Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Τι πρέπει να κάνουμε αν χαθεί ένα παιδί; Συμβουλές για γονείς και για το Facebook


    <p>H φυγή της 13χρονης Χριστίνας από τα Σπάτα μετά την γνωριμία της με 23χρονο μέσω Facebook αλλά και η σύλληψη του 40χρονου από τα Πετράλωνα ο οποίος ασελγούσε σε ανήλικα κορίτσια υποδυόμενος τον αστυνομικό, εκτός του ότι επανέφερε τη συζήτηση για τους κινδύνους του διαδικτύου, αναστάτωσε γονείς, γιαγιάδες και παππούδες, αυξάνοντας το φόβο μιας ενδεχόμενης απαγωγής.</p>

Η ψυχραιμία είναι απαραίτητη σύμφωνα με τους ειδικούς, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα της σύγχρονης εποχής . Όσον αφορά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αντί να κυνηγάμε όμως φαντάσματα, θα ήταν προτιμότερο να μπούμε στο Facebook και να μην μένουμε στην άγνοια…

Το Facebook προτείνει τα ακόλουθα στους γονείς:

-Η εξοικείωση με την τεχνολογία ίσως σας δυσκολέψει. Μην φοβάστε να ζητήσετε από τα παιδιά σας να σας εξηγήσουν ό,τι δεν καταλαβαίνετε. (Να θυμάστε ότι όταν κανονίζουν μια συνάντηση μέσω Facebook συνήθως περιορίζονται να ενημερώσουν κάποιον συνομήλικό τους ή κανέναν).

-Αν δεν είστε ήδη στο Facebook, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να γίνετε μέλος. Έτσι θα καταλάβετε περί τίνος πρόκειται!

-Δημιουργήστε μια ομάδα Facebook για την οικογένειά σας. Έτσι θα έχετε έναν ιδιωτικό χώρο όπου θα μοιράζεστε φωτογραφίες και θα μένετε σε επαφή.(Προσοχή:μην ανεβάζετε φωτογραφίες με πολύ προσωπικές σας στιγμές)

-Μάθετε στα έφηβα παιδιά σας τα βασικά σχετικά με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο, ώστε να μπορούν να διατηρήσουν το Χρονολόγιό τους στο Facebook και τους άλλους διαδικτυακούς λογαριασμούς τους απόρρητους και ασφαλείς.

-Μιλήστε για την ασφάλεια σε θέματα τεχνολογίας ακριβώς όπως μιλάτε για την ασφάλεια στην οδήγηση και στα σπορ.

Τίποτα δεν θα σας βοηθήσει, εάν δεν μιλάτε με το παιδί.

«Συζητήστε με τον έφηβο»

-Αν έχεις κάποιο πρόβλημα στο σχολείο ή στο Διαδίκτυο, θα έρθεις να μου το πεις;

-Βοήθησέ με να καταλάβω γιατί θεωρείς σημαντικό για σένα το Facebook.

-Μπορείς να με βοηθήσεις να δημιουργήσω Χρονολόγιο στο Facebook;

-Ποιοι είναι οι φίλοι σου στο Facebook;

-Θέλω να γίνω φίλος σου στο Facebook. Σε πειράζει; Αν ναι, γιατί;

-Επισκεφτείτε την σελίδα του Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου

-Επισκεφτείτε το cyberkid.gov.gr (Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και Ελληνική Αστυνομία)

-Επισκεφτείτα το χαμόγελο του παιδιού

Η επικοινωνία με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας γίνεται μέσω email στο ccu (at-αντικαθίσταται από το λεγόμενο «παπάκι») ath.forthnet.gr.

Έφηβες οι περισσότερες που εξαφανίζονται

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας και του Χαμόγελου του Παιδιού, η πλειονότητα των εξαφανισμένων παιδιών σε ποσοστό 53% είναι έφηβοι ηλικίας 13-18 ετών και ιδιαίτερα κοριτσιών, μιας και από τα 43 περιστατικά (σημαντικά μικρός αριθμός σε σχέση με όσα ακούγονται συχνά) τέτοιου είδους εξαφανίσεων που δηλώθηκαν στην Αστυνομία το 2012, τα 26 αφορούσαν γυναίκες.

Για να μη μεγαλώσουν τα παιδιά τρομοκρατημένα και κλειδωμένα στο σπίτι με τον φόβο της ενδεχόμενης απαγωγής, οι ειδικοί συστήνουν στους γονείς να ενημερώσουν σχετικά τα παιδιά τους για τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν προειδοποιώντας τα να μη μιλάνε ή να μην ακολουθούν αγνώστους και σε περίπτωση που τους συμβεί κάτι να απευθυνθούν στην Αστυνομία ή να καλέσουν στην γραμμή 116000 του Χαμόγελου.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...