Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Ύποπτα τα βακτήρια για το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου


    <p><span style="font-family:Verdana;"><span style="color:#333333;">Η βακτηριδιακή λοίμωξη θεωρείται εδώ και πολύ καιρό από τους επιστήμονες ύποπτη για το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου και τώρα μία νέα έρευνα από το Ηνωμένο Βασίλειο, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό </span></span><em><strong><span style="font-family:Verdana;"><span style="color:#333333;">The Lancet</span></span></strong></em><span style="font-family:Verdana;"><span style="color:#333333;">, έρχεται να ενισχύσει ακόμα περισσότερο αυτή την υποψία.</span></span></p>

Παρόλο που το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου θεωρείται η τρίτη κύρια αιτία για τον θάνατο βρεφών κάτω του ενός έτους, η αιτία ή οι αιτίες που το προκαλούν παραμένουν μυστήριο.

Οι γιατροί έχουν προχωρήσει σε μία σειρά οδηγιών προς τους γονείς ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος αιφνίδιου θανάτου. Τέτοιες είναι η ύπτια θέση ύπνου των βρεφών και η προτροπή προς τις μητέρες να κόψουν το κάπνισμα. Οι τακτικές αυτές οδήγησαν σε μείωση των περιστατικών αιφνίδιων βρεφικών θανάτων κατά 50% στις Η.Π.Α. στα μέσα και προς το τέλος της δεκαετίας του 'Α90.

Στην πραγματικότητα όμως κανείς δεν μπορεί να κατανοήσει για ποιο λόγο οι τακτικές αυτές μειώνουν τον κίνδυνο, σύμφωνα με τον ερευνητή Δρ. James A. Morris, από το Royal Infirmary Lancaster, ο οποίος εξειδικεύεται στο Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου.

«Εμείς είμαστε αυτοί που προτείναμε στους γονείς να ακολουθούν τις συγκεκριμένες τακτικές αλλά στην πραγματικότητα δεν ξέρουμε το γιατί,» δήλωσε ο Δρ. Morris.

Βακτηριδιακή λοίμωξη και Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου

Η νέα έρευνα επικεντρώθηκε στην παλιά άποψη ότι η βακτηριδιακή λοίμωξη είναι υπεύθυνη για ορισμένες περιπτώσεις αιφνίδιων και ανεξήγητων βρεφικών θανάτων.

Ο παιδιατρικός παθολόγος Δρ. Neil J. Sebire και οι συνεργάτες του, από το Νοσοκομείο Παίδων Great Ormond Street του Λονδίνου, επανεξέτασαν τα αποτελέσματα της αυτοψίας 500 περίπου βρεφών που πέθαναν αιφνιδίως και χωρίς να έχουν διαγνωστεί με κάποιου είδους ασθένεια.

Οι ερευνητές ομαδοποίησαν τις περιπτώσεις με κριτήριο το εάν οι αυτοψίες απέδιδαν το θάνατο σε πιθανή βακτηριδιακή λοίμωξη, σε κάποια άλλη αιτία εκτός της βακτηριδιακής λοίμωξης ή σε μη προφανή αιτία. Επιπλέον, ομαδοποίησαν και τα βακτηριδιακά δείγματα που πάρθηκαν κατά την αυτοψία με κριτήριο το εάν τα βακτήρια σχετίζονταν με προφανείς αιτίες θανάτου από λοίμωξη ή εάν τα βακτήρια μπορούσαν να προκαλέσουν γρήγορο θάνατο χωρίς να υπάρχει εμφανής λοίμωξη.

Δύο από τα βακτήρια της δεύτερης ομάδας, το Staphylococcus aureus και το Escherichia coli, φάνηκε να είναι τα πιο συνήθη στα βρέφη των οποίων οι θάνατοι δεν μπορούσαν να εξηγηθούν ιατρικώς.

Στο 16% των δειγμάτων από τα βρέφη των οποίων οι θάνατοι παρέμειναν ανεξήγητοι μετά την αυτοψία βρέθηκε το πρώτο βακτήριο (Staphylococcus aureus), εν συγκρίσει με το 9% των παιδιών των οποίων οι θάνατοι αποδόθηκαν σε κάποια αιτία, η οποία όμως δεν σχετιζόταν με λοίμωξη. Στο 6% των δειγμάτων από την πρώτη ομάδα βρέθηκε το δεύτερο βακτήριο (Escherichia coli), εν συγκρίσει με το 1% των δειγμάτων από τη δεύτερη ομάδα.

Είναι ύποπτες οι τοξίνες;

Ο Δρ. Morris και η συνάδελφός του Δρ. Linda Harrison υποστηρίζουν πως τα ευρήματα αυτά ενδεχομένως να βοηθήσουν να δοθεί μία εξήγηση γιατί οι θάνατοι, που οφείλονται στο Σύνδρομο, προκαλούνται σχεδόν ακαριαία, σε χρονικό διάστημα μικρότερο της μίας ώρας και χωρίς να υπάρχει διάγνωση για κάποιου είδους ασθένειας.

«Η μόνη εξήγηση που μπορούμε να φανταστούμε για το φαινόμενο αυτό είναι ότι ενδεχομένως να απελευθερώνονται βακτηριδιακές τοξίνες στην κυκλοφορία του αίματος,» υποστηρίζει ο Δρ. Morris.

Η νέα μελέτη, σύμφωνα με τον Δρ. Morris, δεν ενοχοποιεί τις βακτηριδιακές τοξίνες για το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου αλλά τις προσθέτει σε ένα υποχρεωτικό πεδίο έρευνας.

Η μελέτη συμπεριέλαβε την έρευνα που έκανε ο ίδιος το 1999 και η οποία έδειξε ραγδαία αύξηση των βακτηρίων Staphylococcus aureus και Escherichia coli σε ρινικά δείγματα βρεφών που κοιμόντουσαν σε πρόσθια θέση, συγκριτικά με τα βρέφη που κοιμόντουσαν σε ύπτια θέση.

«Εάν οι βακτηριδιακές τοξίνες ευθύνονται για το Σύνδρομο Αιφνίδιων Βρεφικών Θανάτων, τότε εξηγείται γιατί ο ύπνος σε ύπτια θέση μειώνει τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου,» τονίζει ο Δρ. Morris.

Προσθέτει ακόμα ότι η σχετικά νέα επιστήμη της πρωτεϊνωματικής, που εξετάζει το πώς οι πρωτεΐνες επηρεάζουν μία ασθένεια, θα μπορούσε να δώσει μία λύση στο μυστήριο του Συνδρόμου Αιφνίδιων Βρεφικών Θανάτων.

«Το επόμενο βήμα δεν είναι απλά να ψάξουμε για βακτήρια σε αυτά τα μωρά αλλά να ψάξουμε για τοξίνες που παράγονται από τα βακτήρια,» δηλώνει ο Δρ. Morris και συνεχίζει λέγοντας: «εκεί ακριβώς θα μας χρησιμεύσει η νέα αυτή επιστήμη.»




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...