Μετάβαση σε περιεχόμενο
vicky86
vicky86

Είναι τα εναλλακτικά γαλακτοκομικά προϊόντα καλύτερα από ότι το αγελαδινό γάλα για τα μωρά και τα νήπια;


    <p><span style="font-size:14px;">Το αγελαδινό γάλα είναι γνωστό ως ένα από τα υγιέστερα τρόφιμα που μπορείτε να δώσετε το μωρό ή το μικρό παιδί που βρίσκεται στην ανάπτυξη.</span></p>

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, ορισμένοι γονείς δείχνουν να έχουν προτίμηση σε μη-γαλακτοκομικές εναλλακτικές λύσεις, όπως το γάλα αμυγδάλου και γάλα καρύδας αντί για το αγελαδινό. Ενώ ορισμένοι ειδικοί συμφωνούν πως αυτό είναι μια σοφή επιλογή, άλλοι υποστηρίζουν ότι αυτές οι εναλλακτικές λύσεις κοστίζουν σε βασικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα παιδιά για να αναπτυχθούν σωστά.

Τα οφέλη του αγελαδινού γάλακτος

Έχει τη σωστή ποσότητα του λίπους, των υδατανθράκων και 9 απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στα οποία πολλά παιδιά έχουν έλλειψη Το αγελαδινό γάλα έχει πολλές πρωτεΐνες -περίπου 8 έως 10 γραμμάρια ανά φλιτζάνι- και είναι μια καλή πηγή ασβεστίου, καλίου και βιταμίνης D.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά πλήρες γάλα μετά την ηλικία των 1, και από εκεί και πέρα πάμε στο 1 τοις εκατό ή αποβουτυρωμένο γάλα στα 2 έτη. Παρά το γεγονός ότι τα παιδιά χρειάζονται λίπος για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, οι ειδικοί συμφωνούν, πως τα περισσότερα παιδιά είναι πιθανό να καταναλώνουν αρκετό λίπος ούτως ή άλλως.

Από την άλλη πλευρά… Δεν είναι λίγες οι μελέτες που αποδεικνύουν πως στις χώρες όπου οι άνθρωποι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες γάλακτος, σημειώνονται περισσότερα κατάγματα! Κι όμως, παρά το γεγονός πως πάντα γνωρίζαμε ότι το γάλα έκανε καλό στα κόκαλα έρευνες των τελευταίων ετών ανατρέπουν τα δεδομένα στρέφοντας την προσοχή μας στους… εναλλακτικούς τύπους γάλακτος.

Τι είναι τα υποκατάστατα γάλακτος;

Υπάρχουν στο εμπόριο πολλά υποκατάστατα του γάλακτος και αυτά είναι τα φυτικά «γάλατα» – ροφήματα: Γάλα σόγιας: Είναι διατροφικά κοντά στο αγελαδινό γάλα. Περιέχει περίπου την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης (3,5%), όπως το αγελαδινό γάλα, 2% λιπαρά, υδατάνθρακες, νάτριο, σίδηρο, ριβοφλαβίνη, ασβέστιο, φυτικές ίνες.

Καθώς δεν περιέχει γαλακτόζη, μπορεί να αντικαταστήσει με ασφάλεια το μητρικό γάλα σε βρέφη με δυσανεξία στη λακτόζη. Η παρουσία φυτο-οιστρογόνων είναι αυτή που κάνει ορισμένους γιατρούς να το συνιστούν στις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση. Βοηθά στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και στην προώθηση της υγείας των ματιών. Εκτός από φυσικό γάλα σόγιας, υπάρχει και με γεύσεις όπως βανίλια, κακάο, φράουλα, όπως επίσης και εμπλουτισμένο με επιπλέον ασβέστιο, Ω3 και ισοφλαβόνες.

Γάλα αμυγδάλου: Περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπος 2,2%. Δεν περιέχει λακτόζη, χοληστερόλη, γλουτένη, και ζάχαρη. Είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία, πρωτεΐνες και ακόρεστα λιπαρά οξέα. Το γάλα αμυγδάλου δεν περιέχει πρόσθετο αλάτι ή ζάχαρη και είναι το ιδανικό υποκατάστατο του αγελαδινού γάλακτος. Έχει ωραία γεύση και υπάρχει είτε φυσικό είτε με σιρόπι αγαύης.

Γάλα βρώμης: Περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και 1,3% λιπαρά, ενώ αντίθετα, δεν περιέχει λακτόζη και χοληστερόλη. Διατίθεται σε διάφορες γεύσεις φυσικό, βανίλια ή σοκολάτα.

Γάλα ρυζιού: Το γάλα ρυζιού δεν περιέχει χοληστερόλη και λακτόζη, ενώ ενδείκνυται για άτομα που παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη, είναι αλλεργικοί στη σόγια ή με προβλήματα του πεπτικού συστήματος. Περιέχει ελάχιστες πρωτεΐνες, αλλά συνιστάται σε όσους αθλούνται, διότι είναι πλούσιο σε σάκχαρα, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Είναι ιδιαίτερα εύπεπτο και ελαφρύ.

Φυτικά «γάλατα» σε σκόνη: Διατίθεται σε διάφορες γεύσεις όπως σόγιας, αμυγδάλου, φουντουκιού, σουσαμιού, κάστανου, καρυδόψιχας, καρύδας και κινόα.

Μια πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό Journal Medical Association διαπίστωσε ότι τα παιδιά που έπιναν μη-γαλακτοκομικά υποκατάστατα ήταν πιο πιθανό να έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σε σχέση με όσα έπιναν αγελαδινό γάλα. Για μερικά παιδιά που έχουν ευαισθησίες στο γάλα βέβαια, όπως δυσανεξία ή αλλεργίες, το γάλα σόγιας είναι η επόμενη καλύτερη εναλλακτική λύση, επειδή είναι το πιο κοντινό σε αγελαδινό γάλα.

Ωστόσο, μερικές μελέτες δείχνουν τις ισοφλαβόνες στη σόγια που μιμούνται τα οιστρογόνα θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανάπτυξη των παιδιών και να συνδεθούν με την πρόωρη εφηβεία.

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας.

life2day.gr




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...