Μετάβαση σε περιεχόμενο
vicky86
vicky86

Αγορές σχολικών ειδών: Τι να προσέχετε για την ασφάλεια των παιδιών


    <p>Η φανταχτερή αγορά των τετραδίων, των μολυβιών, και των άλλων σχολικών αξεσουάρ σίγουρα είναι ελκυστική για μεγάλους και παιδιά.</p>

Την τεχνική μάλιστα του εντυπωσιασμού την αξιοποιούν και οι εταιρίες παραγωγής σχολικών ειδών για να προσελκύσουν τα παιδιά-καταναλωτές. Αποτέλεσμα: Υπερκατανάλωση και υψηλότερος λογαριασμός. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι αρκετά από τα είδη που προωθούνται στην αγορά είναι εντελώς περιττά.

Βέβαια, τα σχολικά είδη έχουν ένα σημαντικό κόστος και πολλές φορές επιβαρύνουν αρκετά τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Είναι κοινή η διαπίστωση ότι οι διαφορές τιμών, ανάμεσα στα απλά σχολικά και στα σχολικά που είναι “της μόδας” είναι, πολλές φορές μεγάλες καθώς οι τιμές προϊόντων “διακοσμημένων” με σούπερ – ήρωες και σχέδια είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Τα σχολικά είδη, ενώ είναι αντικείμενα που χρησιμοποιούνται από παιδιά για συγκεκριμένο σκοπό, εν τούτοις πολλά από αυτά μοιάζουν με παιχνίδι με την διαφορά ότι δεν έχουν συμπεριληφθεί στη νομοθεσία για τα παιχνίδια. Αυτό σημαίνει ότι για τα συγκεκριμένα προϊόντα οι προδιαγραφές ασφάλειάς τους καθορίζονται από τη νομοθεσία για τη γενική ασφάλεια προϊόντων.

Ειδικά όμως τα σχολικά που έχουν ως χρήστες παιδιά χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή αλλά και επιμέλεια κατά την διαδικασία επιλογής.

Είναι πολύ σημαντικό να μην αγοράζουμε σχολικά που μοιάζουν παιχνίδια. Έτσι, στυλό, που ανάβουν, μολύβια, με μικρά διακοσμητικά αυτοκόλλητα, γόμες που μυρίζουν σα φρούτα, σχολικά που μπορούν να κρεμαστούν στον λαιμό του παιδιού με κορδόνια μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνα είδη για την υγεία ακόμα και τη ζωή των παιδιών.

Τα στυλό που ανάβουν περιέχουν λαμπτήρα και μπαταρία που μπορεί να τα καταπιεί το παιδί. Τα στυλό που μέσα τους «κολυμπούν» διάφορα καρτούν, ψαράκια, κ.λπ. περιέχουν υγρά που δε γνωρίζουμε τι είναι.

Τα μακριά κορδόνια, με τα οποία κρεμάμε τα σχολικά από τον λαιμό του παιδιού μας, μπορεί να προκαλέσουν ασφυκτικά …προβλήματα.

Συχνά αποσύρονται από την κυκλοφορία σχολικά είδη που δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας. Τα προϊόντα που αποσύρονται καταγράφονται στο σύστημα RAPEX που είναι προσβάσιμο από τους καταναλωτές και επομένως είναι σημαντικό να επισκεπτόμαστε συχνά το σύστημα αυτό, για να ενημερωνόμαστε για τα προϊόντα που αποσύρονται ώστε να προστατεύουμε τα παιδιά μας.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...