιλαέι και να ρωτάει...


    <p>Στην ηλικία των 2 - 2,5 χρόνων, το παιδάκι είναι σε θέση να επικοινωνήσει μαζί σας , αφού έχει συγκεντρώσει στο μυαλουδάκι του μια αξιόλογη σειρά από λεξούλες που συνδυάζει μεταξύ τους φτιάχνοντας αρκετά σωστές προτάσεις.</p>

Ξέρει να εκφράζει αυτό που θέλει, και προσπαθεί ολοένα και περισσότερο να μιλήσει πιο σωστά.

Αυτό, βέβαια εξαρτάται από μεγάλο βαθμό από εσάς που θα πρέπει να του μιλάτε,, να του εξηγείτε και να το βοηθάτε να εμπλουτίζει το λεξιλόγιό του δίνοντάς του πολλά ερεθίσματα που θα ανοίξουν νέους ορίζοντες στην επικοινωνία του.

Ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να πλουτίσετε το λεξιλόγιο του παιδιού σας, είναι οι ερωτήσεις. Μην χάνετε την ευκαιρία -ιδιαίτερα μέσα από το παιχνίδι- να το ρωτάτε για να του δίνεται, έτσι, το ερέθισμα να σκεφτεί και να μάθει. Τα χρώματα, οι αριθμοί, τα γράμματα, τα σχήματα, είναι ιδανική ευκαιρία να τα μάθει μέσα από τα παιχνίδι, ή τα διάφορα τραγουδάκια που θα του μαθαίνετε...

Στην προσπάθειά του να επικοινωνήσει μαζί σας, αναπόφευκτα θα κάνει κάθε είδους γραμματικά λάθη, που εσείς θα πρέπει να διορθώνετε μιλώντας του όσο γίνεται πιο απλά και κατανοητά. Μην κάνετε το λάθος να του μιλάτε "μωρουδίστικα", ή ακόμη χειρότερα να του μιλάτε μόνο εσείς, χωρίς να το αφήνετε να μιλήσει, έστω και λάνθασμένα.

Κάθε φορά που του μιλάτε, φροντίστε να κάνετε παύσεις, για να δίνετε στο μικρό την ευκαιρία της συμμετοχής στην συζήτηση.

Αφήνετε περιθώρια να καταλάβει και να αφομοιώνει αυτά που του εξηγείτε και μην το βομβαρδίζετε συνέχεια με καινούργια πράγματα.

Τα παιδιά, στην ηλικία αυτή ρωτάνε συνέχεια για το καθετί.

Μα είναι τόσο λογικό! Το μικρό σας, θέλει να μάθει και να γνωρίσει τον κόσμο γύρω του. Έχει ακόρεστη δίψα για μάθηση, και οτιδήποτε νέο θέλει να το γνωρίσει.

Σε κάθε του ερώτηση , φροντίστε να του εξηγείτε με όσο πιο απλό τρόπο γίνεται, ώστε να καταλαβαίνει το νόημα από αυτό που ζητάει, και σιγά-σιγά διανθίστε την κουβέντα σας, ώστε να πλουτίζει και το λεξιλόγιό του.

Στην κοινωνία των παιδιών, είναι δημοφιλής η λέξη "γιατί;" -γιατί αυτό, γιατί εκείνο...και το αστείο είναι ότι πολλά παιδάκια ενώ ξέρουν την απάντηση , πάλι ρωτούν! Το παιδάκι, ξέρει ότι οι ερωτήσεις που κάνουν στρέφουν την προσοχή των μεγάλων για να του εξηγήσουν αυτό που ρωτάει, και ...αυτό ακριβώς είναι που θέλουν!

Το ενδιαφέρον και την προσοχή σας. Δεδομένου ότι με την επανάληψη το παιδί μαθαίνει καλύτερα , εσείς οφείλετε να μην δυσανασχετείτε και να απαντάτε σ΄αυτό που σας ρωτάει...Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήτε περίτεχνες προτάσεις και δύσκολες λέξεις που δεν καταλαβαίνει, μιλήστε σύντομα και κατανοητά.

Και όσο περνάει ο καιρός, τόσο θα βελτιώνετε και θα μιλάει πιο σωστά, κάνοντας έτσι την επικοινωνία μεταξύ σας πιο εύκολη!




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...