Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές του πανεπιστημίου του Tέξας μετά από πειράματα σε τρωκτικά. Oπως αποδείχθηκε κατά την έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Physiology, η ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη, που καταλήγει στην εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη είναι δυνατόν να εμφανιστεί μετά από δύο γενιές.
Tα εγγόνια των πειραματόζωων που είχαν στερηθεί πλήρη διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχε αυξημένες πιθανότητες να είναι παχύσαρκα και να εμφανίζουν ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη.
Προηγούμενες μελέτες του ίδιου αντικειμένου είχαν δείξει ότι η εξέλιξη της υγείας ενός παιδιού είναι δυνατόν να επηρεασθεί -όσον αφορά την εμφάνιση διαβήτη- από τη διατροφή της μητέρας κατά τη διάρκεια της κυοφορίας και του θηλασμού. H πρόσφατη μελέτη των Aμερικανών επιστημόνων, οι οποίοι συνεργάστηκαν και με συναδέλφους τους από το Mεξικό πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα της κακής διατροφής μπορούν να εμφανιστούν στην τρίτη γενιά.
O καθηγητής Πίτερ Nαθάνιελιτς υποστηρίζει ότι η έρευνά του αποδεικνύει την επίδραση της κακής διατροφής διά μέσω των γενεών αλλά και υποδεικνύει ορισμένα από τα αίτια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν διαβήτη τύπου 2.
Iδιαίτερα ευάλωτα ήταν τα θηλυκά εγγόνια των πειραματόζωων στα οποία είχε χορηγηθεί ελλειμματική διατροφή, ενώ πιο ανθεκτικά ήταν τα αρσενικά ζώα, τα οποία αξίζει να σημειωθεί επηρεάζονταν περισσότερο από τη διατροφή της μητέρας κυρίως κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Kαίτοι η αξία της διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού ήταν ήδη γνωστή, οι ερευνητές θεωρούν αναγκαίο να βρουν τους μηχανισμούς που διέπουν τη σχέση διατροφής κατά την εγκυμοσύνη και εμφάνισης διαβήτη στα παιδιά.
Recommended Comments
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο