Όπως θα σας ενημερώσει ο γιατρός σας ξεκινώντας από τις κρεμούλες αρχίζει να βάζει στη ζωή του τη στερέα τροφή και σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να τρώει και να πίνει μόνο του. Με λίγα λόγια αρχίζει ο απογαλακτισμός.
Μερικά μωράκια βέβαια εξακολουθούν να θέλουν να πίνουν μόνο γάλα και αργούν λίγο περισσότερο να περάσουν στο στάδιο αυτό. Στην περίπτωση αυτή δεν θα πρέπει να πανικοβληθείτε κ να αλλάξετε με πίεση τις διατροφικές συνήθιες του μωρού σας. Παρακάτω ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του mamakid αναλύει και περιγράφει τα στάδια γνωριμίας του μωρού με το φαγητό.
Περίπου στους 12 μήνες, το μωράκι μπορεί να πίνει από ένα ποτηράκι και να τρώει μόνο του με τα χέρια του ή και με κουταλάκι. Περίπου στους 15 μήνες που θα έχει καλύτερο έλεγχο των χεριών και συντονισμό χεριού-ματιού, θα μπορεί εύκολα να οδηγήσει το φαγητό στο στόμα του. Θα μπορεί να γεμίζει το κουταλάκι του και να το οδηγεί στο στόμα, αν και ακόμη θα λερώνεται λιγάκι.
Μέχρι τους 18 μήνες, το μικρό παιδάκι σας θα μπορεί να χρησιμοποιεί μόνο του και το πιρουνάκι του, εκτός από το κουταλάκι και το ποτήρι του, ενώ ίσως κάποιες φορές εξακολουθεί να προτιμά να φάει με τα χέρια.
Περίπου μέχρι να γίνει 2 ετών, το πιτσιρίκι θα έχει κατακτήσει τις βασικές δεξιότητες που του χρησιμεύουν την ώρα του φαγητού, ενώ θα προτιμά πιο διασκεδαστικούς τρόπους για παιχνίδι, από το να παίζει με το φαγητό του. Τα περισσότερα παιδάκια, μάλιστα, αρχίζουν να μη νιώθουν όμορφα όταν λερωθούν με το φαγητό τους στο πρόσωπο ή τα χέρια τους. Ακόμη και μια μικρή μερίδα παιδιών που συνεχίζουν να τρώνε με πιο «χαοτικό» τρόπο μέχρι και τα 3 τους χρόνια, μετά από τα τρίτα τους γενέθλια θα έχουν πολύ καλύτερη συμπεριφορά στο τραπέζι.
Συνήθως το μωράκι αντιλαμβάνεται την ώρα του φαγητού σαν παιχνίδι και πειραματίζεται πετώντας ή φτύνοντας το φαγητό και χτυπώντας τα ποτηράκια, τα κουτάλια και πιατάκια. Θα πρέπει όμως να βρούμε διάφορους τρόπους για να καταλάβει το μωράκι μας οτι αυτό είναι μια κακιά συνήθεια και οτι το φαγητό δεν είναι μέσο διασκέδασης.
Τα μωράκια σας πότε άρχισαν να τρώνε μόνα τους; Πώς αντιμετωπίζουν το φαγητό και πώς άρχισαν να έχουν καλύτερη συμπεριφορά στο τραπέζι;
Recommended Comments
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο