Το παιδί που τρώει μικρές ποσότητες φαγητού με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά πολλές φορές την ημέρα καλύπτει τις διατροφικές του ανάγκες.
Ορισμένα βρέφη είναι δύσκολα με το φαγητό τους. Είναι κλασική η εικόνα της μητέρας ή της γιαγιάς που πιέζουν το παιδί ή το κυνηγούν με το κουτάλι, τακτική που εκείνο συνηθίζει πολύ γρήγορα.
Πιο αποτελεσματική μέθοδος είναι μια προσεγμένη παρουσίαση του γεύματος και διάφοροι άλλοι τρόποι που κάνουν την ώρα του φαγητού πιο ευχάριστη. Ένα πολύχρωμο σουπλά, ένα προκλητικά γαρνιρισμένο πιάτο με χρώματα και φαντασία ερεθίζουν τις αισθήσεις του παιδιού και μειώνουν τις αντιστάσεις του.
Αν διαπιστώσετε ότι βαριέται τις γεύσεις από τις σούπες του, χρησιμοποιήστε μαιντανό, σέλινο, βασιλικό ή άλλα αρωματικά για ποικιλία, καθώς και διαφορετικούς συνδυασμούς λαχανικών.
Πολλές φορές η άρνηση του παιδιού οφείλετε στην πυκνότητα του φαγητού του. Μερικά μωράκια προτιμούν πιο ρευστή τη σούπα τους. Δοκιμάστε διάφορες πυκνότητες για να ανακαλύψετε ποια του αρέσει. Επίσης δοκιμάστε διαφορετικές θερμοκρασίες (πιο κρύο ή πιο χλιαρό).
Εάν το παιδί σας αρνείται να φάει και δεν δείχνει να πεινάει την ώρα του φαγητού, δοκιμάστε να του σερβίρετε πιο συχνά, μικρότερα γεύματα. Μην κουράσετε τον εαυτό σας με παρακάλια. Είναι πιθανό η όρεξη του παιδιού να μην συμβαδίζει με τις ώρες φαγητού της οικογένειας.
Όταν το παιδί σας πεινάσει, ζεστάνετε το φαγητό και σερβίρετέ το. Είναι λάθος να το "δωροδοκείτε" με λιχουδιές, όπως μπισκότα και σάντουιτς για να συνεχίσει να τρώει.
Πολύ σημαντικό είναι επίσης να θυμάστε ότι δεν μπορείτε να αποφασίσετε εσείς εάν το παιδί έχει χορτάσει ή όχι. Πολύ συχνά χρειάζονται λιγότερο φαγητό απ’ ό,τι νομίζουμε.
Recommended Comments
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο