Πρόκειται για την πρωτεΐνη που ονομάζεται Τενασίνη - C ή TNC, η οποία στο παρελθόν είχε παρατηρηθεί ότι παίζει ένα ρόλο στην επούλωση των πληγών, αλλά δεν είχε γίνει γνωστό ότι έχει και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Η ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιθανές νέες στρατηγικές πρόληψης κατά του AIDS.
Οπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση οι ερευνητές, η πρωτεΐνη TNC στο μητρικό γάλα δεσμεύει και εξουδετερώνει τον ιό HIV , πιθανώς για να προστατεύσει τα βρέφη που θα μπορούσαν αλλιώς να μολυνθούν από τις επανειλημμένες εκθέσεις στον ιό.
«Ακόμα κι αν έχουμε αντιρετροϊκά φάρμακα που μπορούν να εργαστούν για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού από τη μητέρα στο παιδί, δεν είναι κάθε έγκυος γυναίκα ελεγμένη για τον ιό HIV και λιγότερο από το 60% λαμβάνει τα φάρμακα πρόληψης, ιδιαίτερα σε χώρες με λιγοστούς πόρους» δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, Σαλι Πέρμαρ, επίκουρος καθηγήτρια της Παιδιατρικής , της ανοσολογίας και της μοριακής γενετικής και της μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ. «Έτσι, εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για εναλλακτικές στρατηγικές για την πρόληψη της μετάδοσης από τη μητέρα στο παιδί και για αυτό το λόγο η συγκεκριμένη έρευνα είναι τόσο σημαντική»
Σε όλο τον κόσμο το 2011 , εκτιμάται ότι περίπου 330.000 παιδιά μολύνθηκαν με τον ιό HIV από τις μητέρες τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού , ή μέσω του θηλασμού σύμφωνα με τη UNICEF. Καθώς οι διεθνείς οργανισμοί υγείας έχουν θέσει ως στόχο την εξάλειψη της μετάδοσης λοιμώξεων από τη μητέρα στο παιδί, οι ερευνητές έχουν εργαστεί για την ανάπτυξη ασφαλών και οικονομικά προσιτών εναλλακτικών λύσεων για την αντιρετροϊκή θεραπεία που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να εμποδίσουν τη μετάδοση του HIV στα βρέφη.
Η Πέρμαρ και οι συνεργάτες της επικεντρώθηκαν στο μητρικό γάλα , το οποίο έχει από καιρό αναγνωριστεί ότι έχει κάποια προστατευτική ποιότητα που αναστέλλει τη μετάδοση ασθενειών από τη μητέρα στο παιδί παρά τις πολλαπλές καθημερινές εκθέσεις για μήνες ή ακόμη και χρόνια σε παθογόνους μικροοργανισμούς.
Προγενέστερες μελέτες είχαν εντοπιστεί ορισμένες αντι-ιικές ιδιότητες στο μητρικό γάλα , αλλά η πλειοψηφία της ικανότητας του μητρικού γάλακτος να εξουδετερώνει τον HIV παρέμεινε ανεξήγητη.
Στη μελέτη τους, οι ερευνητές μελέτησαν δείγματα γάλακτος από μη μολυσμένες γυναίκες για την δραστικότητα της εξουδετέρωσης έναντι στελεχών του HIV. Χρησιμοποιώντας μια διαδικασία πολλαπλών σταδίων διαχωρισμού των πρωτεϊνών , οι ερευνητές περιόρισαν τις ικανότητες του γάλακτος να ανιχνεύει και να εξουδετερώνει τον ιο, σε μία μόνο πρωτεΐνη την TNC .
Περαιτέρω ανάλυση έδειξε πώς το TNC λειτουργεί κατά του HIV, παρεμποδίζοντας την είσοδο του ιού. Η πρωτεΐνη είναι μοναδικά αποτελεσματική στη σύλληψη σωματιδίων του ιού και στην εξουδετέρωση του περιβλήματος του. Αυτές οι ιδιότητες παρέχουν ευρεία προστασία ενάντια στη μόλυνση.
Η Πέρμαρ δήλωσε επίσης ότι η TNC φαίνεται επίσης να είναι εγγενώς ασφαλή , δεδομένου ότι είναι ένα φυσικό συστατικό του μητρικού γάλακτος, και αυτό μπορεί να εξαλείψει το πρόβλημα της αντοχής του ιού HIV στα αντιρετροϊκά θεραπευτικά σχήματα που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα.
«Η ανακάλυψη της ανασταλτικής επίδρασης της συγκεκριμένης πρωτεΐνης ενάντια στον ιο HIV παρέχει μια πιθανή εξήγηση τουο γιατί βρέφη που θηλάζουν και έχουν γεννηθεί από οροθετικές μητέρες δεν μολύνονται πάντα» επισημαίνουν οι ερευνητές και προσθέτουν ότι η έρευνα «παρέχει επίσης υποστήριξη για την πρόκληση ανασταλτικών διαδικασιών στο μητρικό γάλα που θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο προστατευτικοί , όπως τα αντισώματα , που θα προστατεύουν πλήρως τα μωρά από τον ιό HIV»
Recommended Comments
Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο