Στα ερωτήματα αυτά, δεν υπάρχει μια απάντηση. Το πότε θα αποκτήσετε το δεύτερο παιδάκι σας είναι κάτι που εσείς η ίδια και ο σύντροφός σας θα το επιλέξετε, αφού σκεφτείτε και ζυγίσετε όλα τα συν και πλην . Πολλοί, υποστηρίζουν ότι ιδανική διαφορά ηλικίας μεταξύ των δύο παιδιών , είναι τα δύο χρόνια.
Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί κανόνα, γιατί είτε το δεύτερο μωράκι έχει 2 είτε 4 ή 5 χρόνια με το μικρό του αδερφάκι, οι αντιδράσεις του θα είναι σχετικά ίδιες. Πάλι θα δείξει στην συμπεριφορά του ζήλια, δυσαρέσκεια και γενικά θα αντιδράσει. Βέβαια, στο χέρι σας είναι να του δώσετε να καταλάβει, πως το μικρό του αδερφάκι είναι εκεί για να το φροντίζει , να του κάνει παρεούλα, να μοιράζεται τα παιχνίδια του, να το προσέχει και να το αγαπάει.
Άν τα παιδιά σας έχουν μικρή διαφορά ηλικίας, μερικά πλεονεκτήματα είναι :
- θα ξεμπερδέψετε πιο γρήγορα από πάνες, ξενύχτια, μπιμπερό, και όλα τα προβλήματα που συνοδεύουν τους πρώτους μήνες
- το πρωτότοκο παιδάκι σας θα έχει καλύτερο χαρακτήρα, και δεν θα είναι ένα "κακομαθημένο μοναχοπαίδι"
- θα μπορείτε, άν επιθυμείτε να εργαστείτε, να επιστρέψετε στην εργασία σας σύντομα
- τα παιδάκια θα μεγαλώνουν μαζί, θα παίζουν μαζί, θα έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα
- θα κάνετε το μεγαλύτερο δώρο στο πρωτότοκο παιδί σας!
Πριν πάρετε πάντως την απόφαση να αποκτήσετε δεύτερο παιδί, σκεφτείτε τα προβλήματα και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσετε, τα έξοδα και τις αντοχές που χρειάζονται για το μεγάλωμα δύο παιδιών, και άν είστε έτοιμες και νιώθετε ότι μπορείτε να τα καταφέρετε, προχωρήστε στο επόμενο βήμα...
Πως να προετοιμάσω το παιδί μου για το αδερφάκι του;
Από την στιγμή που πήρατε την απόφαση να αποκτήσετε και δεύτερο παιδί, πρέπει να δώσετε προτεραιότητα στην ψυχολογική προετοιμασία του μικρού σας, που είναι μέχρι στιγμής το κέντρο της γης και το επίκεντρο της προσοχής όλων.
Δεν θα είναι και λίγο πράγμα, ξαφνικά, το ενδιαφέρον να στραφεί ...αλλού! Ένα είναι σίγουρο, από την στιγμή που θα φέρετε στον κόσμο το δεύτερο παιδάκι σας: το πρώτο σας παιδί, θα ζηλέψει. Θα νιώσει παραγκωνισμένο και είναι φυσικό να αντιδράσει. Προσπαθήστε να μεταδώσετε στο μικρό σας την χαρά και την ευτυχία για την απόκτηση ενός ακόμη μέλους στην οικογένειά σας, δώστε του, όσο γίνεται, να καταλάβει πως ο ερχομός του παιδιού αυτού δεν θα αλλάξει την αγάπη σας για αυτό.
Στην αρχή της εγκυμοσύνης σας, αρχίστε να προετοιμάζετε το μικρό σας δείχνοντάς του και μιλώντας για οικογένειες. Δείχνετε του τα μωράκια στον δρόμο, μιλήστε του για τα αδερφάκια των φίλων του...
Έτσι το παιδί, θα αρχίσει να συνειδητοποιεί και ν΄αποδέχεται το γεγονός ότι οι περισσότερες οικογένειες έχουν περισσότερα από ένα παιδιά, και θα θεωρήσει το γεγονός αυτό κάτι το φυσιολογικό. Η πιο κατάλληλη περίοδος για όλα αυτά, είναι γύρω στον 7ο μήνα της εγκυμοσύνης σας, πριν η εγκυμοσύνη σας είναι εμφανής και η κοιλιά σας μεγαλώσει πολύ, ώστε το παιδί να συνδυάσει το γεγονός αυτό, με όσα του λέτε.
Κάντε τα πάντα για να είναι το μωρό σας ενθουσιασμένο με την προσμονή του αδερφού του , φροντίστε ώστε να απασχολήστε το ίδιο μαζί του , να το πηγαίνετε βόλτες, να παίζετε μαζί του, και γενικά να περνάει όσο γίνεται καλύτερα , για να μην νιώσει ούτε στο ελάχιστο ότι τώρα που θα έρθει το αδερφάκι του δεν θα έχει καμία θέση στην αγκαλιά και την καρδιά σας!
Όταν έρθει η ώρα που θα γεννήσετε, και αναγκαστικά θα αποχωριστείτε για λίγες ημέρες, αποχαιρετήστε το παιδάκι σας και υποσχεθείτε ότι θα το ξαναδείτε πάλι σε λίγες ημέρες. Μην φύγετε κρυφά , γιατί θα νομίζει ότι το εγκαταλείψατε και θα νιώσει μεγαλύτερη ανασφάλεια. Είναι καλύτερο να μην σας επισκεφθεί στο μαιευτήριο, γιατί αν σας δει ταλαιπωρημένη από την δοκιμασία της γέννας, θα θεωρήσει το μικρό υπαίτιο της κατάστασης αυτής.
Όταν επιστρέψετε στο σπίτι, μην αμελήσετε καθόλου το παιδί και μην στραφείτε αποκλειστικά και μόνο στο νεογέννητο. Σε κάθε ευκαιρία που θα βρίσκεται, να του λέτε πόσο αδύναμο και μικρούλι είναι, έτσι ώστε να αισθάνεται ότι εκείνο ξέρει να κάνει περισσότερα πράγματα και να νιώθει αυτοπεποίθηση.
Εξηγείστε του ότι και εκείνο ήτανε έτσι, όταν ήτανε μωράκι , δείξτε του φωτογραφίες από την βρεφική του ηλικία, και διηγηθείτε του ιστορίες από εκείνη την περίοδο. Προσπαθήστε όσο γίνεται, να καταλάβει πως το μικρό αυτό πλασματάκι που ήρθε στο σπίτι και στην ζωή σας, πρέπει να έχει φροντίδα και αγάπη από μέρους του. Προσοχή όμως: ποτέ μην το αφήνετε μόνο μαζί του.
Recommended Comments
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο