Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Ανακυκλώσιμη πάνα - Η αλλαγή του μωρού γίνεται «καθαρή» υπόθεση για το περιβάλλον


    <p>Πρέπει να αλλάξετε πάνα στο μωρό σας; Μια... βρώμικη δουλειά, που πλέον γίνεται καθαρή υπόθεση!</p>

Τουλάχιστον για το περιβάλλον.

Και αυτό γιατί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Brown έφτιαξαν βιοδιασπώμενες πάνες.

Η επιστημονική ομάδα ανακάλυψε έναν βιώσιμο και οικονομικό τρόπο για να δημιουργήσει ακρυλικό -μια ουσία που βρίσκεται στις πάνες- χρησιμοποιώντας διοξείδιο του άνθρακα.

Το υλικό αυτό χρησιμοποιείται προκειμένου οι πάνες να είναι απορροφητικές αλλά και στο χαρακτηριστικό πολυεστερικό ύφασμα στο εξωτερικό της. Το πολυμερές αυτό (ακρυλικό) είναι μια από τις χημικές ουσίες που βρίσκονται στις πάνες, μαζί με το πολυαιθυλένιο στο εξωτερικό στρώμα, που τις κάνει “αθάνατες”, δηλαδή ανθεκτικές στη βιοδιάσπασή τους στις χωματερές.

Δισεκατομμύρια τόνοι πολυμερούς παράγονται κάθε χρόνο από υποπροϊόντα του πετρελαίου για να παραχθούν πάνες.

Κάθε χρόνο παράγονται δισεκατομμύρια τόνοι πολυμερών για πάνες, από τη θέρμανση του προπυλενίου που βρίσκεται στο αργό πετρέλαιο.

Πάνες από χαρτόνι

Η Ευρώπη παράγει περίπου 60 εκατ. τόνους ανακυκλώσιμου χαρτιού ετησίως, το 40% εκ των οποίων είναι χαρτόνι.

Το κέντρο VTT Technical Research Centre με έδρα στη Φινλανδία βρήκε πώς το ανακυκλωμένο χαρτόνι θα μπορούσε να συμβάλλει στην κατασκευή βιοδιασπώμενων μη υφασμένων προϊόντων οικιακής υγιεινής όπως πάνες, πετσέτες και υφάσματα καθαρισμού σε αντίθεση με τα πολυμερή που μένουν για πάντα στις χωματερές.

Η μέθοδος που ανέπτυξε το VTT συμβάλλει στη μείωση του κόστους των ανωτέρω προϊόντων. Κι αυτό διότι τα προϊόντα από ανακυκλωμένο χαρτόνι είναι 20% φθηνότερα από τα μη υφασμένα προϊόντα που προέρχονται από βιομάζα ξύλου.

Οι πάνες αντιπροσωπεύουν μια αγορά 2 δισ. δολαρίων ετησίως, ενώ οι προσπάθειες παραγωγής οικολογικών προϊόντων έχουν ξεκινήσει από τη δεκαετία του 1980.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...