Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

"Κλείσε τα μάτια και σχεδίασε"! Παιχνίδι κιναισθητικής αντίληψης


    <p>Στη προσχολική ηλικία είναι σημαντικό να εκπαιδεύεται το παιδί σε διάφορες δεξιότητες οι οποίες λειτουργούν σαν βάση για τις επόμενες που πρέπει να αναπτύξει.</p>

Οι προσδοκίες για ένα μικρό παιδί ηλικίας από 2 έως 6 ετών είναι να υπάρχει μια προοδευτική θετική αλλαγή σε βασικούς τομείς της γλωσσικής, οπτικοχωρικής, λογικής/μαθηματικής, διαπροσωπικής και κιναισθητικής εξέλιξης. Επομένως οι δραστηριότητες και τα παιχνίδια που χρειάζεται να συμμετέχει γίνονται πάνω σε αυτούς του άξονες εκπαίδευσης.

Το παιχνίδι "Κλείσε τα μάτια και σχεδίασε"! αναφέρεται στην εκπαίδευση της κιναισθητικής αντίληψης των άνω άκρων. Δηλαδή της ικανότητας να υπακούν τα χέρια του παιδιού (δάχτυλα, παλάμες, καρπός, βραχίονας) σε οδηγίες κατεύθυνσης και να σχηματίζουν συγκεκριμένα σχήματα.Δραστηριότητα: Ζητάμε από το παιδί να κλείσει τα μάτια του και να σχηματίσει νοερά κατευθύνοντας τα χέρια και τα δάχτυλα του, διάφορα σχήματα.

Τα σχήματα αυτά μπορεί να τα σχηματίζει πάνω:

- στον αέρα

- στο τραπέζι

- σε διαφορετικά είδη χαρτιού πχ. γκοφρέ, γυαλόχαρτο

- στο χαλί

- στον τοίχο

- στην άμμο

- σε χαλίκι

- στο χώμα

- σε ρύζι

- σε κρύα ή ζεστή επιφάνεια

- σε ίσια ή επικλινή επιφάνεια

Αυτά που μπορούμε να ζητήσουμε από το παιδί να σχηματίσει χωρίς να βλέπει εξαρτώνται απο την ηλικία του αλλά και το τι θέλουμε να ενισχύσουμε αν το παιδί αντιμετωπίζει έλλειμμα στη λεπτή κινητικότητα ή την αυτοματοποίηση της γραφής.

Μερικά παραδείγματα σχημάτων είναι:

- γραμμές πχ. ίσιες, ζικ-ζακ, καμπύλες, με κορυφές κτλ.

- βασικά σχήματα πχ. κύκλος, τρίγωνο, τετράγωνο

- βασικά σχέδια που ζωγραφίζουν τα παιδιά πχ. σπίτι, ήλιος. λουλούδι, βουνό, δέντρο, άνθρωπο

- γράμματα

Όταν το παιδί κάνει αυτή την διαδικασία "τυφλής" σχεδίασης ρωτήστε και προτρέψτε να σας εξηγεί τι ακριβώς κάνει την ώρα που το σχεδιάζει πχ. όταν κάνει έναν ήλιο "Κάνω ένα στρογγυλό και μετά από τον κύκλο κάνω μικρές γραμμές γύρω, γύρω." Αυτό θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο στην εσωτερίκευση των κινήσεων. Έπειτα αφήστε να κάνει μόνο του την ίδια διαδικασία χωρίς να γνωρίζετε τι θα κάνει και μαντέψτε, από αυτά που λέει και τις κινήσεις του, το τελικό σχήμα. Η διάρκεια ποικίλει ανάλογα με την ηλικία και την διάθεση του παιδιού.

Βασικό tip: Στην αρχή είναι πολύ πιθανό να μην λέει με λεπτομέρειες τις κινήσεις που κάνει. Σχεδιάστε εσείς κάτι χωρίς να βλέπετε λέγοντας παράλληλα τι κάνετε για να μάθει πως γίνεται. Είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να γίνει και στο αυτοκίνητο σχηματίζοντας και μαντεύοντας σχέδια στον αέρα.

Απευθύνεται: Σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας για εξάσκηση στη κιναισθητική συνείδηση των άνω άκρων και ιδιαίτερα σε παιδιά με Δυσγραφία για βελτίωση της γραφής τους. Είναι παιχνίδι που γίνεται από γονείς, εκπαιδευτικούς και θεραπευτές.

Άσπα Μητρακάκη

Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος

ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας email: amitrakaki@gmail.com

http://dyslexiaathome.blogspot.gr/2012/04/blog-post_04.html




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...