Ωστόσο, μόλις τέσσερα στα δέκα βρέφη τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα το πρώτο εξάμηνο της ζωής τους, απόρροια του σύγχρονου τρόπου ζωής αλλά και της γενικότερης άγνοιας για τις ευεργετικές επιδράσεις του θηλασμού τόσο στο βρέφος όσο και στη μητέρα.
H UNICEF, απευθύνει έκκληση για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τον θηλασμό, τονίζοντας ότι περισσότερες από 1.000.000 παιδικές ζωές που χάνονται κάθε χρόνο εξαιτίας παθήσεων του πεπτικού συστήματος, αναπνευστικών λοιμώξεων κ.ά., θα σώζονταν εάν κάθε βρέφος τρεφόταν αποκλειστικά με μητρικό θηλασμό τους έξι πρώτους μήνες της ζωής του.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Oργάνωση Yγείας, το μητρικό γάλα περιέχει στη σωστή αναλογία τα θρεπτικά συστατικά, αντισώματα, ανοσοποιητικούς παράγοντες και αντιοξειδωτικά που χρειάζεται ένα βρέφος για να αναπτυχθεί σωστά κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του.
O αποκλειστικός θηλασμός ενός βρέφους τους πρώτους μήνες της ζωής του, προστατεύει από μελλοντική παχυσαρκία, αλλεργίες, καρδιακές παθήσεις και λοιμώξεις, ενώ το βρέφος αυτό αναπτύσσει υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης. Aντίθετα, η τεχνητή διατροφή κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ζωής ενός βρέφους συνδέεται με περισσότερες διάρροιες, αναπνευστικές λοιμώξεις, κρούσματα μηνιγγίτιδας, ωτίτιδες, αλλεργίες καθώς και με περισσότερες περιπτώσεις χρόνιας δυσπεψίας και σακχαρώδη διαβήτη.
Mάλιστα, ένα βρέφος που δεν τρέφεται αποκλειστικά με μητρικό γάλα κατά τους δύο πρώτους μήνες της ζωής, διατρέχει 25 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνει από διάρροια και έχει τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνει από πνευμονία, σε σύγκριση με ένα θηλάζον βρέφος. O μητρικός θηλασμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός και για τη μητέρα, καθώς μπορεί να προλάβει μία νέα εγκυμοσύνη καθυστερώντας την έναρξη της εμμήνου ρήσεως, βοηθάει στην απώλεια των επιπλέον κιλών της εγκυμοσύνης και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών.
Παρ’ όλα αυτά, μόνο το 39% των βρεφών παγκοσμίως τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα κατά τους πρώτους έξι μήνες. Kι αυτό εξαιτίας πολλών παραγόντων όπως, η άγνοια για την σημασία του μητρικού θηλασμού, η εσφαλμένη υπόθεση ότι οι μητέρες δεν έχουν αρκετό γάλα, ο σύγχρονος τρόπος ζωής που θέλει τις μητέρες να επιστρέφουν στην εργασία τους σχεδόν αμέσως μετά την εγκυμοσύνη, αλλά και οι εμπορικές διαφημίσεις που προωθούν το «ξένο» γάλα.
Recommended Comments
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο