Μετάβαση σε περιεχόμενο
Guest
Guest

Φθείρεται το σπέρμα με το χρόνο


    <p><span style="font-family:Verdana;"><span style="color:#333333;">Έρευνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας δείχνει ότι η μεγάλη ηλικία ενός άνδρα μπορεί να προκαλέσει ανωμαλίες στην εγκυμοσύνη.</span></span></p>

ΔΡ ΕΣΚΕΝΑΝΖΙ

Το τέλος της ανδρικής γονιμότητας

Ελαττωματικές εγκυμοσύνες και προβλήματα στην υγεία του εμβρύου μπορεί να προκαλέσει η γονιμοποίηση με φθαρμένο από την ηλικία σπέρμα. Σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, με την πάροδο του χρόνου τα σπερματοζωάρια που παράγει ένας άντρας δέχονται σοβαρές φθορές από το χρόνο. Παρά το γεγονός ότι σε μεγάλες ηλικίες οι άντρες μπορούν ακόμη να τεκνοποιήσουν, υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσουν αντικανονική εγκυμοσύνη.

Τα ποσοστά των γεννήσεων με γονείς άντρες μεταξύ 35-40 έχουν αυξηθεί κατά 40% από το 1980. Το αντίστοιχο ποσοστό για άντρες κάτω των 30 έχει μειωθεί κατά 20%, σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ. Η αύξηση αυτή στην ηλικία των πατεράδων, προσθέτει το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, συνδέεται άμεσα με τα αναπαραγωγικά προβλήματα που εμφανίζονται. Αυθόρμητες εκτρώσεις και διάφορα γενετικά σύνδρομα -όπως αχονδροπλασία, σύνδρομο Άπερτ και άλλες δυσμορφίες των οστών- έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Παράλληλα, το φθαρμένο σπέρμα συμβάλλει και στη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για τη σχιζοφρένεια.

Τι έδειξε έρευνα

Σε έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας έγινε εξέταση DNA σε 97 δείγματα σπερμάτων ηλικιών από 22 μέχρι 80 ετών. Σε σύγκριση με τα σπέρματα των ανδρών από 20 μέχρι 29, αυτά των ανδρών από 40-49 είχαν διπλάσια θρυμματίσματα στο γενετικό υλικό που συνδέονται με τη γονιμοποίηση. Αυτά των ανδρών μεγαλύτερης ηλικίας είχαν τριπλάσια. «Φαίνεται ότι και οι άντρες έχουν βιολογικό ρολόι», ανέφερε η πρωτουργός του προγράμματος δρ Μπρέντα Εσκενάνζι.

«Αλλά στους άνδρες φαίνεται να φθείρεται και να σταματά σταδιακά η ικανότητα να παράγουν απογόνους, αντί να σταματά σταδιακά», πρόσθεσε, συγκρίνοντας το γεγονός με τη γυναικεία εμμηνόπαυση. Παρά το γεγονός ότι η έρευνα έχει αναλύσει όσο λεπτομερώς γίνεται το ανδρικό DNA, έχουν μελετηθεί μόνο τα δύο από τα 30.000 γονίδια που μπορεί να φθείρονται με την ηλικία.




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...