Όλοι θέλουμε να εξασφαλίζουμε στα παιδιά μας το καλύτερο δυνατό όσον αφορά στη διατροφή και την υγεία τους και όχι άδικα, καθώς γνωρίζουμε ότι η παιδική ηλικία αποτελεί μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο στη ζωή του ανθρώπου.
Αποτελεί το στάδιο όπου διαμορφώνονται τα βιολογικά, σωματικά χαρακτηριστικά αλλά και οι γνωστικές δεξιότητες.
Η διατροφή αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες, που επηρεάζει άμεσα την ομαλή ανάπτυξη αυτών, καθορίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο και την εν γένει καλή υγεία στη μετέπειτα ζωή του παιδιού.
Ωστόσο, στην πράξη κάπου τα χαλάμε. Δεδομένα επιστημονικών μελετών στη χώρα μας δείχνουν ότι το επίπεδο της διατροφής των παιδιών σήμερα δεν είναι αυτό που θα έπρεπε να είναι, με άμεσες συνέπειες στην υγεία των παιδιών και των εφήβων.
Τι φταίει
Λάθη όπως έλλειψη πρωινού, άσχημα γεύματα στο σχολείο, φαγητό εκτός σπιτιού, είναι κάποιες από τις αιτίες για τη σημερινή διατροφική κατάσταση των παιδιών. Ωστόσο ένα σημαντικό πρόβλημα εντοπίζεται και στα σνακ, επιδόρπια των παιδιών και μέσα στο σπίτι, τα οποία ενοχοποιούνται για πολλές περιττές θερμίδες αλλά και λιπαρά. Κατά συνέπεια, είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε πρώτα από όλα να κάνουμε πιο υγιεινά τα σνακ του παιδιού στο σπίτι.
Κάντε λοιπόν πιο υγιεινά τα επιδόρπιά του χρησιμοποιώντας επιλογές με λιγότερες θερμίδες και λιπαρά (ιδιαιτέρως «κακά» κορεσμένα) και περισσότερα καλά θρεπτικά συστατικά.
Αποφύγετε
Κρουασάν, σφολιάτες, γλυκά που έχουν σοκολάτα ή κρέμα γάλακτος, πατατάκια, γαριδάκια, μπισκότα με σοκολάτα ή βουτύρου
Προτιμήστε
Ημιάπαχα γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι μέχρι 2% λιπαρά)
Προϊόντα επάλειψης (ή συνοδευτικά στο γιαούρτι) όπως το μέλι, η μαρμελάδα, κάποιο γλυκό του κουταλιού, ταχίνι σκέτο ή με μέλι, προϊόντα επάλειψης με πρώτη ύλη το γάλα (ακόμη και αν περιέχουν σοκολάτα) – προσέχετε μόνο τα λιπαρά και τη ζάχαρη που περιέχουν -
Φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα και χυμούς αυτών
Ανάλατους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια)
Κράκερ ή μπισκότα δημητριακών ολικής αλέσεως
Μπάρες ή σνακ δημητριακών
Σπιτικά ποπ κορν φτιαγμένα με ελαιόλαδο, χωρίς πολύ αλάτι
Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι τα μικρογεύματα στο σπίτι είναι σημαντικά για την επαρκή θρέψη του παιδιού. Συμβάλλουν στην παροχή ενέργειας μεταξύ των κυρίως γευμάτων αλλά και στην κάλυψη των αναγκών ενός παιδικού οργανισμού σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Ωστόσο θα πρέπει να συνδυάζονται και με υγιεινές επιλογές όπως αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω. Όμως προσοχή! Μην απαγορεύετε γεύματα στο παιδί γιατί είναι τα πρώτα τα οποία θα αναζητήσει. Έτσι, δώστε του μια φορά την εβδομάδα την αγαπημένη του σοκολάτα ή κάποιο γλυκό αλλά σε μικρότερη ποσότητα και παίξτε με τις γεύσεις.
Για παράδειγμα, αντί για σκέτα φρούτα φτιάξτε στο παιδί ένα μιλκ σέικ με φρούτα της αρεσκείας του και φρέσκο γάλα και χτυπήστε τα στο μπλέντερ με παγάκια.
Αντί για σκέτο γιαούρτι δώστε του ένα γιαούρτι με αρκετά δημητριακά, 1 φρούτο κομμένο και 2-3 κουταλάκια του γλυκού μέλι.
Για γλυκό δώστε του μια φέτα ψωμί ή ένα με δύο μπισκότα ολικής με ταχίνι και μέλι ή με σπιτική μαρμελάδα ή με κάποιο προϊόν επάλειψης με φρέσκο γάλα και σοκολάτα.
Αυτό που σε τελική ανάλυση ζητείται είναι να κάνουμε τη διατροφική καθημερινότητα των παιδιών μας πιο υγιεινή και όχι στερητική. Να εντάξουμε στη διατροφή τους σωστές διατροφικές επιλογές χωρίς ωστόσο να στερούνται γεύσης και ευχαρίστησης, κρατώντας πάντα ένα μέτρο και μια ισορροπία.
Πηγή: neadiatrofis.gr
Recommended Comments
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο